LISTĂ Programele de master didactic și alte masterate în domeniul Științele educației propuse de universitățile publice românești în anul universitar 2024-2025

Foto © Kasto80 | Dreamstime.com

Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Al. I. Cuza din Iași și Universitatea de Vest, dar și Politehnica București, după fuziunea cu Universitatea din Pitești, au cele mai multe programe de master didactic și/sau alte masterate în domeniul Științelor educației, propuse pentru următorul an universitar. Un proiect de hotărâre privind programele de master acreditate pentru 2024-2025, pus în dezbatere de Ministerul Educației, arată, totodată, că o serie de alte universități medii și mici au, de asemenea, diverse programe de acest tip.

Situația programelor de masterat în domeniul didactic/educațional este similară, ca număr, celei din anul universitar în curs.

La nivelul studiilor de master în general, la nivelul tuturor programelor propuse de universitățile românești, Nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre arată că, la nivel național, capacitatea de școlarizare la nivel de master scade cu 440 de locuri aferente unui număr de opt domenii de studii (4 din structura unor universități de stat și 4 în structura unor universități particulare).

În ceea ce privește masteratul didactic, amintim că noua Lege a învățământului superior arată (Art. 102) că „formarea inițială pentru ocuparea funcțiilor didactice în învățământul preuniversitar se realizează în instituțiile de învățământ superior, prin următoarele tipuri de programe”, fiecare cu un număr de credite specific: 

Potrivit aceluiași articol din Legea 199/2023, „(10) Absolvirea programelor de studii universitare de licență cu dublă specializare, a programului de formare psihopedagogică și a programului de studii universitare de masterat didactic permite accesul absolvenților, potrivit prevederilor legale, la o carieră didactică în învățământul preuniversitar pentru discipline din specializarea/specializările urmate.”

Programele de master didactic și alte masterate în științele educației, propuse de universitățile publice românești pentru 2024-2025
Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica București:

Domeniul Matematică: Programul Matematică didactică (Pitești)

Științe ale educației – programele: 

Universitatea Tehnică de Construcții București:

Științele educației:

Universitatea din București:

Domeniul Matematică – programul Matematică didactică

Științele Educației:

Filologie: Didactici ale disciplinelor fillologice

ASE București:

Științe ale educației:

Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad:

Științe ale educației:

Filologie – Lingvistică aplicată – Perspective moderne în didactica limbii engleze / Applied Linguistics – Modern Perspectives in ELT (engleză)

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Științe ale educației:

Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia:

Științe ale educației:

Universitatea „Ovidius” din Constanța:

Științe ale educației:

Universitatea din Craiova:

Științe ale educației:

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași   

Științe ale educației:

Universitatea din Oradea:

Științe ale educației:

Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești
Universitatea „Lucian Blaga din Sibiu

Științe ale educației

Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău

Științe ale educației:

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava

Științe ale educației:

Universitatea Transilvania din Brașov

Științe ale educației:

Universitatea Valahia din Târgoviște

Științe ale educației:

Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu

Științe ale educației:

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați

Științe ale educației:

Universitatea de Vest din Timișoara:

Științe ale educației:

Lista completă a programelor de master propuse pentru anul 2024-2025 – proiect HG:

Foto © Kasto80 | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version