Klaus Iohannis trebuie să intervină în conflictul dintre profesori și Guvern – avertizează liderul sindical din educație Marius Nistor, care spune că președintele a refuzat până acum dialogul. Ultima grevă de proporții din educație a avut loc în 2005

Marius Nistor / Foto: ISMB.ro

Greva anunțată de toate sindicatele din educație începând cu data de 22 mai 2023 este fără precedent în ultimii 18 ani. „Ultima grevă de proporții a avut loc în anul 2005, pe un fond de nemulțumire majoră a angajaților din educație cu privire la salarii”, s-a finalizat cu intervenția președintelui de atunci și cu creșteri salariale de 14%, a declarat pentru Edupedu.ro președintele uneia dintre cele două federații sindicale din învățământul preuniversitar, Marius Nistor. „Obiectivele noastre acum sunt o salarizare decentă, pentru că ne confruntăm cu o criză a resursei umane fără precedent“, a afirmat președintele FSE Spiru Haret, care avertizează că președintele României trebuie „să intervină în regim de urgență”.

Președintele Klaus Iohannis, profesor de fizică și coordonatorul proiectului România educată, „are această obligație [de a interveni în conflictul din profesori și guvern – N. Red.] pentru că el este cel care a patronat România educată și are obligația morală față de colegii din învățământul preuniversitar, în calitatea domniei sale de profesor. Cred că este persoana care ar trebui să ne înțeleagă cel mai bine și să intervină în regim de urgență. Așa cum a reușit să obțină acea coaliție extraordinară pentru finanțarea apărării, lucru care își demonstrează utilitatea acum, trebuie să facă același lucru și pentru educație, domeniu strategic la nivel național”, spune pentru Edupedu.ro liderul Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Ne-am dori foarte mult să vedem o intervenție clară din partea președintelui României, pentru că în 2005 la deblocarea negocierilor și-a adus contribuția președintele existent la acea vreme, iar acum președintele României, în calitatea sa de mediator, trebuie să intervină în conflictul declanșat între salariații din învățământ și guvernul României. Am solicitat oficial o întâlnire cu președintele României, nu ne-am întâlnit însă decât cu doamna consilier pe probleme de sănătate care gestionează și educația, doamna Păun. Atât, până la acest moment. I-am cerut întâlnirea pe 10 mai, dată la care a avut loc acel marș de protest care nu a mai existat de 10 ani și care a fost printre cele mai mari din Europa”, a spus liderul sindical. 

În ceea ce privește planurile-cadru publicate în exclusivitate de Edupedu.ro, apărate de Coaliția pentru Educație și de Federația părinților, dar respinse inițial ca nefiind asumate de minister de către Ligia Deca, pentru a fi catalogate apoi ca rezultat al Centrului de politici educaționale din Minister, președintele FSE Spiru Haret susține că „sunt inacceptabile acele planuri-cadru. Oricum, când vor apărea noile planuri cadru, trebuie să treacă printr-o comisie de avizare și noi facem parte din comisia respectivă. Nu putem accepta sub nicio formă ce s-a vehiculat în ultimă vreme, dacă e a specialiștilor din Minister este foarte grav, pentru că e o lovitură pe care o primește sistemul românesc. Depinde ce popor vrem să avem. Dacă vrei un popor umil, obedient, care să nu îndrăznească cumva să judece actele și faptele politicienilor, atunci mergi pe o astfel de abordare. Am solicitat pe pachetul legislativ să existe o variantă de admitere la liceu mai radicală decât ce este în proiectul de lege, având în vedere că avem 8 arii de competențe pe care trebuie să le stăpânească, în concordanță cu ce e în actuala lege a educației. Dar, din păcate, ce este bun se șterge. Se merge pe ideea a cât mai puțin, fără notări, fără evaluări, ceea ce nu e beneficiul nimănui.” 

„Dacă tot discutam despre pachetul legislativ, poate la Senat politicienii vor reintroduce acel articol legat de salarizare, respectiv salariul debutantului să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Ar fi ca un semnal cât de cât pozitiv că cineva se gândește și la resursa umană. Nu poți avea o Românie educată fără un corp profesoral și angajați bine motivați”, susține Nistor.

Exit mobile version