Ministrul Educației insistă că dezastrul arătat de PISA 2018 e doar în școlile care au susținut testarea și anunță analize în acele școli: Nu aș generaliza, nu aș spune că este o problemă chiar peste tot

Monica Anisie / Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

Ministrul Educației insistă că rezultatele obținute de România la testele PISA nu reprezintă o imagine a întregului sistem de educație. “Vom face o analiză” a școlilor care au participat la PISA 2018, a anunțat ministrul Monica Anisie, după ce România a obținut cel mai slab punctaj din ultimii 9 ani la PISA și un analfabetism funcțional raportat de OECD pentru țara noastră de 44%, creștere mare față de 2015 când indicatorul era la 39%.

Întrebată de ce inspectează școlile în care OECD a aplicat testarea PISA 2018, atâta vreme cât organizația internațională a realizat o eșantionare care să fie reprezentativă la nivelul întregii țări, Monica Anisie a răspuns, într-o conferință de presă: “analiză nu înseamnă că este o inspecție. A analiza o situație înseamnă să vedem care sunt factorii care au influențat (…). Nu aș generaliza: nu aș spune că este o problemă chiar peste tot“.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că nu știe ce subiecte au avut copiii la testele PISA: “Nici mie nu mi-au prezentat acești itemi și de aceea mă uitam la colega mea și așteptam un răspuns concret [atunci când presa i-a cerut Simonei Velea un exemplu de subiect la care majoritatea covârșitoare a elevilor nu au știut să răspundă – n.red.]. De aceea am adus-o alături de mine pe colega mea care a fost coordonatorul național, pentru că nici mie, până la ora 10:00 [ora la care OECD a publicat astăzi rezultatele la PISA 2018 – n.red.], nu mi-au prezentat absolut niciun document”.

Ministrul a povestit că presa i-a cerut ieri o reacție pe rezultatele obținute de România la testele PISA,și “habar nu aveam. Am sunat imediat și le-am spus: s-au dat rezultatele și pe mine nu m-ați anunțat? Am fost asigurată că presa putea să primească mai devreme“.

Anisie a anunțat că va pilota masteratul didactic în 5 universități, începând cu anul universitar următor, în cadrul conferinței de presă organizate ca urmare a rezultatelor obținute de România la testele PISA 2018. Ministrul nu a precizat dacă va interzice formarea profesorilor prin DPPD-uri – departamentele de pregătire psihopedagogică prin care universitățile îi formează în prezent pe profesori și care își dovedește în fiecare an eșecul.

Masteratul didactic a fost introdus în Legea educației Miclea-Funeriu încă din 2011, însă guvernele social-democrate care s-au succedat au permis ca DPPD-urile să funcționeze în continuare.

Ministrul a anunțat că modificarea planurilor-cadru și a programelor școlare va fi realizată și având în vedere raportul OECD și a precizat că are în vedere introducerea orei de Lectură, după ce rata de analfabetism funcțional a crescut de la 39 la 44% în doar 3 ani.

LIVE VIDEO Cele mai importante declarații ale ministrului Monica Anisie:

Câți elevi din România au participat la Testele PISA 2018 – elemente de Metodologie

Eșantionarea școlilor este realizată de consorțiul OECD pe baza datelor statistice privind rețeaua școlară și distribuția populației elevilor de 15-16 ani. Ponderea diferitelor tipuri de unități de învățământ în eșantion reflectă ponderea acestora în rețeaua școlară.

În România, testele de evaluare PISA 2018 au fost aplicate în 170 de unități de învățământ. Au participat 5081 de elevi din clasele VII-X, fiind validate și prelucrate 5075 de teste. Cea mai mare pondere au avut-o elevii din clasa a IX-a (77,9%), urmați de cei de clasa a X-a (15,1%), clasa a VIII-a (6%) și de clasa a VII-a (0,9%).

Elevii au primit câte o broșură de test, având la dispoziție 2 ore. În total, au fost utilizate 30 de broșuri diferite, fiecare cuprinzând o combinație de itemi din două sau trei domenii de testare. Pentru colectarea unor date de context socioeducațional, elevii au completat un chestionar care a cuprins întrebări despre familia lor, modul lor de viață, climatul școlii, practicile didactice ale profesorilor de limba și literatura română (domeniul citire/lectură fiind domeniu principal de testare la PISA 2018). De asemenea, date despre caracteristicile școlilor participante la testare au fost culese printr-un chestionar adresat directorilor acestor unităţi de învăţământ. Acesta a vizat informații despre mediul şcolar, oferta educaţională, personalul didactic, oportunităţile de învăţare oferite elevilor etc.

PISA (Programme for International Student Assessment) este un studiu comparativ internaţional iniţiat de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), cu scopul de a măsura dezvoltarea competenţelor de bază ale elevilor cu vârste între 15 și 16 ani, în domeniile citire/lectură, matematică şi ştiinţe. Intervalul de vârstă 15-16 ani este reprezentativ pentru finalizarea sau apropierea de finalizarea învăţământului obligatoriu.

Administrarea evaluării PISA se realizează de către un consorţiu internaţional, la fiecare trei ani. Pregătirea şi adaptarea la nivelul fiecărei ţări participante a instrumentelor de evaluare este realizată de un centru național, desemnat de Ministerul Educației. În România, evaluarea PISA 2018 a fost coordonată de Institutul de Științe ale Educației, ciclurile anterioare fiind coordonate de Centrul Național de Evaluare și Examinare.

Sursa – Ministerul Educației

Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea

Citește și:

 

Exit mobile version