Mădălina Turza, consilier de stat în Cancelaria premierului: Discutăm despre curriculum adaptat nevoilor elevilor ucraineni, despre instrumente de învățare în limba lor, despre profesori nativi

801 de vizualizări
Madalina Turza / Foto: gov.ro
Copiii ucraineni care vor rămâne în România vor avea în școală un curriculum adaptat, instrumente de învățare în limba ucraineană și profesori nativi din Ucraina, a anunțat sâmbătă Mădălina Turza, consilier de stat în Cancelaria Prim-ministrului. Declarațiile au fost făcute după ședința task-force convocat de premierul Nicolae Ciucă pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă în Ucraina.

„În grupul de lucru, pe zona de educație se vor crea acele măsuri proactive de incluziune, inclusiv se discută deja despre curriculum adaptat nevoilor elevilor ucraineni, despre instrumente de învățare în limba lor, despre profesori nativi, măsuri proactive care să genereze efectiv incluziune, pentru că nu e suficient să le dai acces formal”, a declarat Turza.

Aceasta a precizat că la finalul lunii aprilie Guvernul și-a fixat ca termen definitivarea planurilor pe termen mediu și lung pentru integrarea refugiaților ucraineni, „urmând ca după aceea sa înceapă implementarea”.

„Noi suntem încă pe finalul fazei de răspuns de urgență. Încă nu vorbim de un val de copii care s-au înscris în școlile din România (…), sunt niște traume la mijloc, după ce copiii au mers niște kilometri cu trenurile, pe jos, e puțin probabil ca a doua zi să se ducă la școală”, a continuat Mădălina Turza.

Din acest task-force fac parte Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Ministerul Familiei, Ministerul Dezvoltării și alte ministere, a precizat Turza.


2 comments
  1. Noi urlam de ani de zile pentru modificari de programa, de curriculum si alte probleme ale invatamantului romanesc si ei se gandesc la ai altora. Jigodii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Critici la adresa Ministerului Sănătății de la președintele Federației Asociațiilor de Părinți, în prima zi de școală din acest an. Cristache: Să vină cu resursă umană suplimentară, nu doar cu recomandări. Cabinetele școlare nu au un personal medical numeros

„Ministerul Sănătății să vină, dacă există cadrul legal, cu resursă umană suplimentară, nu doar cu recomandări”, a scris pe Facebook Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților Edupart, în contextul…
Vezi articolul

OFICIAL Fiecare școală decide procedura de repartizare a copiilor în grupe de creșă și grădiniță și a elevilor în clase: prin tragere la sorți sau aleatoriu, din anul școlar 2024-2025. Listele vor fi publicate cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte de începerea anului școlar

Procedura stabilită de Ministerul Educației prin care elevii de școală și liceu dar și copii de creșă și grădiniță vor fi împărțiți în clase/ grupe de început de nivel a…
Vezi articolul

Burse școlare 2024-2025. Ligia Deca anunță prag de medie de 9.50 pentru bursa de merit și o bursă de reziliență, condiționată de medie, absențe și nota la purtare / Surse: pragul pentru bursa de reziliență va fi media 7, în limita de 30% din clasă bursieri de merit și reziliență

Ministrul Educației, Ligia Deca, anunță prag de medie de 9.50 pentru bursa de merit, care va fi condiționată și de numărul de absențe, nu doar de nota la purtare și…
Vezi articolul

OFICIAL Universitatea privată Dimitrie Cantemir intră în monitorizare specială un an de zile, iar dacă nu îndeplinește indicatorii nu va mai organiza examene de admitere și de finalizare a studiilor / În paralel anunță că deschide școală privată din toamnă

Universitatea Creștină “Dimitrie Cantemir” este monitorizată timp de un an de zile, potrivit unui ordin publicat miercuri, 15 martie, în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 3.781…
Vezi articolul