OFICIAL Universitatea privată Dimitrie Cantemir intră în monitorizare specială un an de zile, iar dacă nu îndeplinește indicatorii nu va mai organiza examene de admitere și de finalizare a studiilor / În paralel anunță că deschide școală privată din toamnă

9.657 de vizualizări
Foto: © Sarinya Pinngam | Dreamstime.com
Universitatea Creștină “Dimitrie Cantemir” este monitorizată timp de un an de zile, potrivit unui ordin publicat miercuri, 15 martie, în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 3.781 din 3 martie 2023, document prin care a fost aprobată Metodologia de monitorizare specială a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” din București. Universitatea va prezenta semestrial Ministerului Educației rapoarte de progres în privința planului de măsuri asumat. Vezi mai jos, în articol, în ce constă această monitorizare și se ce întâmplă dacă instituția de învățământ nu respectă planul asumat de măsuri.

Până acum, toate universitățile care s-au desființat au trecut prin această procedură de monitorizare specială. Niciuna nu a reușit să îndeplinească standardele cerute. În cazul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, situația este una paradoxală, aparent. În urmă cu circa 3 luni primea de la ARACIS certificat cu grad de încredere ridicat, iar acum intră în monitorizare specială.

Potrivit Legii Educației Naționale, „în caz de desființare, dizolvare sau lichidare, patrimoniul instituțiilor de învățământ superior particulare și confesionale particulare revine fondatorilor”. Fondatoarea Universitatii este Fundaţia Asociaţia de Cultură “Dimitrie Cantemir” din Bucureşti, conform legii de înființare.

În paralel, Universitatea anunță că va deschide o școală privată luna aceasta, fiind programat și in concert cu această ocazie.

Când a fost înmânată diploma cu gradul de încredere ridicat, președintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), Mădălin Bunoiu, vorbea despre o “concurența neloială” făcută de stat universităților private: „Vorbeam cu doamna profesor Corina Dumitrescu, acum ceva vreme, și îi spuneam la modul cel mai sincer cu putință, nu de complezență (…), îi spuneam că, la acest moment, în România, din păcate, învățământul superior privat beneficiază de o concurență nu neapărat foarte loială din partea învățământului de stat – și o spun asta în calitate de cadru didactic al unei instituții de învățământ superior de stat.”

În ce constă monitorizarea specială

Conform metodologiei citate mai sus, monitorizarea specială se referă la întreaga activitate desfășurată de către Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” din București și vizează asigurarea respectării standardelor legale de calitate specifice învățământului superior privind activitatea didactică, de cercetare științifică, de finalizare a studiilor, de eliberare a actelor de studii.

Ministerul Educației va colabora atât cu Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), cât și cu alte instituții de învățământ superior acreditate, precum și, după caz, cu alte organisme specializate ale statului, se arată în document.

Ce obligații are Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”

Art. 3. — „(1) Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” din București elaborează un plan de măsuri în vederea asigurării respectării reglementărilor privind organizarea și funcționarea învățământului superior, cercetarea universitară, etica universitară și asigurarea calității în învățământul superior.”

În timpul monitorizării, universitatea privată are obligația de a prezenta semestrial Ministerului Educației rapoarte de progres privind îndeplinirea planului de măsuri asumat.

În metodologie este menționat că aceste rapoarte vor conține informații referitoare la:

  • a) evidența studenților români și străini înmatriculați, pe specializări, forme de învățământ și locații geografice;
  • b) registre matricole, cataloage de examene, scrisori de acceptare la studii, transferuri, exmatriculări, reînmatriculări, întreruperi de studii, procese-verbale privind echivalările;
  • c) planuri de învățământ;
  • d) personal didactic, state de funcții;
  • e) bază materială;
  • f) capacitate instituțională, spații de cazare;
  • g) alte aspecte din activitatea instituției, inclusiv soluționarea petițiilor și reclamațiilor;
  • h) situația returnării taxelor de școlarizare achitate în avans de cetățenii străini neînmatriculați în anul universitar 2022—2023;
  • i) evoluția implementării planului de măsuri.
Ce se întâmplă dacă nu este respectat planul de măsuri

În situația în care pe perioada monitorizării se constată neîndeplinirea planului de măsuri asumat se vor avea în vedere următoarele măsuri: 

„1. Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” din București nu poate organiza examene de admitere în anul I la specializările/ programele de studii universitare;

2. Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” din București nu poate organiza examene de finalizare a studiilor universitare. Aceste examene vor fi organizate de către instituții de învățământ superior de stat acreditate care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, pe baza unui protocol;

3. alte măsuri prevăzute de lege.”

