FOTO Ne-au pus să dăm jos steagul României de pe stand și de pe robot, spune coordonatorul echipei de elevi români care participă la un concurs regional de robotică la Sankt Petersburg, în Rusia

32.368 de vizualizări
Foto: Ionuț Panea
„Ne-au pus să dăm jos steagul României de pe stand și de pe robot”, spune pentru Edupedu.ro Ionuț Panea, coordonatorul echipei de elevi români care participă la un concurs regional de robotică la Sankt Petersburg, în Rusia. Aceste lucruri s-au petrecut sâmbătă, la inspecția dinaintea concursului care are loc duminică, pe 27 februarie. Panea a mai precizat că gazdele „sunt foarte reci”, „nu ne lasă să punem steagul nicăieri”, „voiau să stăm cu gecile pe noi, să nu se vadă tricolorul pe tricou”.

Din echipă fac parte o studentă de la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica din București, un elev de clasa a XII-a și cinci elevi de 14-16 ani.

Standul românesc și elevii concurenți la concursul de robotică din Sankt Petersburg

Organizatorii concursului le-au cerut celor din echipa din România să îndepărteze drapelul țării de pe standul de concurs și de pe robot, în condițiile în care până acum la niciun concurs, din zecile la care cei din clubul Autovortex au participat, nu s-a întâmplat așa ceva.

„Nu ne lasă să punem steagul nicăieri”, „voiau să stăm cu gecile pe noi, să nu se vadă tricolorul pe tricou”, a mai spus coordonatorul lotului.

De menționat că Edupedu.ro a scris că echipa clubului de robotică Autovortex, formată din 7 tineri și un însoțitor, asistentul universitar Ionuț Panea de la ASE, a plecat miercuri seară la Sankt Petersburg, cu un ultim zbor spre Rusia, pentru a participa la campionatul regional de robotică.

Asistent universitar la Academia de Studii București, coordonatorul grupului, Ionuț Panea, a mai spus că în preziua concursului a fost separat de echipă, nu stă în același loc cu elevii, nu îi este permis să stea de vorbă față în față cu ei, iar în concurs le-a fost permisă participarea în mod diferit față de cum se înscriseseră.

„Am fost lăsați să concurăm doar cu jumătate de echipă și cu un singur robot, nu cu doi”, a precizat Panea pentru Edupedu.ro

Panea remarcă faptul că printre echipele concurente una dintre ele se numește URSS, iar unii dintre roboți au o formă de tanc, sau însemnele fostei Uniuni a Republicilor Sovietice Socialiste – steaua roșie cu secera și ciocanul – lucru care se poate vede în fotografiile trimise Edupedu.ro.

Echipa din România este singura echipă străină care participă la campionatul regional de la Sankt Petersburg. Pe site-ul oficial al concursului scrie: „Turneul regional de calificare va avea loc în perioada 26-27 februarie la Universitatea Politehnică din Sankt Petersburg. Ne așteptăm să participe la campionat 22 de echipe din Sankt Petersburg, Moscova și România, dintre care 12 se vor califica la Campionatul Național”.

Contactat de Edupedu.ro înainte de plecare, miercuri, cu câteva ore înainte de escaladarea tensiunilor din Ucraina, coordonatorul lotului român a explicat faptul că a mai fost la un campionat similar tot în orașul rus în urmă cu o lună, că „pe nimeni nu interesa” situația din Ucraina și că „parcă la noi totul este foarte dramatic”: ”știți cum era viața la Sankt Petersburg? Pe nimeni nu interesa, trăiau fără nicio treabă, nu eram în pericol acolo… într-adevăr era situația de atunci. (…) Parcă la noi totul este foarte dramatic”, spunea Panea miercuri.

Echipa Autovortex la întoarcerea din Libia, unde s-au calificat la Campionatul din SUA, prin victoria obținută:

Anul trecut, în iulie, echipa de robotică pe care a condus-o Ionuț Panea a luat aurul la campionatul din SUA. „Am făcut sacrificii foarte, foarte mari ca să ajungem la campionatul de robotică din Chicago. Eram foarte, foarte încrezători. În aprilie am doborât toate echipele din Rusia și fix cu două zile înainte de plecare am avut și un concurs online cu cele mai bune echipe din zona Asia Pacific, și parcă simțeam că ăsta e momentul nostru. (…) A fost un sentiment de nedescris în momentul în care am reușit nu doar să-i batem pe americani, dar să doborâm recordul mondial”, a spus Panea atunci.


17 comments
 1. Acest coordonator ar tb sa raspunda penal deoarece a pus in pericol viata unor minori. Ministerul tb sa trimita prins inspectorate adresa cu recomandarea ferma sa nu se plece in tarile aflate in conflict (dar, bineinteles, alunecosul Cimpeanu are discursul pregatit). Parintii care si-au dat acceptul sa trimita copiii lor intr-o zona ce initiase un conflict sunt la fel de vinovati, situatia putea avea consecinte traumatice. Cu tehnicul stau destul de bine, cu compasul moral sunt in pom. Nu puteau ei fara o diploma din Rusia? Au participat acolo in nume personal, ca fara simbolurile tarii lor (pe care sa le poata expune) e clar ca nu au reprezentat Romania (in spirit cel putin). Mai ales ca erau singura echipa din afara spatiului fostei URSS…”inconstienti” e o eticheta blanda…evident abilitatile lor cognitive sunt directionate pe zona tehnica, ignoranta e mare pe alte planuri…pacat, viata le va da lectii usturatoare in viitor daca traiesc in lumile lor fantasmatice

