VIDEO Ludovic Orban: Avem o variantă în care se pot finaliza toate cursurile pe online și chiar examenul să se dea pe online/Luăm în calcul deschiderea graduală a școlilor sau împărțirea elevilor ca să nu mai fie clase pline

FOTO: gov.ro

Anul școlar și anul universitar se vor finaliza, iar examenele vor fi susținute, la fel și admiterea, anunță premierul Ludovic Orban, potrivit digi24.ro. Șeful Executivului a declarat că există mai multe variante luate în calcul, iar una este finalizarea predării materiei în online și „chiar examenul să se dea pe online”, a declarat premierul.

Orban a mai anunțat că ministerul mai lucrează la un scenariu în care școlile vor fi deschise gradual, iar elevii „împărțiți”. În plus, șeful Guvernului a spus că nu există o dată stabilită de acum la care școlile vor fi deschise, aceasta putând fi în intervalul 15 mai-1 iunie.

Redăm declarațiile făcute de Ludovic Orban:

Moderator: ”Ați spus că după 15 mai este posibil să redeschidem școlile.

Ludovic Orban: După 15 mai, este extact ceea ce am spus. Depinde de evoluția epidemiei. Am fost foarte atent la ceea ce am spus – după 15 mai.

Moderator: După 15 mai e posibil să redeschidem școlile, sau…?

Ludovic Orban: După 15 mai este posibil să le redeschidem școlile… pe 20 mai, pe 25 mai, pe 1 iunie. Când ne va permite, pe baza analizelor pe care le avem, contextul epidemiologic.

Moderator: De ce depinde decizia de redeschidere a școlilor?

Ludovic Orban: De cum evoluează dinamica infectărilor și de reducerea la maximum a oricărui risc pentru elevi și studeni de infectare cu virusul.

Moderator: În Uniunea Europeană sunt opțiuni diferite. Sunt țări care le deschid pe grădinițe și pe școlile geerale acum, imediat, în câteva săptămâni. Și sunt țări care, cum ar fi Italia, de exemplu, care anunță regiunile că pot decide amânarea deschiderii școlilor până în septembrie. Mai există câteva opțiuni în unele țări din Uniunea Europeană în legătură cu examenele, examelele naționale, Bacalaureat. În unele țări nu se mai țin aceste examene…

Ludovic Orban: Niciodată nu am luat în calcul amânarea anului școlar, sau neorganizarea examenelor, examenlul de capacitate, examenul de Bacalaureat.

Obiectivul nostru este ca toți elevii să finalizeze acest an școlar. Atingerea acestui obiectiv și modalitățile în care se vor organiza examenele, a modalităților în care vor fi pregătite toate aceste examene, sigur că va depinde, din nou vă spun, de contextul epidemiologic.

E o variantă în care se pot finaliza toate cursurile și toate orele pe online și chiar examenul să se dea pe online, e posibil să se dea examenul în alte condiții.

Sunt și variante intermediare, de redeschidere graduală a școlilor, fără clase pline. La noi sunt  mulți elevi într-o clasă, spre deosebire de alte țări europene și luăm în calcul inclusiv un scenariu posibil privitor la deschiderea graduală sau la împărțirea elevilor.

Aici, ministrul educației împreună cu specialiștii lucrează la diferite variante și vom fi pregătiți pentru orice situație.

Dar, repet, obiectivul nostru clar este ca toți elevii și toți studenții să încheie anul școlar, să poată să dea examenele și mai ales să poată să se înscrie în formele ulterioare de învățământ: cei care dau examenul de capacitate sa se poată înscrie la licee, cei care dau examenul de Bacalaureat să poată să se înscrie la facultăți. ”

Ministerul Educației a anunțat până acum că redeschiderea școlilor va avea loc după data de 15 mai, când se va încheia actuala stare de urgență. Examenele de Bacalaureat și Evaluarea Națională ar putea fi organizate în luna iulie, a mai anunțat instituția.

FOTO: gov.ro

Exit mobile version