UPDATE Ligia Deca a dat exemple de creșteri salariale din calculele pe grile trimise inspectoratelor: Pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic II, între 15 și 20 de ani vechime, salariul de bază crește de la 5.368 lei la 6.947 lei brut. În Ordonanța publicată în Monitorul Oficial același profesor are 5.717 lei / Diferența este dată de gradația angajatului – precizări

Foto: Gov.ro

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a oferit exemple de creșteri salariale, la finalul şedinţei de guvern de astăzi. Astfel, „pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic II, între 15 și 20 de ani vechime în învățământ, salariul de bază crește de la 5.368 lei la 6.947 lei brut și salariul minim net în plată va fi de 4.339 lei”.
UPDATE: Ministerul Educației a făcut o serie de precizări pentru interpretarea corectă a grilelor de salarizare din Ordonanța 57, după publicarea articolului în care declarațiile păreau în contradicție cu sumele din actul normativ. Instituția a transmis Edupedu.ro că în anexele din Monitorul Oficial apar doar salariile de bază cu gradația zero, iar ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat un salariu pentru care gradația minimă este 4, de aici și diferența remarcată în articol. Explicațiile integrale, aici.

Știrea inițială:

În Ordonanța publicată în Monitorul Oficial, același profesor cu studii superioare de lungă durată grad didactic II, 15—20 de ani vechime, are 5.717 de lei, coeficient 2,29. În mai 2023, salariul de bază a fost de 4.417 de lei.

În documentul cu calculele pe grile trimis de Ministerul Educației inspectoratelor școlare acești 5.717 de lei sunt pentru o vechime de 0-3 de ani în învățământ și gradație 0. 

Ligia Deca a anunțat că „a pus, încă de ieri, la dispoziția tuturor inspectorilor, tuturor directorilor, inclusiv federațiilor sindicale, calculele pe grile, în așa fel încât să se vadă pentru fiecare funcție, pentru fiecare grad și pentru fiecare gradație de vechime care vor fi creșterile efective”.

Exemplele de creșteri salariale oferite de Ligia Deca la finalul şedinţei de guvern de astăzi:

Reporter: Ne puteți spune și care sunt cele mai mici creșteri salariale minimum, deci, nu media? 

Ligia Deca: Vă dau niște exemple, dacă doriți, de creștere pentru un profesor cu studii superioare de lungă durată, debutant, vechime în învățământ de până la 1 an. Salariul de bază crește de la 4.098 lei la 5398 brut, creștere de 31,72%. La această creștere se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică de 10% care înseamnă 307 lei brut. Salariul minim net în plată va fi de 3.308 lei. 

Un alt exemplu, profesor studii superioare de lungă durată, grad didactic II, între 15 și 20 de ani vechime în învățământ, salariul de bază crește de la 5.368 lei la 6.947 lei brut, creșterea fiind de 29,41% și aici se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică 535 lei brut. Salariul minim net în plată va fi de 4.339 lei. Dacă adăugăm și sporul de dirigenție, care se acordă la aproximativ 70% dintre cadrele didactice, care înseamnă încă 695 lei brut, în acest caz, salariul net va fi 4.742 lei. 

Pentru didactic auxiliar, bibliotecar gradul 1, peste 25 de ani vechime în învățământ, salariul de bază crește de la 5412 la 7.032 lei brut, creștere de 29,93%. 

Am pus la dispoziție încă de ieri tuturor inspectorilor, tuturor directorilor, inclusiv federațiilor sindicale, calculele pe grile, în așa fel încât să se vadă pentru fiecare funcție, pentru fiecare grad și pentru fiecare gradație de vechime care vor fi creșterile efective.

Citește și
OFICIAL Ordonanța de urgență 57/2023, cu majorările salariale pentru profesori aprobate de Guvern, a fost publicată în Monitorul Oficial / Grilele cu fiecare salariu de bază pe funcție, vechime și grad didactic, valabile de la 1 iunie 2023
Ligia Deca, de la Guvern: Odată cu suspendarea mișcării de protest toate cadrele didactice și toți elevii se întorc în clase / Marius Budăi, ministrul Muncii: Ceea ce s-a agreat în coaliție a fost pornirea de la salariul mediu brut și acordarea acelor 50% din diferență din 1 ianuarie 2024
BREAKING Greva profesorilor nu se încheie, ci se suspendă, anunță sindicatele, cu o condiție: Adoptarea azi a unei ordonanțe de urgență cu salariul debutantului cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024
Exit mobile version