Institutul pentru Cercetare Aerospațială a decis să recupereze prejudiciul de 21 de milioane de lei de la fostul șef, Cătălin Nae, cercetat de DNA pentru abuz în serviciu în formă continuată

Foto: Alex Micsik / Agerpres Foto

Ministerul Cercetării anunță că Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială Elie Carafoli – INCAS a luat decizia să se constituie parte civilă în procesul penal deschis de DNA pe numele fostului șef al instituției, Cătălin Nae. Acesta din urmă este acuzat de procurorii anticorupție că ar fi prejudiciat instituția cu circa 21 de milioane de lei și este cercetat pentru abuz în serviciu în formă continuată.

„În ședința extraordinară a Consiliului de Administrație al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială Elie Carafoli – INCAS convocată astăzi, reprezentanții Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării au propus și a fost votată constituirea INCAS ca parte civilă în procesul penal care face obiectul comunicatului nr. 430/VIII/3 din 18 aprilie 2023 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție“, conform comunicatului citat.

În context, ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, spune că „este vorba despre o sumă semnificativă de recuperat pentru Institut și pentru statul român. Prin acest demers judiciar arătăm partenerilor internaționali că INCAS și statul român sunt colaboratori serioși care depun toate eforturile astfel încât fondurile din domeniul spațial să fie gestionate cu prudență și diligență”.

Reamintim că pe 18 aprilie 2022 Cătălin Nae a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că ar fi încheiat 12 contracte cu firme ”fantomă”.

La o zi Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a anunțat că fost emis ordinul privind suspendarea din funcție a directorului general, președinte al Consiliului de administrație al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială “Elie Carafoli” – INCAS București, Cătălin Nae, până la final de mandat, potrivit site-ului Ministerului.

Procurorii precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Exit mobile version