Art. 6. — Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” din București poartă întreaga responsabilitate privind școlarizarea studenților români și străini: verificarea documentelor din dosarele de înscriere la studii, desfășurarea procesului didactic, verificarea documentelor din dosarele de înscriere la examenele de finalizare a studiilor, precum și emiterea documentelor de școlarizare.

Răspunsurile la recomandările formulate în raportul de evaluare externă a calității din  Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” din București

Informații de context

Președintele Senatului Universității este Corina Dumitrescu. Propusă în 2012 de Victor Ponta să ocupe funcția de ministru al Educației în guvernarea PSD, Corina Dumitrescu a fost protagonista scandalului „Standford”: într-un CV presărat cu greșeli gramaticale, aceasta a scris că a urmat cursuri de drept internațional la Universitatea Standford, California. Dincolo de greșeala de scriere, HotNews.ro a dezvăluit că Dumitrescu nu a fost înscrisă și nici nu a absolvit un program finalizat cu diplomă al Universității Stanford.

La momentul propunerii sale ca ministru al Educației, Corina Dumitrescu era rectorul universității private, precum și membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea societății civile. Fostul ministru al Justiției Monica Macovei a sesizat în 2006 că Dumitrescu „nu îndeplinea condițiile legale pentru a fi numită notar public”, potrivit Gândul preluat de HotNews.ro, care nota că Macovei a acuzat atunci un lung șir de demnitari că ar fi permis intrarea în Notariat, fără examen, a unor “acoliți” ai PSD-ului și a unor neveste de lideri PSD, printre care și Corina Dumitrescu.

Tot de numele său și al universității particulare pe care o conduce este legată inițiativa legislativă a două cadre didactice de la Universitatea Dimitrie Cantemir: concret, cei doi angajați ai universității au inițiat legea adoptată de Senat și declarată apoi neconstituțională de Curtea Constituțională în 2012 care facilita desființarea universităților particulare de către fondatori și trecerea patrimoniului în mâinile acestora.

Foto: © Sarinya Pinngam | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Efectele crizei în Educație. Universitatea privată Dimitrie Cantemir nu mai organizează concurs de admitere anul acesta. Prorector: „Presiunea exercitată de criza economică” și numărul mic de absolvenți de liceu care au dat bacalaureatul, printre motive
În primul rând la consultările cu Iohannis: Corina Dumitrescu, fondator al Universității private Dimitrie Cantemir, protagonista scandalului diplomei inexistente la „Standford” și soția celui care a inițiat proiectul de lege „Facultate fără Bacalaureat”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dezbatere publică în sistem de videoconferință pe tema modificării statutului elevului, organizată marți, 7 martie, de Ministerul Educației / Înscrierile se fac până pe 3 martie

Ministerul Educației anunță că organizează în data de 7 martie 2023, ora 14:00, în sistem de videoconferință, dezbaterea publică având ca temă proiectul de ordin pentru modificarea și completarea Statutului elevului (aprobat prin ordinul ministrului…
Vezi articolul

Subiecte și soluții Olimpiada județeană de Informatică 2024 – liceu. Problemă prin care să calculeze câștigurile unui afacerist care trece prin mai multe birouri dintr-o clădire, printre cerințe la clasele XI-XII

Subiectele de la olimpiada județeană de informatică (OJI) 2024 pentru elevii de liceu, de sâmbătă, 16 martie, au fost publicate pe site-ul sepi.ro. Elevii de clasele IX-XIII au avut de rezolvat…
Vezi articolul