 2. Domnule Panea, in momentul in care vi s-a cerut sa inlaturati Tricolorul, ar fi trebuit sa parasiti ostentativ orice fel de competitie. Culoarea rosie a Tricolorului romanesc simbolizeaza sangele varsat de inaintasii nostri, pentru ca noi sa fim astazi un popor liber si demn in familia popoarelor europene si in lumea civilizata si pentru ca dvs sa puteti participa la astfel de manifestari internationale. Ar fi fost cel mai frumos gest de demnitate pe care ati putut sa-l faceti acolo si cea mai frumoasa lectie de patriotism, mai valoroasa decat orice fel de premiu din lumea asta. Ati fi pierdut posibilitatea unui premiu, dar ati fi adus un omagiu celor care si-au pierdut viata pentru fiecare dintre noi.

 3. Eu le sugerez sa ia primul tren de la St Petersburg la Helsinki si BlueAir spre Bucuresti, ca incep sa zboare… asta ca sa nu fie mai rau…

 4. Cine a hotărât deplasarea echipei în Rusia e idiot ? Spațiul aerian al României este închis pentru aeronavele rusești și viceversa. Se vor întoarce cu trenul ? Sau comandă un Uber… Sunt români, nici la asta nu s-au gândit ? Oficialitățile din Rusia nu ne văd acum cu ochi buni , din cauza războiului . Aștept cu nerăbdare să aflu cum o rezolvă , poate îi ” naturalizează ” rușii !

 5. Acum o sa vedem parintii copiilor astia de 14 ani (mai inconstienti decat profesorul) cum o sa se planga ca nu le aduce statul roman odraslele inapoi.

  Singura echipa care nu e din Rusia, fix s-au gasit ei mot; nu puteau daca nu aveau o diploma in plus pe perete.

  Draga coordonator care ai dus copiii intr-o tara aflata in razboi, de ce te plangi acum ca nu te lasa rusii sa vezi sau sa vorbesti cu copiii, ia zi, doar noi romanii suntem dramatici sau dramatic e ce deja traiti voi acolo?

 6. Daca nu va convine atitudinea rusilor, de ce mai stati?
  Inchideti standul, si spuneti-le ce faceti pe concursul si diploma lor. Apoi la primul avion, si pa…
  In felul asta o sa aveti si mai multa re/cunoastere internationala..

 7. As anula participarea la orice eveniment cultural/educational gazduit in Rusia. Ministrul Educatiei doarme? De ce nu a fost chemata echipa acasa?

 8. Acest om chiar plictiseste cu acest subiect. Daca nu ar fi vorba de elevi, nu ar merita nici un fel de mila. E de cea mai joasa speta sa se foloseasca de copii pentru a-si face publicitate. De ce nu spune dl. Panea adevaratul motiv pentru care nu e lasat de rusi langa echipa? ia sa urmarim evolutia acestor echipe si in alte tari, sa vedem daca doar rusii sunt nenorociti si nu-l lasa pe bietul “mentor” langa ei? Nu oare tot din cauza mizeriilor pe care le-a facut tot echipa lui anul trecut la campionatul din Rusia? Se poate verifica usor pe youtube campionatul de anul trecut. Oare lor nu le e rusine de ceilalti colegi de-ai lor din tara?
  Numai ca probabil in urma circului de pe forumurile de anul trecut, americanii s-au trezit si nu-l mai lasa sa faca ce vrea.

  Hal de educatie ce transmite el !!

 9. Cică România tocmai a început procedurile de interzicere a dreptului de survol pentru aeronavele din Rusia.. Asta e o declarație puternică. Interesează pe cineva că un cretin care nu poate renunța un an la medalia vieții a dus copiii într-o zonă din care va fi extrem, extrem de greu sa-i aducă înapoi? Părinții lor au gândit oare când au fost de acord cu asta? Sau au avut în minte tot medalia vieții? Doamne-ajută!

 10. De ce va lăsați umiliți? Fie refuzați sa va supuneți, fie plecați acasă! Cum își permit șanse comporte im acest hal? Dar Ambasada noastră ce pășește?

 11. Panea, tu chiar nu intelegi ca ai dus copiii intr-o tara care a pornit un razboi? Cum o sa te intorci de acolo cand sunt atatea zboruri suspendate? Eu zic sa te calmezi cu relatarile astea de la fata locului nu se stie ce consecinte pot avea! Inteleg pofta ta de publicitate insa cred ca exagerezi!

 12. Cine a fost tembelul, “coordonatorul” care a târât acești copii minunați în mijlocul unui război ? Și mai ales de ce nu a părăsit imediat Rusia joi, când rușii au atacat Ucraina ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liderul sindical Marius Nistor critică procedura prin care profesorii ar trebui să declare meditațiile, pusă în dezbatere publică: A veni și a cere de la cine dai meditații din ce clasă și alte date suplimentare, a veni cu un responsabil care să urmărească procedura e deja prea mult. Era necesară o simplă declarație

Liderul Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, spune că procedura prin care profesorii din școli și licee ar urma să declare în fiecare an cu cine fac meditații este prea…
Vezi articolul