Ghid de Admitere la liceu – 2023: cum se completează fișa de înscriere, la școală sau în format electronic

5.330 de vizualizări
Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com
Joi, 6 iulie, au început înscrierile la liceu, iar primul pas este completarea fișei de înscriere, în perioada 6-7 și 10-17 iulie 2023. În acest sens, Ministerul Educației a stabilit o procedură pentru completarea fișei, lucru care poate fi făcut la școală, în prezența părintelui și a dirigintelui, sau pe e-mail.
  • Vezi mai jos formularele care trebuie completate pentru admitere la licee teoretice / profesionale și duale de stat și procedura oficială stabilită de Ministerul Educației pentru completarea fișelor de înscriere

Principala regulă de care trebuie să se țină cont: opțiunile să fie completate în ordinea preferințelor candidaților, după cum autoritățile au insistat în ghidurile de până acum pentru completarea fișelor de înscriere. 

  • Opțiunile (liceele) sau specializările dorite cel mai mult trebuie completate pe primele locuri, chiar dacă nu ești sigur că rezultatele îți permit să intri la respectivele licee/specializări. 
  • Apoi, elevii sunt îndemnați să listeze opțiunile care le plac, urmate de cele la care nu ar fi deranjați să fie repartizați.
  • La final sunt trecute opțiunile cele mai puțin dorite, care trebuie completate.

Ministerul a atras atenția că, în timp ce un număr mare de opțiuni înscrise pe fișa de înscriere nu poate aduce niciun neajuns, elevul urmând să intre la prima opțiune a sa unde mai sunt locuri, un număr prea mic de opțiuni poate limita considerabil șansele să fie admis acolo unde dorește sau unde ar fi mulțumit să fie repartizat, fie că este vorba despre liceu, fie despre specializare. 

Un elev poate fi interesat mai mult să intre la anumite licee și atunci va lista mai întâi acele licee cu toate specializările lor, sau poate fi interesat mai mult de specializări, iar atunci va lista cu prioritate codurile pentru specializarea respectivă, la mai multe licee.

Potrivit procedurii pentru completarea fișei, comisia de înscriere este cea care asigură completarea fișelor cu o bună parte din date – de la cele privind datele personale ale elevilor, mediile și notele care trebuie trecute, informațiile despre școală:

  • Art. 2 – „(1) Comisia de înscriere din unitatea de învățământ gimnazial asigură completarea fișelor de înscriere ale absolventilor de clasa a VIII-a cu codul județului, cu codul și denumirea unităţii de învățământ gimnazial, cu datele personale ale acestora, cu media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, cu notele și media generală de la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a și cu media de admitere. Fișele de înscriere ale candidaților care au susţinut sau cărora li s-au echivalat probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă se completează și cu rezultatele acestor probe. Fișele se semnează de către directorul unitătii de învăţământ și se aplică ștampila acesteia”

Media claselor V-VIII nu mai este luată în calcul pentru admiterea la liceu, anul acesta, dar trebuie completată în fișa de înscriere deoarece poate fi folosită la departajarea candidaților cu medii egale de admitereal patrulea criteriu de departajare, după nota obținută la proba de limba și literatura română la Evaluarea Națională, nota obținută la proba de matematică – Evaluarea Națională, nota obținută la proba de limba maternă – Evaluarea Națională.

Potrivit procedurii de completare a fișei de înscriere, aceasta se poate face fie la sediul unității de învățământ absolvite, fie prin transmiterea Fișei de înscriere în format electronic.

  • La sediul școlii, completarea opțiunilor se face pe baza unei programări (telefonice sau prin e-mail). Completarea se face de către candidat în prezența părintelui și a dirigintelui, care trebuie să semneze fișa de înscriere.
  • În cazul în care e aleasă opțiunea de transmitere electronică a fișei, Fișa de înscriere e trimisă electronic de către școală și completată de candidat în prezența părintelui sau reprezentantului legal. Aceștia trimit Fișa completată, în variantă scanată/fotocopiată, unității de învățământ, care confirmă prin e-mail primirea documentului. Pentru asistență, candidatul și părintele/reprezentantul legal pot primi asistență din partea dirigintelui.. Dacă datele sunt incomplete sau ilizibile sau prezintă inadvertențe, școala poate solicita candidatului/elevului să se prezinte la sediul unității.

Candidații și părinții/reprezentanții legali, în prezența dirigintelui, trebuie să verifice corectitudinea datelor, după ce acestea sunt introduse în aplicația informatică, în urma depunerii fișei de înscriere. Dacă sunt sesizate erori, acestea sunt corectate în aplicația informatică.

Dacă Fișa e transmisă electronic, datele sunt introduse în aplicația informatică de către comisia de înscriere, care trimite apoi către diriginte o copie a listei din calculator, semnată de președintele comisiei. Copia scanată e transmisă candidatului prin mijloace electronice, pentru a fi semnată, iar dacă există erori acestea sunt semnalate comisiei, pentru a fi corectate în aplicația informatică. Fișa corectată e verificată din nou, pe același traseu, iar candidatul și părintele trebuie să confirme faptul că datele sunt corecte și retransmit o copie scanată/fotocopiată a fișei.

Procedura oficială pentru completarea fișei de înscriere la liceu în anul școlar 2023-2024:

Fișă de înscriere în anul școlar 2023-2024 – admitere în clasa a IX-a:

Fișa de înscriere în învățământul profesional și învățământul dual de stat:

Citește și:
Încep înscrierile la liceu 2023. Fișa de admitere poate fi completată de elevi și părinți, în prezența dirigintelui, de joi, 6 iulie, și până pe 17 iulie – document
Admitere liceu 2023. Procedura pentru completarea fișei de înscriere, transmisă de Ministerul Educației. Fișa poate fi completată la școală, în prezența părintelui și a dirigintelui, sau transmisă prin e-mail

Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Articole întregi din proiectul legii educației, preluate copy-paste într-un proiect de ordonanță de urgență prin care ministerul vrea să înființeze învățământul superior dual / Universitățile ar putea înființa societăți comerciale, iar firmele care intră în consorții duale ar obține beneficii fiscale majore

Articole întregi din proiectul legii învățământului superior sunt luate cu copy-paste și puse într-un proiect de ordonanță de urgență, potrivit documentului pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației, care…
Vezi articolul

Creșterea alocației studenților la 250 de lei pe lună, printre solicitările care au rezultat în urma întâlnirii Consiliului Rectorilor. Reprezentanții studenților au cerut încă de anul trecut o sumă similară, care să echivaleze măcar cu inflația din ultimul an

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit marți, la Antena 3, despre o rezoluție a Consiliului Rectorilor, care s-a întrunit săptămâna trecută, prin care se solicită ca alocația studenților să crească…
Vezi articolul

BREAKING Raed Arafat a decis ca elevii din localitățile în carantină, care învață la școli din localități care nu sunt în carantină, să poată da simulările pentru Bacalaureat. Reprezintă o excepție de la măsura interzicerii circulației persoanelor

Elevii din localitățile în carantină, care învață la școli din localități care nu sunt în carantină, vor putea da simulările pentru Bacalaureat din săptămâna care urmează, potrivit unei decizii luate…
Vezi articolul