INTERVIU Julia Batioha, coordonatoarea comunității ucrainene din Mediaș, a învățat limba română, pasionată de Zdob și Zdub, încearcă să le redea copiilor refugiați activitățile furate de război și-i inspiră pe români și ucraineni să alerge la Maratonul Internațional Sibiu pentru cauza Școlii de vară a copiilor din Ucraina

Tetiana Osadchuk / Foto: Ukrainians in Mediaș

Comunitatea ucrainenilor din Mediaș strânge fonduri pentru o școală de vară pentru copiii din Ucraina într-un mod inedit. 46 de alergători s-au înscris la Maratonul Internațional Sibiu 2023, ce se desfășoară pe 27-28 mai 2023, pentru a susține această cauză. Una dintre participante este Tetiana Osadchuk, care are 8 ani și a ajuns în Top 10 al fundraiseri-lor la categoria ei de vârstă. Acasă în orașul Bila Tserkva de lângă Kiev, Tetiana făcea gimnastică, având deja 3 medalii, dans, înot, desen. Julia Batioha, împreuna cu ucrainenii din Mediaș, ajută 50 de copii de vârstă școlară din Ucraina, jumătate dintre care sunt dintr-un orfelinat de lângă Kiev. 

Julia Batioha este din Harkov, Ucraina și într-un interviu pentru Edupedu.ro spune că în ciuda așteptărilor, nu războiul a adus-o în România, ci pasiunea pentru limba română. 

„În anul 2007 din pură curiozitate am început să învăț limba română la 40 km de granita cu Rusia, fără profesori, cu manuale și dicționare din anii 60-80 scrise în chirilice. Voiam să aflu despre ce cântă Zdob și Zdub și să văd dacă corespund cântecele lor în limba rusă și română.  În anul 2012 m-am mutat în România”. 

Rep.: Cum v-a venit ideea cu școala de vară pentru copiii din Ucraina? 

Julia Batioha: Cu începutul războiului în anul 2022, am înțeles că nu pot să stau deoparte și am început să ajut refugiații ucraineni, care care fugeau din calea războiului.

Încă din luna martie a anului 2022, Anastasia, o tânără profesoară, de doua ori refugiata, în anul 2014 din Donețk, iar în 2022 din Kiev, a venit cu o propunere de a organiza cursuri pentru copii, să readucem în viața lor activități obișnuite, furate de război. Copiii veneau cu plăcere, le era dor de activități și de comunicare cu alți copii. Clar, ieșeau la suprafață și traumele suferite de copii: în desenele lor apăreau multe scene de război. 

Am avut noroc să strângem oameni pasionați și dedicați în jurul nostru, așa că din luna septembrie 2022 am organizat o școală pentru copiii ucraineni, unde au putut să continue studiile în limba maternă, în timp ce învățau intensiv și limba română. 

Avem în jur de 50 copii de vârstă școlară din Ucraina, jumătate dintre care sunt dintr-un orfelinat de lângă Kiev. 

Rep.: Ce activități vor avea la scoală de vară și unde se va desfășura?

Julia Batioha: Pe perioada verii 2023 noi dorim să oferim copiilor un moment de respiro de la activitățile școlare obișnuite, în schimb oferindu-le cursuri intensive de limba română și engleză, activități sportive în aer liber, ateliere de creație și desen, ședințe terapeutice cu psiholog (fiind în continuare o nevoie mare de astfel de ajutor), ore de gătit/gastronomie (extrem de utile pentru orfani, care nu au posibilitate de a învață aceste lucruri lângă mamele lor), un băiețel a cerut și ore suplimentare de matematică, ca să recupereze lipsurile cauzate de momente care l-au adus în orfelinat.    

