Învățător înregistrat când țipă și își amenință elevii de clasa a II-a, după ce anul trecut a fost acuzat de lovirea unei eleve. Inspectoratul anunță concedierea profesorului, care este consilier județean PNL Iași și desemnat de liberali în conducerea școlii

14.583 de vizualizări
Constantin Șerban / Foto: reporteris.ro
Înregistrări în care învățătorul Constantin Șerban din Iași se aude cum țipă la copiii de-a II-a din clasa sa și îi amenință au fost făcute publice de părinții unuia dintre elevi, scrie ziarul local 7iasi.ro. În înregistrare se pot auzi zgomote de lovitură, însoțite de amenințări precum: „te ia mama dracului… (…) Băi tu nu auzi, fir-ai al dracului, tu nu auzi! (…) Vin și te iau de niții ăia!! (…) Pe el dacă-l iau de urechi spune acasă că a avut dreptate domnu’…”. Inspectoarea școlară generală Genoveva Farcaș a declarat pentru Edupedu.ro că „vom face în regim de urgență solicitare către unitatea de învățământ pentru încetarea contractului de muncă al profesorului Șerban, pentru ca în cel mai scurt timp acesta să-și înceteze calitatea de cadru didactic la clasa respectivă”.

Profesor pensionar și angajat în regim de plata cu ora, Constantin Șerban este consilier județean din partea PNL, dar face parte și din conducerea școlii, fiind desemnat de liberali să reprezinte Consiliul local în Consiliul de Administrație al școlii.

  • Potrivit surselor Edupedu.ro, învățătorul Constantin Șerban este un apropiat al șefului PNL Iași, Costel Alexe, inculpat într-un dosar DNA în care procurorii îl acuză că a luat mită 22 de tone de tablă de la combinatul siderurgic din Galați pe când era ministru al Mediului. De altfel, în noiembrie anul trecut învățătorul Constantin Șerban a fost acuzat că a bătut o elevă, dar a fost sancționat cu „observație scrisă”.  

Întrebată dacă poate face parte din CA al școlii ca reprezentant al Consiliului Local, deși este consilier județean, inspectoarea școlară generală din Iași, Genoveva Farcaș, a declarat că „conform legislației, Inspectoratul Școlar Județean solicită Consiliului Local și Primarului să transmită pentru fiecare unitate de învățământ reprezentanții în consiliile de administrație pentru anul școlar în curs. Domnul Șerban a fost desemnat de către PNL reprezentant al Consiliului Local al Municipiului Iași în consiliul de administrație al școlii. De asemenea, există și un reprezentant al primarului”.

Ziarul local 7iași.ro a publicat astăzi, 1 martie, mai multe înregistrări audio din timpul unei zile de școală, cu lecțiile susținute de învățătorul Constantin Șerban la clasa a II-a. Unul dintre părinți a înregistrat ziua de școală, după ce mai mulți părinți au spus că elevii au fost loviți și după ce în noiembrie a fost acuzat de abuz fizic și psihic față de o elevă, notează publicația citată.

Înregistrările cu învățătorul Constantin Șerban de la Școala Gimnazială „Mihai Codreanu” din municipiul Iași pot fi ascultate aici.

Contactată de Edupedu.ro, Genoveva Farcaș, inspector școlar general în Iași, a declarat că, „într-adevăr, am luat act de aceste înregistrări în cursul zilei de astăzi și, urmare a acestora, ne-am autosesizat. Aș mai face câteva precizări: în luna noiembrie 2020 în presa locală au apărut de asemenea foarte multe comentarii cu privire la un presupus abuz fizic și psihic din partea domnului profesor Constantin Șerban asupra unei fetițe din clasa pe care o are. Drept urmare, în regim de urgență am făcut verificări în școală, conform legislației din acest moment, și s-a instituit o comisie de cercetare disciplinară la nivelul școlii deoarece școala este angajatorul.

Raportul înaintat de această comisie de cercetare disciplinară, care a verificat cu atenție reclamațiile mamei, aducea în atenție că au fost anumite derapaje de atitudine sancționate cu observație scrisă. La acest moment, însă, constatăm o altă abatere, o abatere gravă din punctul meu de vedere. Ca pedagog nu pot accepta astfel de atitudini, acest limbaj nepedagogic. Sunt derapaje care nu pot fi tolerate. Vom solicita unității de învățământ – cea care prin decizie internă a făcut angajarea pe o perioadă determinată a domnului profesor – să înceteze contractul de muncă, pentru ca astfel de situații să nu se mai repete”.

Întrebată dacă i se pare corectă prima sancțiune primită în decembrie de învățător, acuzat atunci că a lovit o elevă, inspectoarea școlară generală a răspuns: „Eu trebuie să respect decizia pe care a luat-o comisia de cercetare disciplinară. Însă în ce mă privește, ca profesor și pedagog, astfel de atitudini trebuie aspru sancționate. Deci sancțiunea pe care o primește un cadru didactic care abuzează fizic sau psihic un elev trebuie să fie una extrem de severă. Adică mult mai mult decât o observație scrisă”.

