Mădălina Turza, consilier de stat în Cancelaria premierului: Discutăm despre curriculum adaptat nevoilor elevilor ucraineni, despre instrumente de învățare în limba lor, despre profesori nativi

Madalina Turza / Foto: gov.ro

Copiii ucraineni care vor rămâne în România vor avea în școală un curriculum adaptat, instrumente de învățare în limba ucraineană și profesori nativi din Ucraina, a anunțat sâmbătă Mădălina Turza, consilier de stat în Cancelaria Prim-ministrului. Declarațiile au fost făcute după ședința task-force convocat de premierul Nicolae Ciucă pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă în Ucraina.

„În grupul de lucru, pe zona de educație se vor crea acele măsuri proactive de incluziune, inclusiv se discută deja despre curriculum adaptat nevoilor elevilor ucraineni, despre instrumente de învățare în limba lor, despre profesori nativi, măsuri proactive care să genereze efectiv incluziune, pentru că nu e suficient să le dai acces formal”, a declarat Turza.

Aceasta a precizat că la finalul lunii aprilie Guvernul și-a fixat ca termen definitivarea planurilor pe termen mediu și lung pentru integrarea refugiaților ucraineni, „urmând ca după aceea sa înceapă implementarea”.

„Noi suntem încă pe finalul fazei de răspuns de urgență. Încă nu vorbim de un val de copii care s-au înscris în școlile din România (…), sunt niște traume la mijloc, după ce copiii au mers niște kilometri cu trenurile, pe jos, e puțin probabil ca a doua zi să se ducă la școală”, a continuat Mădălina Turza.

Din acest task-force fac parte Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Ministerul Familiei, Ministerul Dezvoltării și alte ministere, a precizat Turza.

Exit mobile version