Ligia Deca spune că salariul directorului va fi cel mai mare din școală

14.522 de vizualizări
Foto: © Juan Moyano | Dreamstime.com
Vicepreședintele comisiei de învățământ din Camera Deputaților, Szabo Odon, i-a atras atenția Ligiei Deca, la audierea în comisia parlamentară a miniștrilor propuși în cabinetul Ciolacu, să regleze situațiile în care un profesor cu vechime poate avea venituri mai mari decât directorul școlii, “pentru că fără directori performanți nu avem școală performantă”, a spus Szabo Odon, din opozitie. Ligia Deca a spus că “fără doar și poate, în noile grile de salarizare directorii de scoli au cu totul altă poziție în grila de salarizare pentru ca să evităm situația în care un profesor din școală cu o anumită vechime și cu un spor, de exemplu, de dirigenție, să aibă mai mult decât directorul”.

În cadrul audierii din comisiile reunite ale Parlamentului, în care ministra Ligia Deca a primit aviz favorabil pentru un nou mandat în funcția de ministru al Educației, aceasta a spus că “fără doar și poate, în noile grile de salarizare pe care le-am lucrat împreună cu reprezentanții cadrelor didactice, ei (n. red directorii de scoli) au cu totul altă poziție în grila de salarizare, pentru ca să evităm situația în care un profesor din școală cu o anumită vechime și cu un spor, de exemplu, de dirigenție, să aibă mai mult decât directorul care are responsabilitate, toate procesele de management, de monitorizare din unitatea de învățământ și este normal să fie retribuit ca atare”.

Ligia Deca a dat acest răspuns după ce, din opozitie, deputatul Szabo Odon, (UDMR), a spus că salarizarea directorilor trebuie să fie reglată.

Szabo Odon, vicepreședintele comisiei de învățământ din Camera Deputaților: Doar un singur lucru cred că trebuie să mai corectăm noi, cel puțin dacă va ajunge această ordonanță de urgență în fața comisiilor noastre, și anume salarizarea directorilor, pentru că nu este normal ca un director să aibă într-o unitate de învățământ al 5-lea, al 10-lea, al 30-lea salariu. Și eu cred că este un mesaj de importanță pentru managementul instituțional ca aceste lucruri să fie reglate finalmente, pentru a avea nu doar profesori performanți, ci și directori performanți, pentru că fără directori performanți nu avem școală performantă.

Ligia Deca: În ceea ce privește salarizarea directorilor, fără doar și poate, în noile grile de salarizare pe care le-am lucrat împreună cu reprezentanții cadrelor didactice ei au cu totul altă poziție în grila de salarizare, pentru ca să evităm situația în care un profesor din școală cu o anumită vechime și cu un spor, de exemplu, de dirigenție, să aibă mai mult decât directorul care are responsabilitate, toate procesele de management, de monitorizare din unitatea de învățământ și este normal să fie retribuit ca atare.

Informații de context

Salariile celor care ocupă funcții de conducere în unitățile de învățământ ar putea să se modifice, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, publicat în consultare publică de Ministerul Educației.

Potrivit documentului, „de exemplu, pentru funcțiile de conducere de director erau stabiliți coeficienți cuprinși între 2,40 și 2,95, ceea ce reprezintă o diferență de 0,55 puncte, respectiv un salariu de bază minim de 6.000 lei și un salariu de bază maxim de 7382 lei, diferența între acestea fiind de 1382 lei.” Proiectul de Hotărâre de Guvern urmărește să reducă decalajul cu 0.2 puncte. Concret, salariul de bază minim va fi de 7500 lei și salariul de bază maxim de 8382 lei.

Concret, salariul de bază minim va fi de 7500 lei și salariul de bază maxim de 8382 lei.

Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea în 2022 că “este corect ca într-o școală directorul să fie cel care are cel mai mare salariu“.

