Laboratoarele de știință din școli: spațiile, laboranții, substanțele necesare – printre problemele care complică situația, “dacă ele vor fi reînființate” cu ajutorul PNRR, atrage atenția profesoara de chimie Daniela Bogdan

Foto: RF._.studio from Pexels

Situația laboratoarelor de științe ale naturii din școli este, în România, una gravă, iar refacerea lor pune probleme precum organizarea spațiilor limitate, deblocarea posturilor de laboranți, bugetarea acestor posturi și schimbarea legislației pentru deținerea de substanțe necesare experimentelor în școli, atrage atenția într-un interviu acordat recent EduPedu.ro Daniela Bogdan, profesor de chimie și fost director general al Direcției pentru Învățământ Preuniversitar din Minister. Avertismentul acesteia vine în contextul în care România își dorește să finanțeze mii de laboratoare prin PNRR, iar ministrul Educației a susținut această nevoie atunci când, într-o vizită la mai multe școli din Ilfov, a insistat pe neajunsurile legate de laboratoare.

Dotarea laboratoarelor fusese inclusă ca obiectiv educațional pentru 2021, în elaborarea bugetului pe anul în curs, la începutul anului, iar apoi a revenit în actualitate prin includerea investițiilor în laboratoare în PNRR.

Daniela Bogdan a arătat într-un recent interviu pentru EduPedu.ro că, deși laboratoarele sunt cruciale în învățarea științelor naturii, “din păcate, în multe școli aceste laboratoare au fost desființate, iar colegii mei, profesorii de chimie, nu au avut cum să riposteze. S-au blocat posturile de laboranți, adică acele persoane calificate care trebuie să pregătească lucrările de laborator”.

Ea a mai precizat și că alocarea de materiale laboratoarelor, asigurarea spațiilor propriu-zise, angajarea de laboranți și nevoile școlilor care diferă de la una la alta trebuie corelate logic:

Citește interviul complet cu Daniela Bogdan aici.

De la începutul pregătirilor, în proiectul Planului Național de Redresare și Reziliență au fost incluse, pentru școlile românești, aproape 9.000 de laboratoare de științe, potrivit declarațiilor ministrului Educației Sorin Cîmpeanu din 22 aprilie a.c.: “Nu ai cum să faci ore de chimie fără să intre fizic în laborator. Nici eu nu înțeleg. Tocmai de asta această oportunitate numită PNRR dorește să aducă aproape 9.000 de laboratoare în școlile românești, laboratoare de fizică, de chimie, de biologie, de științe”.

După mai multe vizite în unități de învățământ din județul Ilfov, în mai 2021, ministrul Cîmpeanu nu a reușit să găsească “un laborator de chimie, sau unul de biologie, sau unul de fizică funcțional”, atrăgând atenția asupra faptului că prin PNRR ministerul are ca obiectiv dotarea laboratoarelor, doar că “problema este să nu rămână în cutii sau să rămână fără consumabile”. Atunci, acesta a menționat că prin PNRR, ministerul are ca obiectiv dotarea a 10.000 de laboratoare – Citește aici mai mult.

În proiectul prezentat de guvern în Parlament, printre “livrabilele” PNRR sub umbrela România Educată sunt menționate “1150 SMART Lab-uri achiziționate pentru unitățile de învățământ la nivel gimnazial și liceal”.

Exit mobile version