Limba franceză, a doua limbă cel mai des predată în școlile din România francofonă, este abia pe locul 4 în topul limbilor străine pe care le caută angajatorii / Engleza e lider detașat, urmată de spaniolă și germană – analiză

Foto: © Cirtina Claudiu | Dreamstime.com

Interesul acordat limbilor străine, dincolo de limba engleză, în școlile din România este diferit de cel existent pe piața muncii: dacă în școlile din această țară francofonă franceza este a doua cea mai predată limbă, atunci când vine vorba de angajare interesul pentru franceză pălește comparativ cu cel pentru germană sau spaniolă. Engleza își păstrează statutul de lider detașat ca limbă cerută la angajare, potrivit unui nou raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Potrivit raportului, România urmează tendința general valabilă europeană, potrivit căreia limba engleză este lider detașat între limbile solicitate la angajare. La mare distanță urmează spaniola și germana, iar procentul căutărilor pentru limba franceză este chiar și mai mic – la jumătatea acestora din urmă.

Astfel, luând în calcul cerințele de cunoștințe de limbi străine, explicite și implicite, în anunțurile online de angajare, în România:

Sursa: Raport OCDE

Când vine vorba despre anunțuri în care limba străină este cerută implicit (de ex., în anunțurile formulate direct în limba respectivă) proporțiile se păstrează la nivelul României:

În cazul anunțurilor de angajare pentru manageri:

Dacă sunt eliminate țările unde engleza este limbă oficială (Marea Britanie, Irlanda și Malta), România se numără printre țările unde engleza este cel mai mult căutată – alături de Belgia, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Luxemburg și Portugalia (cu peste 40% dintre anunțuri). 

Comparativ, limba franceză este căutată în mod semnificativ (peste 20% dintre anunțuri) în Belgia și Luxemburg, țări unde aceasta este una din trei limbi oficiale.

La nivel european, germana a fost a doua cea mai căutată limbă, urmată îndeaproape de spaniolă.

În afară de engleză, pe hărțile de distribuție regională a anunțurilor, în România apar două cazuri aparte:

Altfel stau lucrurile în școli

Situația arată diferit în ceea ce privește predarea limbilor străine școlile din România.

După cum Edupedu.ro nota recent, în România erau, în 2020, aproape 240 de mii de elevi care studiau limba franceză ca primă limbă modernă învățată și peste 1 milion de elevi care o învățau ca a doua limbă modernă, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică.

Un raport din această primăvară, publicat de rețeaua Eurydice și prezentat de Edupedu.ro aici, arăta că în România peste 90% dintre elevi învață engleza în cel puțin două cicluri. 

Sursa: Raport Eurydice
“Cele mai căutate limbi străine” în România, pe Google

Luna aceasta, un director online destinat activităților pentru copii a publicat o analiză proprie pe baza căutărilor pe Google efectuate în România, având drept cuvinte-cheie formule precum “învață engleză”, “învață franceză”, “cursuri engleză” etc. Potrivit analizei citate, ce a urmărit căutările efectuate pe parcursul unui an (aprilie 2022-martie 2023):

Citește și:
România se numără printre liderii europeni în privința învățării limbilor străine în gimnaziu și liceu, dar profesorii români care predau aceste limbi sunt în topul celor care călătoresc cel mai puțin în străinătate – raport
20 martie, Ziua Internațională a Francofoniei. Peste 320 de milioane de oameni vorbesc franceza în lume
Exit mobile version