Foto: © Juan Moyano | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ligia Deca, aviz favorabil în Parlament pentru un nou mandat de ministru al Educației: Media creșterilor salariale de luna aceasta este de 30,5% pentru personalul didactic, respectiv 33,9% pentru personalul nedidactic / Ca priorități, ministrul nu anunță nicio noutate, doar evocă obiectivele din PNRR
GRILE Modificări la salariile directorilor, propuse de Ministerul Educației. Decalajul dintre salariul de bază maxim și cel minim se reduce cu 0.2 puncte, iar creșterile variază
VIDEO Cred că este corect ca într-o școală directorul să fie cel care are cel mai mare salariu, spune ministrul Sorin Cîmpeanu

21 comments
  1. Dacă directorul are 20 de ani vechime și are la activ 0 cursuri de perfecționare, are ore în plus , se învârte ca un titirez de colo colo ,ca deh a fost pus de partid , madam Deca ii da cel mare salariu! Bravo!

  2. Ore recuperate? De ce , le plateste cineva , caci profesori , pe perioada grevei, n au fost platiti… “ Ministra” este precum sistemul la ira actuala.Ma doare sufletul ca am sperat , chiar am sperat, la un “cutremur” benefic pt toata lumea.😢

  3. funcția de conducere este plafonată iar funcția de execuție ajunge egală sau mai mare sper să îi lumineze cineva

  4. salarii mari pentru directori ca deh…ei pot tine in frau eventuali nemultumiti sau viitori grevisti…vai de noi daca tot acesti directorasi vor angaja dupa bunul lor plac…

  5. De acord dacă are aceeași vechime cu cel mai vechi/experimentat profesor. Adică la aceeași vechime un salariu mai mare. Multe scoli au directori numiți politic care probabil nu au predat și nici nu vor sa predea ca e bine sa stea sa monitorizeze pe profesorii care muncesc.
    Daa ar fi o școală privata unde directorul e nevoit sa aducă elevi sa promoveze școală și cei care lucrează acolo trăiesc din ceea ce cotizează părinții e ok. Altfel nu.

  6. Da sa aiva salaiul mai mare dar sa fie cotect nu sa calce in picioare pe cei ce muncesc la nedid. si sa aiva tot in nedidactic ingrijitori care nu fac nimic si au libere cu duiumul muncitori care le muncesc acasa iar la sc. se odihnesc avind chiar si o norma si jumatate prof careau cite 22 ore pe sapt. si ozi libera.Deca ar trebui sa verifice toate sc. cu armata de la inspectorate sa nu-i tina doar in birouri pe salarii bobane sa vada ce e in sc vu adevarat abia apoi sa dea la dir sal mari.

    1. Se vede că vii de pe alta planeta…
      Abia am înțeles ce ai scris. Poate până data viitoare mai exersezi ortografia.

      1. Bine punctat!
        Nu degeaba spunea cineva la un moment dat: Limba română, născută din cele mai vechi timpuri, decedată pe fb și WhatsApp!

  7. fără directori performanți???
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    ăștia chiar ne iau de proști.
    toți (cu puține excepții) sunt niste lingăi, puși în funcție de partid.

    1. Precis ai citit pe TicTok ca directorii au fost pusi pe anumite criterii . Mai Gigele( mai gâga) ai fost la vreun examen în viata ta ? De unde ști tu ca sunt puși de partid? Examenele pentru posturile de directori în scoli și licee au devenit destul de complexe și sunt destui cei care au căzut la aceste examene. Numai un individ care habar nu are cu ce se”mananca” funcția de director poate sa emite asemenea tâmpenii! Dute mai Gâgă de te mai scolește ca a făcut mintea ta păianjeni deatata odihna!

      1. [De unde ști?, Dute? ] Fără să vă doriți, i-ați dat dreptate lui Gigel, sper totuși că nu sunteți director.