Trebuie să menționăm, că profesorii noștri sunt și ei din rândul refugiaților. Așadar, un astfel de proiect are mai multe scopuri: 

– educația, suport psihologic și posibilitate de integrare pentru copii, indiferent de  mediul din care provin,

– activitate și un mic venit pentru persoanele refugiate din Ucraina,

– posibilitatea pentru mamele copiilor (fiindcă în majoritatea cazurilor tații lor au rămas în Ucraina) să se angajeze, lăsând copiii în siguranță.

Se vor desfășura în Mediaș, în spațiul centrului educațional pe str. Honterus nr. 13. 

Rep.: Ce nevoi au copii și familiile din Ucraina care s-au stabilit în Mediaș?

Julia Batioha: Toți ucrainenii și-ar dori pacea în țara natală și posibilitatea de a se întoarce acasă la soți, la tați, la prietenii dragi. Din păcate, la momentul actual situația este încă destul de departe de pace. Așa că, fiind în România, își doresc un acoperiș deasupra capului, posibilitate de integrare (fiind cursuri de limba română pentru copii și adulți), ajutor psihologic, posibilitate de angajare pentru mamele copiilor. 

Rep.: Câți alergători aveți înscriși la Maratonul Internațional din Sibiu care vă susțin cauza? Sunt toți din Ucraina?

Julia Batioha: Avem 46 alergători înscriși pentru cauza noastră, dintre care 25 ucraineni, începând de la 5 anișori, fiind o fetiță din Odessa, Ucraina, care aleargă împreuna cu toată familia: mama, tata și sora ei. Anastasia, datorită căreia au început toate activitățile educative la Mediaș, va alerga și ea pentru educația copiilor. De fapt, a fost primul nostru alergător înscris. 

Câteva dintre poveștile oamenilor care aleargă la Maratonul internațional Sibiu pentru a susține Școala de vară pentru copiii din Ucraina

Tetiana Osadchuk este în TOP-10 al fundraiseri-lor din categoria ei de vârstă. Are doar 8 ani și vă alerga distanța de 800 m pentru a-și ajuta compatrioții, școlari din Ucraina, să continua activități educaționale vara. Acasă în orașul Bila Tserkva de lângă Kiev, Tetiana făcea gimnastică (având deja 3 medalii), dans, înot, fly-yoga, desen, a mers la un studio de circ și a studiat pianul și canto la o școală de muzică timp de doi ani.

Tetiana tocmai a început antrenamentele de alergare și acum poate aleargă doar 400 de metri, dar până la Maraton plănuiește să se antreneze să alerge cei 800 metri de care are nevoie.

Ovidiu Oltean preda în cadrul Departamentului de Științe Politice, Facultatea de Științe Politice Administrative și ale Comunicării, UBB Cluj. Când are timp aleargă, se da cu bicicleta, iar până anul trecut juca fotbal cu colegii de la facultate și prietenii din Cluj.

Anul acesta, Ovidiu vă alerga pentru a treia oară la Maratonul din Sibiu.

Din moment ce Ovidiu este din Mediaș, el e interesat de dezvoltare comunitară și dorește să se implice mai multe în proiectele societății civile din Mediaș. Prin urmare, proiectul de a crea o școală de vară pentru copiii ucraineni îl inspiră la antrenamentele ulterioare.

Anna Morska e din regiunea Kiev, orașul Bila Țerkva. Este o persoană foarte activă, angajată în multe sporturi: înot, patinaj, schi, drumeții montane și multe altele. În Ucraina ea a lucrat la Departamentul de Cultură și Sport și făcea parte dintr-un club de alergare, a participat la o cursă cu obstacole, făcea voluntariat. În România Anna lucrează că bonă pentru o familie de români la Sibiu. Aici a găsit și un club de alergare și continuă să alerge. Anna a terminat pe locul 3 la maratonul de la București în decembrie și acum se antrenează pentru a alerga semimaratonul în mai la Sibiu.

Foto: Comunitatea ucrainenilor din Mediaș

Școala de vară pentru care se strâng fonduri în cadrul Maratonului Internațional Sibiu se va desfășura în luna august 2023 și are ca obiective:

Exit mobile version