În toată această perioadă [din noiembrie 2020 până în prezent – N. Red.], noi am monitorizat prin inspecțiile făcute în școala respectivă activitățile cadrelor didactice și din noiembrie până în acest moment noi nu am mai avut nicio sesizare sau constatare în școala respectivă cu privire la o abatere a cadrului didactic. Ca atare, am constatat că acea sancțiune aplicată de școală și-a făcut efectul din punctul de vedere al comportamentului cadrului didactic. Dar iată că lucrurile nu stau așa și sunt extrem de grave gestul și atitudinea domnului învățător, drept pentru care voi propune încetarea contractului de muncă”, a declarat Genoveva Farcaș.

  • Inspectorul general din Iași a precizat că „este și o anchetă demarată de alte instituții, poliție, e un proces pe rol și așteptăm și din perspectiva respectivă să vedem care sunt constatările în speța din noiembrie anul trecut”.

Întrebată dacă inspectoratul nu putea interveni atunci când a văzut că școala a propus sancțiunea „observație scrisă” într-un caz în care învățătorul a fost acuzat de lovirea repetată a unei elev, Farcaș a răspuns: „legislația este extrem de restrictivă și, din păcate, decizia și cercetarea disciplinară se iau în exclusivitate la nivelul unității de învățământ. Cu alte cuvinte, școala este într-o primă instanță cea care trebuie să facă verificările și să dispună sancțiunile, ceea ce am și făcut. În această etapă, însă, considerând că această atitudine e una repetitivă, vom lua această decizie de solicitare către unitatea de învățământ a întreruperii contractului de muncă”.


10 comments
  1. Bună dimineața…vai ce bătaie am luat si eu ..acum 45 ani in urma…deoarece nu amputut apara un gol la.ora de sport ….numai picioare in burta si pumni in cap …eu aveam 10 ani ..si el ditamai zdrahonu la 25 …30 ani …a fost invatator la Schitu..Duca ..Iasi

  2. Nu inteleg de ce daca e pensionar mai este cu norma intreaga la scoala pentru ca la cls a IIa nu se mai pune problema sa aiba sub o norma didactica sa fie platit la plata cu ora. Ar trebui sa vina curtea de conturi sa vada in baza carei legi a putut fi angajat la stat cu pensie si o norma didactica. Asata este decand legea pune inaintea detasarii / transferarii cadrelor active pe pensionari. Mai inainte pensionarii erau incadrati numai daca mai ramaneau ore ne acoperite de cei calificati dupa detasari titularizari . Acum au prioritate ceeace e absurd. Pe de alta parte dunt multi parinti care isi cred copii nuste sfinti iar profesorul este mereu vinovat. Oricum acest pensionar nu ar fi trebuit sa ocuoe nici o functie de conducere chiar daca legal ar fi incadrat. Eu cred ca este o inegalitate in oncadrarea dumnealui. Nu se incadreaza la plata cu ora ca nu poate avea in invatamant primar sub o norma. Iar cei din invatamntul primar sunt invatatori nu ” profesori pentru invatamant primar” , caci acel asa zis colegiu (la fara frecventa) dupa liceu nu echivaleaza cu o facultate facuta la invatamant zi fie ea si de 3 ani daca nu de 4 sau 5. Asa ca sa o lase mai moale invatatorii cu titlul de profesor ca nu au tremurat pe salile facultatilor la examene ca adevaratii profesori

  3. Asta e Constantin Șerban de la PD Iași, cunoscut pr scandaluri.. Inițial era la Partida Romilor, apoi a devenit om de baza în PD. Studii obscure, canta cu un taraf

  4. Eu cred ca directorii trebuie sa cunoasca astfel de situatii in care profesorii sau elevii lor sunt agresati psihic sau fizic, sa le medieze sau sa le raporteze mai departe. Neimplicarea conducerii scolii in astfel de situatii poate duce la evenimente tragice si nu ar avea nicio scuza.

  5. Și pentru un părinte care abuzează psihic si verbal, în mod repetat un profesor, ce pedeapsa se aplica? Întreb și eu…ca oricum suntem carpele de sters pe jos, ale unor parinti!

  6. ……. asta e la stat, dar sa nu aveti impresia ca la privat e altfel ! Si sa vedeti ce dureros e cand dupa ce le decartezi o caruta de bani lunar,iti mai abuzeaza si copilul. Sunt nenumarate cazuri pulbice,aparute si in presa!…Sau nu il supravegheaza si iti cade si isi sparge capul .Si surpriza.Cand sa il reclami la inspectorat, AFLII ACOLO,CA SCOALA PRIVATA,DACA NU E ACREDITATA,NU RASPUNDE IN FATA INSPECTORATULUI. Ca doar cele acreditate raspund. MARE GRIJA UNDE VA INSCRIETI COPII LA PRIVATE : VERIFICATI SCOLILE PE SITUL : http://WWW.SIIIR.RO ! Acolo scrieti numele scolii private si daca apare,e ok,e acreditata,daca nu apare, nu exista,adica dai banii aiurea,ptr ca legea educatiei zice clar ca parintele trebuie sa asigure scolarizarea in unitati scolare acreditate ! LASATI PARINTII SA DECIDA DACA VOR CA COPII LOR SA INVETE IN SISTEM ONLINE,SAU FIZIC LA SCOALA.