        1. După ora la care trimiteți mesaje se vede că faceți parte din categoria „NOAPTEA DEVORATORILOR DE TICTOK ” sau FACEBOOK, INSTAGRAM, etc. Pentru „știința” dvs. atunci când lucrezi la calculator se poate întâmpla ca să se strecoare mici greșeli de redactare. Asta nu înseamnă o mare tragedie, vezi doamne că „i-am dat dreptate lui Gigel” pentru cele afirmate. Din păcate pentru cei ca dvs.( nu prea cred că vă „întâlniți” cu calculatorul pentru a redacta pagini întregi de text) că este greu de a face distincție în conținut și redactare !!! De comentat era ceea ce afirma distinsul „dom” Gigel și mai puțin ce greșeli am făcut. În rest stimată doamnă rămâneți în continuare o „ DEVORATOARE ” de TicTok, Instagram!!!

  8. Salariile functiilor de conducere sunt mai mici decat cele de executie.
    Este valabil pentru functia de director, director adjunct., contabil sef si secretar sef pentru ca ati scos gradatia de vechime pe cand toate functiile de executie beneficiaza de vechime.
    Credeti ca este corect si normal?

    1. nu este corect că secretar șef am făcut salariile în perioada de concediu de odihnă în concediu medical deci unde e dreptatea dacă cel cu funcția de execuție beneficiază de un salariu cu 18 lei brut mai mic că al meu și stres mai puțin

  9. Își asigură “autoritatea”, M-me Deca prin mituirea directorilor, evident. Oricum, un nou mandat al lui M-me Deca va fi un dezastru în sistem, probabil fără precedent…

  10. Total fals…scoala e dusă in spate de profesori nu de directori… profesorii sunt cei care muncesc zi de zi și față în față cu elevii…directorii sunt la comanda politică atât si pârghii ale șefimii din minister și inspectorate.

  11. Hai grevistii corecti.Va recuperati orele fara sa le faceti poate ca ar trebui controale in scoli de la ITM si Minister ca sigur orelel nu se vor face.Astia corectii auxiliarii si nedidacticii iar si=au luat teapa ca nu pot recupera si multi au lucrar in greva.Ce zic corectii de profesori?Rusine sindicatului

    1. Ha, ha! Controale de la minister? Bună gluma! Păi acolo, în cercurile înalte, lumea încă este amețită de rotativă, așteaptă toți înfometați un os de ros. Treaba cu educația e ca un vis urât, au uitat deja.

      1. Si aia care asteapta sa recupereze orele doar pe hartie cum sunt?Nu tot fomisti ca politicienii doar ca nu au apucat la ciolan?Ar trebui verificati si directorii care permit asa ceva demisi .BAnii contribuabililor trebuie sa se duca in educatia copiilor nu in ore neefectuate

    2. Da, astia de la itm, faceti-va va treaba, nu va e rusine? Iesiti dracu pe teren! Putori, de aia nu merge tara asta cum trebuie. Stam la birouri si ne doare in c-r?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Kitul 'Am grijă de orașul meu', distribuit în școli din București / Foto: Grow Up Romania

Copiii și orașele care îi cresc – Cum pot învăța elevii de clasele pregătitoare, I și a II-a să-și descopere cartierul, istoria locului și să-i respecte pe ceilalți, prin kiturile „Am grijă de orașul meu” create de grupul civic de părinți Grow Up Romania și oferite gratuit în școli din București / Dana Ostacie: Am pornit de la simțul de apartenență la oraș, dorința ca ei să nu fie izolați în drumul acasă-școală

Cum învață un copil să-și dezvolte simțul de apartenență la oraș, să se comporte atunci când iese afară, să-și descopere cartierul și istoria locului în care s-a născut? Zeci de…
Vezi articolul

Explicațiile Universității din București pentru condițiile impuse la admiterea la Facultatea de Teologie, reclamată la Consiliul pentru Combaterea Discriminării: 1 articol de Constituție, 7 articole de lege, plus prevederile Protocolului cu BOR pentru predarea religiei /  Instituția de învățământ superior “nu poate emite decizii împotriva legislației în vigoare”

Un articol din Constituția României, 2 articole din noua Lege a învățământului superior, 5 articole din Legea privind libertatea religioasă și regimul cultelor, plus șapte articole ale Protocolului pentru predarea…
Vezi articolul