Învățător înregistrat când țipă și își amenință elevii de clasa a II-a, după ce anul trecut a fost acuzat de lovirea unei eleve. Inspectoratul anunță concedierea profesorului, care este consilier județean PNL Iași și desemnat de liberali în conducerea școlii

Constantin Șerban / Foto: reporteris.ro

Înregistrări în care învățătorul Constantin Șerban din Iași se aude cum țipă la copiii de-a II-a din clasa sa și îi amenință au fost făcute publice de părinții unuia dintre elevi, scrie ziarul local 7iasi.ro. În înregistrare se pot auzi zgomote de lovitură, însoțite de amenințări precum: „te ia mama dracului… (…) Băi tu nu auzi, fir-ai al dracului, tu nu auzi! (…) Vin și te iau de niții ăia!! (…) Pe el dacă-l iau de urechi spune acasă că a avut dreptate domnu’…”. Inspectoarea școlară generală Genoveva Farcaș a declarat pentru Edupedu.ro că „vom face în regim de urgență solicitare către unitatea de învățământ pentru încetarea contractului de muncă al profesorului Șerban, pentru ca în cel mai scurt timp acesta să-și înceteze calitatea de cadru didactic la clasa respectivă”.

Profesor pensionar și angajat în regim de plata cu ora, Constantin Șerban este consilier județean din partea PNL, dar face parte și din conducerea școlii, fiind desemnat de liberali să reprezinte Consiliul local în Consiliul de Administrație al școlii.

Întrebată dacă poate face parte din CA al școlii ca reprezentant al Consiliului Local, deși este consilier județean, inspectoarea școlară generală din Iași, Genoveva Farcaș, a declarat că „conform legislației, Inspectoratul Școlar Județean solicită Consiliului Local și Primarului să transmită pentru fiecare unitate de învățământ reprezentanții în consiliile de administrație pentru anul școlar în curs. Domnul Șerban a fost desemnat de către PNL reprezentant al Consiliului Local al Municipiului Iași în consiliul de administrație al școlii. De asemenea, există și un reprezentant al primarului”.

Ziarul local 7iași.ro a publicat astăzi, 1 martie, mai multe înregistrări audio din timpul unei zile de școală, cu lecțiile susținute de învățătorul Constantin Șerban la clasa a II-a. Unul dintre părinți a înregistrat ziua de școală, după ce mai mulți părinți au spus că elevii au fost loviți și după ce în noiembrie a fost acuzat de abuz fizic și psihic față de o elevă, notează publicația citată.

Înregistrările cu învățătorul Constantin Șerban de la Școala Gimnazială „Mihai Codreanu” din municipiul Iași pot fi ascultate aici.

Contactată de Edupedu.ro, Genoveva Farcaș, inspector școlar general în Iași, a declarat că, „într-adevăr, am luat act de aceste înregistrări în cursul zilei de astăzi și, urmare a acestora, ne-am autosesizat. Aș mai face câteva precizări: în luna noiembrie 2020 în presa locală au apărut de asemenea foarte multe comentarii cu privire la un presupus abuz fizic și psihic din partea domnului profesor Constantin Șerban asupra unei fetițe din clasa pe care o are. Drept urmare, în regim de urgență am făcut verificări în școală, conform legislației din acest moment, și s-a instituit o comisie de cercetare disciplinară la nivelul școlii deoarece școala este angajatorul.

Raportul înaintat de această comisie de cercetare disciplinară, care a verificat cu atenție reclamațiile mamei, aducea în atenție că au fost anumite derapaje de atitudine sancționate cu observație scrisă. La acest moment, însă, constatăm o altă abatere, o abatere gravă din punctul meu de vedere. Ca pedagog nu pot accepta astfel de atitudini, acest limbaj nepedagogic. Sunt derapaje care nu pot fi tolerate. Vom solicita unității de învățământ – cea care prin decizie internă a făcut angajarea pe o perioadă determinată a domnului profesor – să înceteze contractul de muncă, pentru ca astfel de situații să nu se mai repete”.

Întrebată dacă i se pare corectă prima sancțiune primită în decembrie de învățător, acuzat atunci că a lovit o elevă, inspectoarea școlară generală a răspuns: „Eu trebuie să respect decizia pe care a luat-o comisia de cercetare disciplinară. Însă în ce mă privește, ca profesor și pedagog, astfel de atitudini trebuie aspru sancționate. Deci sancțiunea pe care o primește un cadru didactic care abuzează fizic sau psihic un elev trebuie să fie una extrem de severă. Adică mult mai mult decât o observație scrisă”.

În toată această perioadă [din noiembrie 2020 până în prezent – N. Red.], noi am monitorizat prin inspecțiile făcute în școala respectivă activitățile cadrelor didactice și din noiembrie până în acest moment noi nu am mai avut nicio sesizare sau constatare în școala respectivă cu privire la o abatere a cadrului didactic. Ca atare, am constatat că acea sancțiune aplicată de școală și-a făcut efectul din punctul de vedere al comportamentului cadrului didactic. Dar iată că lucrurile nu stau așa și sunt extrem de grave gestul și atitudinea domnului învățător, drept pentru care voi propune încetarea contractului de muncă”, a declarat Genoveva Farcaș.

Întrebată dacă inspectoratul nu putea interveni atunci când a văzut că școala a propus sancțiunea „observație scrisă” într-un caz în care învățătorul a fost acuzat de lovirea repetată a unei elev, Farcaș a răspuns: „legislația este extrem de restrictivă și, din păcate, decizia și cercetarea disciplinară se iau în exclusivitate la nivelul unității de învățământ. Cu alte cuvinte, școala este într-o primă instanță cea care trebuie să facă verificările și să dispună sancțiunile, ceea ce am și făcut. În această etapă, însă, considerând că această atitudine e una repetitivă, vom lua această decizie de solicitare către unitatea de învățământ a întreruperii contractului de muncă”.

Exit mobile version