Aproape 9.000 de laboratoare de fizică, chimie, biologie, științe, în școli, finanțate prin PNRR – anunță Cîmpeanu: Lucrările practice necesită prezență fizică

4.195 de vizualizări
PNRR
Foto: Freepik.com
Planul Național de Reziliență și Redresare dorește să aducă în școlile românești aproape 9.000 de laboratoare de fizică, chimie, biologie, științe, potrivit ministrului Educației Sorin Cîmpeanu, care a declarat la DCNews că lucrările practice necesită prezență fizică. Declarațiile au fost făcute joi, pe 22 aprilie 2021.

PNRR propune circa 4 miliarde de euro investiții în diferite reforme ale Educației, din totalul celor 30 miliarde euro care-i revin României prin acest proiect, potrivit documentului oficial prezentat de Ministerul Fondurilor Europene. Draftul propus se află zilele acestea în negocieri cu specialiștii Comisiei Europene.

Moderator:Eu nu pot să înțeleg cum poți să faci ore de chimie fără să intri în laborator fizic?

Sorin Cîmpeanu: „Nu ai cum să faci ore de chimie fără să intre fizic în laborator. Nici eu nu înțeleg. Tocmai de asta această oportunitate numită PNRR dorește să aducă aproape 9.000 de laboratoare în școlile românești, laboratoare de fizică, de chimie, de biologie, de științe…”

Moderator: „Dar cu condiția să venim și fizic la școală, că dacă aducem laboratoare și nu venim fizic la școală ce facem?

Sorin Cîmpeanu: „Păi da, păi da. Lucrările practice necesită prezență fizică. Partea teoretică, de curs, eventual de seminar poate fi făcută pentru anumite discipline, dacă sunt îndeplinite condițiile de pregătire cadre didactice, conectivitate, disponibilitatea de echipamente pot fi făcute, dar partea de lucrări practice, de stagii practice, de lucrări de laborator, de proiecte necesită prezență fizică”.

La începutul anului şcolar 2018-2019, numărul laboratoarelor din liceele de stat era cu 290 mai mic decât în anul şcolar 2014-2015, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Şi în învăţământul gimnazial şi primar apărea o scădere de 21 de laboratoare în perioada analizată. În schimb în învăţământul profesional numărul laboratoarelor a crescut de la 33 în 2015, la 175 în 2019.

În total, în sistemul preuniversitar, exceptând școlile postliceale, în anul școlar 2018-2019 erau 26.923 de laboratoare.

FORMA DE PROPRIETATE NIVELUL EDUCAŢIONALLABORATOARE
 TOTAL26923
  Învăţământ antepreşcolar
  Învăţământ preşcolar
  Învăţământ primar şi gimnazial                8146
  Învăţământ liceal7897
  Învăţământ profesional  183
PROPRIETATE PUBLICĂ25692
  Învăţământ antepreşcolar
  Învăţământ preşcolar
  Învăţământ primar şi gimnazial                7988
  Învăţământ liceal7737
  Învăţământ profesional  175
PROPRIETATE PRIVATĂ1231
  Învăţământ antepreşcolar
  Învăţământ preşcolar
  Învăţământ primar şi gimnazial                158
  Învăţământ liceal160
  Învăţământ profesional  8
SURSA: Institutul Național de Statistică

Foto: pressfoto – www.freepik.com


4 comments
  1. Cum comentati decizia unor scoli de de a desfiinta laboratoarele de chimie/fizica si de a le transforma in sali de clasa? De ce suprapopulam scolile pana intr-atat de mult incat sa trebuiasca desfiintate laboratoarele pentru a le transforma in sali de clasa? Pe de-o parte luptăm pentru creșterea interesului elevilor pentru științe si pe d ealtă parte desfiintam laboratoarele.

  2. Nici macar vise ,nu le pot zice!Bla,bla,……..Vezi asa zisul proiect ,,România educată” care este un mare ,,rahat” mai ales ca presedintele tarii este la baza profesor.Toti vor prosti si multi!

  3. Ar trebui sa fie săli de clasa suficiente în acele scoli, iar laboratoarele sa fie în plus.
    Nu sa pui elevii sa umble ca bezmeticii prin scoala cu hainele pe brate, cu ghiozdanele in spinare și sa schimbe mereu sălile de clasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Fiul licean al directoarei Unității pentru Cercetare în Educație, din Ministerul Educației, Ana Maria Dalu, împreună cu tatăl său, au cerut la tribunal înființarea Partidului Coaliția Pro Legalizarea Marijuanei, prescurtat CPLM

La Tribunalul București, a fost depusă marți, 7 martie, o acțiune în care trei persoane solicită aprobarea înființării Partidului Coaliția Pro Legalizarea Marijuanei (CPLM). Doi dintre petenți sunt tată și…
Vezi articolul

Talibanii au închis gimnaziile și liceele pentru fete în Afganistan în prima zi de școală. Pentru ele nu se mai țin ore decât în câteva provincii, după ce comunitatea internațională a pus presiune pe liderii islamiști să lase fetele să învețe – VIDEO

Imediat după ce școlile gimnaziale și liceele pentru fete din Afganistan s-au deschis în noul an școlar, talibanii au ordonat închiderea lor, informează Euronews. În septembrie 2021, școlile s-au deschis…
Vezi articolul