Ligia Deca, despre admiterea la liceu din 2023: Dacă un elev este pe poziția 1200 în ierarhie, trebuie să se asigure că are suficiente opțiuni, un număr de locuri care să depășească acest 1200 / Locuri în București sunt suficiente

Foto: © Racorn | Dreamstime.com

Ministrul Educației, Ligia Deca, a oferit sfaturi pentru completarea fișei de înscriere la liceu din acest an și a dat asigurări că în București, unde ierarhia se modifică pentru că anual vin 2.500-3.000 de elevi din alte județe, sunt locuri suficiente. „Întotdeauna am avut la nivel național o rezervă de locuri pentru astfel de cazuri”, a declarat Ligia Deca pentru TVR Info, pe 5 iulie.

„Dacă un elev este pe poziția 1200 în ierarhie, trebuie să ne asigurăm că avem suficiente opțiuni, un număr de locuri care să depășească acest 1200, să ne asigurăm că nu se întâmplă ceea ce am văzut, din păcate, în alți ani, copii cu medii mari care au rămas nerepartizați pentru că nu erau suficiente opțiuni”, a spus Ligia Deca. 

În ceea ce privește ultimele medii de admitere la liceu din acest an, comparativ cu cele de anul trecut, Ligia Deca crede că „vom vedea o variație, dar nu va fi majoră”.

În București ierarhia se modifică pentru că anual vin 2500-3000 de elevi din alte județe. Ligia Deca a precizat că „există o rezervă de locuri pentru această situație. Întotdeauna am avut la nivel național o rezervă de locuri pentru astfel de cazuri. Am reverificat să existe suficiente locuri și cred că avem acoperită nevoia. Locuri sunt suficiente”.

Intervenția Ligiei Deca la TVR Info

Moderatoare: Este posibil să vedem o creștere sau o scădere în ceea ce privește ultimele medii de admitere la liceu? 

Ligia Deca: Depinde mult și de opțiunile pe care copiii le au. Am văzut, apropo de distribuția statistică a rezultatelor, că avem o deplasare de la centru un pic către extreme. Avem un număr dublu de medii de 10 și în același timp avem o creștere ușoară a numărului de medii sub cinci. Cred că vom vedea o variație, dar nu va fi majoră. Mă aștept în procesul de alegere al profilului să avem o bună colaborare între familii, diriginți. Am publicat un ghid despre cum se completează aceste fișe de opțiuni. 

Este foarte important ca elevii și familiile lor să completeze cât mai multe opțiuni, în ordinea preferințelor și a potențialului, în așa fel încât să ajungă cât mai aproape de dorința pe care o au. 

Moderatoare: Din moment ce avem lucruri schimbate față de anul anterior, e clar că nu se vor potrivi la fix mediile, pentru că anterior am avut și ponderea din cinci, opt. 

Ligia Deca: Așa este. Numai că nu putem avea o previziune 100% fiindcă nu putem anticipa opțiunile pe care fiecare elev sau familie le vor face. Ceea ce putem face este să ne uităm orientativ. Apropo de numărul de opțiuni, adică în funcție de poziția în ierarhie, trebuie să ne asigurăm că avem un număr suficient de opțiuni care să acopere toată acea plajă de locuri până la care apare media copilului. 

De exemplu, să zicem că este pe poziția 1200 în ierarhie, trebuie să ne asigurăm că avem suficiente opțiuni, un număr de locuri care să depășească acest 1200, să ne asigurăm că nu se întâmplă ceea ce am văzut, din păcate, în alți ani, copii cu medii mari care au rămas nerepartizați pentru că nu erau suficiente opțiuni. 

Moderatoare: Contează mult, cel puțin în Capitală, câți elevi vin din afara Bucureștiului. Se modifică destul de mult această ierarhie, pentru că vin 2500-3000 de elevi din afara Bucureștiului. Vă așteptați și în acest an la o cifră similară? 

Ligia Deca: Într-adevăr, Bucureștiul atrage din zonele limitrofe o serie de elevi care își doresc să vină la liceele din Capitală. Nu este o situație unică. În toate zonele metropolitane mari care au localități în jur în care oamenii stau și vin să lucreze în oraș avem situații similare. Bucureștiul, prin dimensiunea sa, probabil că atrage un număr mai mare. Avem o rezervă de locuri. Întotdeauna am avut la nivel național o rezervă de locuri pentru astfel de cazuri. Am reverificat să existe suficiente locuri și cred că avem acoperită nevoia. În același timp, trebuie să ne gândim un pic și la corelarea cu, în ansamblu, nevoile pieței muncii. 

Moderatoare: În anii anteriori veneau cu medii foarte mari și ocupau locurile celor de aici. Anul acesta sunt suficiente locuri în Capitală pentru toată lumea? 

Ligia Deca: Locuri sunt suficiente, iar acest fenomen al impactului mediilor din gimnaziu asupra notei de admitere nu mai există decât ca al 4-lea criteriu de departajare, deci nu mai este un procent din media care ajută la repartizarea la liceu. Deci, din acest punct de vedere, lucrurile s-au limpezit. Sigur că asta nu înseamnă că nu este important progresul elevilor pe parcursul gimnaziului. 

Foto: © Racorn | Dreamstime.com | Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Clase de până la 33 de elevi la liceu s-ar putea forma încă din prima etapă de admitere, nu doar în situațiile speciale, cum e în metodologie, din cauza cazurilor multiple de elevi cu medii egale la repartizarea computerizată – surse
ANALIZĂ Media ultimului admis la colegiile naționale din București va crește în acest an. La Colegiul Național „Sfântul Sava” ar putea ajunge la 9.92 / Cum s-a schimbat poziția în ierarhia de Admitere la liceu 2023, după contestații și aplicarea criteriilor de departajare
Exit mobile version