  7. In opinia mea ar trebui sa existe camere de luat vederi functionale in timpul orelor in intreg sistemul de invatamant atat in scoli, licee, cat si in mediul universitar. Sunt prea multi elevi umiliti de catre profesori in clase, iar parintii nu pot face nimic din lipsa de dovezi. Desigur, am auzit si cazuri de profesori umiliti de elevi. De aceea consider ca pt a putea corecta asemenea situatii, putem folosi aceste mijloace ca proba doar in cazul in care exista reclamatii. Altfel, lucrurile vor continua la nesfarsit pt ca toti stiu ca nu pot fi trasi la raspundere.

    1. Ce aiureli!Părinții ar trebui sa isi educe mai bine copii si adulții ar trebui sa nu mai aibă iesiri inutile de nervi.Nu ii mai educa nici naiba pe ăștia!Pe unii.

  8. Nu este nimic nou in atitudinea acestui invatator. Acum intamplator a aflat si presa. Acest personaj nu are ce cauta in educatie. Chiar sunt foarte curios: a tinut el vreo ora online? Habar nu are sa scrie un sms pe telefon.
    In afara de faptul ca profita de apropierea cu dna Liliana Romaniuc (ca fost inspector scolar general-ajuns tot politic), nu are nicio legatura cu educatia. Nu are relatii proaste doar cu elevii ci si cu profesorii si directorii. Cand era inspector scolar (desigur politic, fara concurs) venea in scoli si batea cu pumnul in masa “eu sunt legea, eu decid!”. Cand a fost la concurs pentru directori a luat 3 sau 4 dar cu sustinere politica a prins in toamna post de director la o scoala din centru.
    Acum profita de prietenia cu Alexe-mare PNL ist la Iasi si este consilierul sau pe educatie. Anagajarile si schimbarile din ISJ sunt realizate pe baza recomandarilor sale. Acum e si mai protejat ca prietenul sau de partid – Laurentiu Navodaru (alta nulitate) a ajuns inspector scolar general. Cand a batut fetita in toamna s-a luat vreo masura? A fost trimis in monitorizare un inspector tot pnlist, prieten de-al sau! Iar PNLista ministra Monica Anisie l-a aparat. Pune lupul stapan la oi! Ia uitati-va: niciun ziar local nu scrie rau de el, doar PNL plateste!
    Este pensionar de atatia ani! Sunt atatia tineri capabili care fac naveta si el ocupa on post abuziv si abuzand! Rusine ca mai poate fi asociat cu educatia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

E necesar ca din toamnă să începem anul școlar altfel, anunță ministrul Educației. Anisie: „Toți copiii să poată să vizioneze nu numai lecția predată de profesorul lor la școală, ci și aceeași lecție predată de alt profesor”

E necesar ca din toamnă să începem anul școlar altfel, anunță ministrul Educației, Monica Anisie la Realiatea Plus. Aceasta a spus că a activat articolul din Legea Educației care prevede…
Vezi articolul

Efectele comasării alegerilor la tineri: Elevii și studenții cer Guvernului să reducă la 45 de zile înainte de 9 iunie termenul până la care își pot face viză de flotant / Termenul este de 6 luni, peste timpul rămas până la locale și europarlamentare

ONG-urile din proiectul ”Tinerii votează” au trimis o scrisoare deschisă prim-ministrului Marcel Ciolacu și Ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, în care îi solicită Guvernului României să reducă, la 45 de zile înainte…
Vezi articolul

DOCUMENT Zilele libere de 1-5 iunie se acordă și se plătesc tuturor angajaților din Educație, indiferent dacă sunt în grevă sau nu – precizări de la sindicate, care acuză că sunt presiuni în școli pe profesori să renunțe la protest dacă vor libere

Zilele libere din perioada joi, 1 iunie – luni, 5 iunie se acordă și sunt plătite pentru toți angajații din Învățământ, chiar dacă sunt în grevă sau nu, atrag atenția…
Vezi articolul

Educația media, extinsă în toate ciclurile și “transversal în discipline”? Ligia Deca: “obiective” de educație media în forma finală a raportului România Educată / Radu Szekely invocă planurile cadru și profilurile de competențe ale absolvenților, ca posibile ținte de extindere

Autoritățile vor să “generalizeze” educația media în școală, pentru că “în mod evident, competențele media sunt indispensabile”, au spus vineri reprezentanți ai Președinției și Ministerului Educației, în cadrul unei conferințe…
Vezi articolul