Ligia Deca spune că salariul directorului va fi cel mai mare din școală

Foto: © Juan Moyano | Dreamstime.com

Vicepreședintele comisiei de învățământ din Camera Deputaților, Szabo Odon, i-a atras atenția Ligiei Deca, la audierea în comisia parlamentară a miniștrilor propuși în cabinetul Ciolacu, să regleze situațiile în care un profesor cu vechime poate avea venituri mai mari decât directorul școlii, “pentru că fără directori performanți nu avem școală performantă”, a spus Szabo Odon, din opozitie. Ligia Deca a spus că “fără doar și poate, în noile grile de salarizare directorii de scoli au cu totul altă poziție în grila de salarizare pentru ca să evităm situația în care un profesor din școală cu o anumită vechime și cu un spor, de exemplu, de dirigenție, să aibă mai mult decât directorul”.

În cadrul audierii din comisiile reunite ale Parlamentului, în care ministra Ligia Deca a primit aviz favorabil pentru un nou mandat în funcția de ministru al Educației, aceasta a spus că “fără doar și poate, în noile grile de salarizare pe care le-am lucrat împreună cu reprezentanții cadrelor didactice, ei (n. red directorii de scoli) au cu totul altă poziție în grila de salarizare, pentru ca să evităm situația în care un profesor din școală cu o anumită vechime și cu un spor, de exemplu, de dirigenție, să aibă mai mult decât directorul care are responsabilitate, toate procesele de management, de monitorizare din unitatea de învățământ și este normal să fie retribuit ca atare”.

Ligia Deca a dat acest răspuns după ce, din opozitie, deputatul Szabo Odon, (UDMR), a spus că salarizarea directorilor trebuie să fie reglată.

Szabo Odon, vicepreședintele comisiei de învățământ din Camera Deputaților: Doar un singur lucru cred că trebuie să mai corectăm noi, cel puțin dacă va ajunge această ordonanță de urgență în fața comisiilor noastre, și anume salarizarea directorilor, pentru că nu este normal ca un director să aibă într-o unitate de învățământ al 5-lea, al 10-lea, al 30-lea salariu. Și eu cred că este un mesaj de importanță pentru managementul instituțional ca aceste lucruri să fie reglate finalmente, pentru a avea nu doar profesori performanți, ci și directori performanți, pentru că fără directori performanți nu avem școală performantă.

Ligia Deca: În ceea ce privește salarizarea directorilor, fără doar și poate, în noile grile de salarizare pe care le-am lucrat împreună cu reprezentanții cadrelor didactice ei au cu totul altă poziție în grila de salarizare, pentru ca să evităm situația în care un profesor din școală cu o anumită vechime și cu un spor, de exemplu, de dirigenție, să aibă mai mult decât directorul care are responsabilitate, toate procesele de management, de monitorizare din unitatea de învățământ și este normal să fie retribuit ca atare.

Informații de context

Salariile celor care ocupă funcții de conducere în unitățile de învățământ ar putea să se modifice, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, publicat în consultare publică de Ministerul Educației.

Potrivit documentului, „de exemplu, pentru funcțiile de conducere de director erau stabiliți coeficienți cuprinși între 2,40 și 2,95, ceea ce reprezintă o diferență de 0,55 puncte, respectiv un salariu de bază minim de 6.000 lei și un salariu de bază maxim de 7382 lei, diferența între acestea fiind de 1382 lei.” Proiectul de Hotărâre de Guvern urmărește să reducă decalajul cu 0.2 puncte. Concret, salariul de bază minim va fi de 7500 lei și salariul de bază maxim de 8382 lei.

Concret, salariul de bază minim va fi de 7500 lei și salariul de bază maxim de 8382 lei.

Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea în 2022 că “este corect ca într-o școală directorul să fie cel care are cel mai mare salariu“.

Foto: © Juan Moyano | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ligia Deca, aviz favorabil în Parlament pentru un nou mandat de ministru al Educației: Media creșterilor salariale de luna aceasta este de 30,5% pentru personalul didactic, respectiv 33,9% pentru personalul nedidactic / Ca priorități, ministrul nu anunță nicio noutate, doar evocă obiectivele din PNRR
GRILE Modificări la salariile directorilor, propuse de Ministerul Educației. Decalajul dintre salariul de bază maxim și cel minim se reduce cu 0.2 puncte, iar creșterile variază
VIDEO Cred că este corect ca într-o școală directorul să fie cel care are cel mai mare salariu, spune ministrul Sorin Cîmpeanu
Exit mobile version