Aproape 9.000 de laboratoare de fizică, chimie, biologie, științe, în școli, finanțate prin PNRR – anunță Cîmpeanu: Lucrările practice necesită prezență fizică

3.750 de vizualizări
FOTO: Freepik.com
Planul Național de Reziliență și Redresare dorește să aducă în școlile românești aproape 9.000 de laboratoare de fizică, chimie, biologie, științe, potrivit ministrului Educației Sorin Cîmpeanu, care a declarat la DCNews că lucrările practice necesită prezență fizică. Declarațiile au fost făcute joi, pe 22 aprilie 2021.

PNRR propune circa 4 miliarde de euro investiții în diferite reforme ale Educației, din totalul celor 30 miliarde euro care-i revin României prin acest proiect, potrivit documentului oficial prezentat de Ministerul Fondurilor Europene. Draftul propus se află zilele acestea în negocieri cu specialiștii Comisiei Europene.

Moderator:Eu nu pot să înțeleg cum poți să faci ore de chimie fără să intri în laborator fizic?

Sorin Cîmpeanu: „Nu ai cum să faci ore de chimie fără să intre fizic în laborator. Nici eu nu înțeleg. Tocmai de asta această oportunitate numită PNRR dorește să aducă aproape 9.000 de laboratoare în școlile românești, laboratoare de fizică, de chimie, de biologie, de științe…”

Moderator: „Dar cu condiția să venim și fizic la școală, că dacă aducem laboratoare și nu venim fizic la școală ce facem?

Sorin Cîmpeanu: „Păi da, păi da. Lucrările practice necesită prezență fizică. Partea teoretică, de curs, eventual de seminar poate fi făcută pentru anumite discipline, dacă sunt îndeplinite condițiile de pregătire cadre didactice, conectivitate, disponibilitatea de echipamente pot fi făcute, dar partea de lucrări practice, de stagii practice, de lucrări de laborator, de proiecte necesită prezență fizică”.

La începutul anului şcolar 2018-2019, numărul laboratoarelor din liceele de stat era cu 290 mai mic decât în anul şcolar 2014-2015, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Şi în învăţământul gimnazial şi primar apărea o scădere de 21 de laboratoare în perioada analizată. În schimb în învăţământul profesional numărul laboratoarelor a crescut de la 33 în 2015, la 175 în 2019.

În total, în sistemul preuniversitar, exceptând școlile postliceale, în anul școlar 2018-2019 erau 26.923 de laboratoare.

FORMA DE PROPRIETATE NIVELUL EDUCAŢIONALLABORATOARE
 TOTAL26923
  Învăţământ antepreşcolar
  Învăţământ preşcolar
  Învăţământ primar şi gimnazial                8146
  Învăţământ liceal7897
  Învăţământ profesional  183
PROPRIETATE PUBLICĂ25692
  Învăţământ antepreşcolar
  Învăţământ preşcolar
  Învăţământ primar şi gimnazial                7988
  Învăţământ liceal7737
  Învăţământ profesional  175
PROPRIETATE PRIVATĂ1231
  Învăţământ antepreşcolar
  Învăţământ preşcolar
  Învăţământ primar şi gimnazial                158
  Învăţământ liceal160
  Învăţământ profesional  8
SURSA: Institutul Național de Statistică

Foto: pressfoto – www.freepik.com

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii
  1. Nici macar vise ,nu le pot zice!Bla,bla,……..Vezi asa zisul proiect ,,România educată” care este un mare ,,rahat” mai ales ca presedintele tarii este la baza profesor.Toti vor prosti si multi!

  2. Ar trebui sa fie săli de clasa suficiente în acele scoli, iar laboratoarele sa fie în plus.
    Nu sa pui elevii sa umble ca bezmeticii prin scoala cu hainele pe brate, cu ghiozdanele in spinare și sa schimbe mereu sălile de clasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dragoș Iliescu, vicepreședintele Comisiei Internaționale de Testare: Am putea argumenta că Subiectele grilă sunt în favoarea candidaților și o să aducă note mai mari

Testele grilă la Bacalaureat și Evaluarea Națională pun în mișcare procese de gândire axate mai degrabă pe recunoaștere, decât pe reproducere, a explicat pentru Edupedu.ro psihologul Dragoș Iliescu. “Nu trebuie…
Vezi articolul

VIDEO Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu cere ca bugetul “minim minimorum” al Educației să fie 28,2 miliarde lei, adică 2,5% din PIB în acest an. Ar fi cea mică alocare din istoria recentă pentru acest domeniu, cu peste 2 miliarde de lei mai puțin față de anul trecut

În anul 2021 “28,2 miliarde lei trebuie să fie minim minimorum bugetul Educației, pentru a continua eu cel puțin”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu la Digi24. Acesta susține că…
Vezi articolul