VIDEO Cred că este corect ca într-o școală directorul să fie cel care are cel mai mare salariu, spune ministrul Sorin Cîmpeanu

9.211 vizualizări
Inquam Photos / Liviu Chirica
Cred că este corect ca într-o școală directorul să fie cel care are cel mai mare salariu, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu la dezbaterea „Director de viitor”, care a avut loc luni, 11 aprilie 2022, organizată de Edupedu.ro și Asociația pentru Valori în Educație – AVE. Oficialul a comparat situația rectorilor din universități, care au cele mai mari salarii din grilă.

Cîmpeanu a anunțat o a treia sesiune de concurs pentru directorii de școli din circa 20% dintre unitățile de învățământ, posturi care nu au fost ocupate după primele două etape. Întrebat dacă și salarizarea este una dintre problemele care ar putea face neatractive posturile acestea, Cîmpeanu a răspuns: „cu siguranță da, salarizarea este un puternic factor de motivație”.

Redăm declarația ministrului pe sunbiectul salarizării directorilor din școli:

De ce credeți că aceste școli, totuși, după două etape de concurs, nu ?

Sorin Cîmpeanu: „În unele situații au participat la interviu și s-a ajuns la concluzia că nu sunt suficient de bine pregătiți pentru a lua proba de interviu, în alte situații nu au fost doritori”.

Credeți că a avut un impact și salarizarea, vă întreb asta pentru în acest moment un director de școală poate ajunge să aibă un salariu mai mic decât al unui profesor din aceeași școală. Edupedu.ro a primit foarte multe întrebări pe tema aceasta, dacă directorii vor fi salarizați diferit în viitor, față de modul în care sunt retribuiți în prezent?

Cu siguranță da, salarizarea este un puternic factor de motivație, nu trebuie să negăm acest lucru. Atâta vreme cât există posibilitatea de a obține un salariu mai mare ca simplu profesor, fără să asumi responsabilitatea leadershipului unei școli, unii dintre cei mai buni nu sunt motivați pentru a candida, pentru a ocupa aceste posturi de director. Pe de altă parte directorul unei școli este extrem de important, este cel care trebuie să fie motorul dezvoltării acele școli. Dar nu întotdeauna cei care sunt profesori foarte buni, de matematică, de fizică, de chimie, de filozofie și de ce vreți dumneavoastră, au și abilități manageriale. De aceea, și în urma unor întâlniri, ultima avut loc chiar luni cu Asociația Municipiilor din România, cu primarii municipiilor din România, am fost de acord și vom propune la nivelul proiectului unei noi legi a educației din învățământul preuniversitar instituirea funcției de director administrativ. (…)

În noul proiect pentru legea educației va fi reglată salarizarea directorilor sau vă gândiți să faceți acest pas mai repede și ce înseamnă aducerea salarizării unui director la un nivel care să facă funcția dorită?

Problemele în educație nu vor fi rezolvate până când resursele nu vor fi suficiente. Pe mai multe planuri. Dacă ne raportăm la planul salarizării, consider că salariul unui profesor debutant ar trebui să fie 25% din salariul maxim din grilă. Plecând de la această bază ar trebui reașezate toate salariile, în așa fel încât și directorii să aibă un salariu motivant.

Ar trebui ca directorul să fie cel care are, într-o școală, pe principiul președintelui unui stat, cel mai mare salariu din acea școală?

Cred că da, consider că da. Așa cum în universități funcționează și funcționează bine, este unul dintre lucrurile care funcționează bine, partajarea între conducerea academică, liderul unei universități, care este rectorul acele universități, deciziile fiind asumate de către senatul universitar dar liderul este rectorul, în paralel există funcția de director general administrativ care susține din punct de vedere administrativ obiectivele Universității, directorul general administrativ trebuie să adere de la planul managerial al rectorului. Este o condiție explicită. Cred că dacă este un model care a funcționat universități, poate să funcționeze și în școli. De asemenea, într-o universitate, ca să vă răspund și la ultima parte a întrebării, rectorul este într-adevăr cel care are cel mai mare salariu. Cred că este corect să fie așa și, într-o școală, directorul să fie cel care are cel mai mare salariu”.

Precizăm că, potrivit ministrului Cîmpeanu, „un profesor debutant are în prezent un salariu net de 2.597 lei, având indemnizația de hrană inclusă. Un salariu al unui profesor cu peste 40 de ani vechime, net, este 4.398 lei, cu 70% mai mult decât salariul debutantului, luând în calcul cei 40 de ani de vechime. Sigur, peste aceste salarii se pot adăuga sporuri, precum 10% dirigenție, 25% gradația de merit pentru cei care o au, e vorba despre 16% din totalul personalului didactic din România, în mediul rural și sporul pentru predare simultana între 7 și 20%, în învățământul special există un spor de 15%, iar în mediul rural există un spor între 3 și 20%”.

Salarizarea angajaților din Educație „este la un nivel inacceptabil” și „se impun a fi luate, cât mai rapid, măsuri”, a spus premierul Ciucă la întâlnirea cu sindicatele din 21 ianuarie, așa că a decis să înființeze „un comitet”. Din acel moment nu a mai existat nicio informație publică conform căreia s-ar lucra la o nouă salarizare sau la aplicarea actualei grile.

Foto: Inquam Photos / Liviu Chirica


4 comments
  1. Foarte bine punctat Adrian, deoarece nu poate un prof. Sa fie director la un liceu vocațional și el sa nu cunoască structura ….Sunt multe alte greșeli care sunt la acest concurs poate le va repara peste 4 ani. Poate pana atunci va întra proiectul România Educată.

  2. Dar de concediul directorului, ce spuneți. S a făcut o modificare la lege în urma căreia directorul are cele mai puține zile de concediu.. 25 zile, mai puține decât o îngrijitoare, secretara, bibliotecara, etc. Ce sa mai, directorul este cel mai puțin stresat om al Școlii… El nu răspunde de nimic… Nici nu i trebuie concediu…Apoi salariul unui director este mai mic decât al unui profesor care are 5_6 ore la plata cu ora și care la ora 13, 14 își încheie activitatea (dacă i sunați după aceste ore, cică s în afara programului) În câțiva ani este posibil sa fie și o criza a directorilor.

    1. Bine punctat! Exact cum spuneți, cu 5-6 ore pe săptămână, plata cu ora, + grad did I+dirigenție, un profesor poate câștiga la fel ca un director adjunct, dar are 68 de zile de concediu.

  3. Ministrul trebuie să înțeleagă necesitatea instituirii managementului educațional sau instituțional și degrevarea sau modificare Codului CAEN și introducerea acestei profesii în codul de profesii pentru cei care sunt specializați pe conducere în sistemul de învățământ și poate fi numit la orice școală unde este nevoie de un director, care va avea o altă grilă de salarizare și va putea să își ia concediul de odihnă și în timpul anului școlar, astfel încât o altă persoană îl va înlocui pe perioada concediului de odihnă și în trimpul anului școlar.
    Grila de salarizare astfel este alta pentru munca de management educațional și face acest lucru pentru că slavă domnului sunt o mulțime de lucruri de făcut zilnic.
    Au modificat Legea nr. 1/2011, art. 267, cu posibilitatea de a fi programat directorul și în timpul anului școlar cu condiția de a fi înlocuit de un alt cadru didactic, pe orele din norma de predare.
    Cum poate fi înlocuit dacă orarul NU permite înlocuirea ????????
    Secretarii de stat din ME habar NU au de aceste aspecte. Ministrul este universitar, NU știe, dar cei care lucrează în preuniversitar de ce NU au habar ???????????????????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Salariul diminuat cu 15%, timp de 6 luni, pentru profesoara din Sighetu Marmației care a vorbit calomnios în faţa elevilor despre Ligia Deca, ministrul Educaţiei, potrivit ISJ Maramureș

Profesoara de latină de la Colegiul Național Pedagogic ”Regele Ferdinand”, din Sighetu Marmației, care a fost înregistrată de elevi adresând injurii ministrului Educației a fost sancționată cu diminuarea salariului cu…
Vezi articolul

Profesorii nu trebuie să completeze nicio cerere pentru prima didactică de 1.500 de lei, potrivit liderului sindical Marius Nistor: Ceea ce circulă în momentul de față este o greșeală. Ministerul Educației urmează să emită o adresă către școli

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că profesorii nu trebuie să completeze nicio cerere pentru prima didactică de 1.500 de lei. Pe grupurile…
Vezi articolul

Andronescu anunță că în școli predau 85 de mii de profesori cu facultăți făcute „la distanță” și trebuie din nou aduși la formare: „Când înveți la distanță, înveți ușor departe de carte”

Cu prioritate, profesorii care au făcut cursuri la distanță, în universități, „trebuie să îi aducem într-un program de formare” a declarat Ecaterina Andronescu la o întâlnire cu inspectorii școlari din…
Vezi articolul

Aplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din școli a fost actualizată cu majorările din Ordonanța 57/2023, obținute prin greva generală, anunță Ministerul Educației – document

Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost actualizată, după cum a anunțat Ministerul Educației, potrivit inspectoratelor școlare. Actualizarea aplicației înseamnă că noile salarii ale profesorilor, pe baza majorărilor…
Vezi articolul