Efectele crizei în Educație. Universitatea privată Dimitrie Cantemir nu mai organizează concurs de admitere anul acesta. Prorector: „Presiunea exercitată de criza economică” și numărul mic de absolvenți de liceu care au dat bacalaureatul, printre motive

17.550 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Universitatea Creștină “Dimitrie Cantemir” nu mai organizează concurs de admitere pentru anul universitar 2022-2023, după cum a transmis Marinella Turdean, prorector al instituției de învățământ, la solicitarea Edupedu.ro. Pe lângă numărul mic de absolvenți de liceu care s-au prezentat la bacalaureat, „presiunea exercitată de criza economică, de inflație, de creșterea prețurilor la energie și combustibili, a determinat constituirea unei taxe de școlarizare necompetitive pentru posibilii viitori studenți ai Universității”, potrivit sursei citate.

La secțiunea „Admitere” pe site-ul universității apare următoarea informare: „Pentru anul universitar 2022-2023, nu se organizează concurs de admitere la programele de studiu din cadrul Universității Creștine Dimitrie Cantemir din București”.

Foto: Captură – Universitatea Creștină “Dimitrie Cantemir”

Marinella Turdean a precizat că este pentru prima dată când instituția de învățământ nu organizează concurs de admitere. Potrivit acesteia, Hotărârea Senatului s-a bazat și pe numărul redus de absolvenți de liceu care s-au prezentat la probele de bacalaureat: „Este prima dată când la Universitatea noastră nu se organizează concurs de admitere la niciun program de studiu. În legătură cu motivele care au stat la baza acestei Hotărâri a Senatului, în primul rând, vă subliniez următorul context: după cum se știe, anul 2022 este anul în care s-au prezentat la examenul de bacalaureat cei mai puțini absolvenți de liceu din ultimele trei decenii, respectiv 120.000 de candidați dintre care au promovat examenul 89.054”.

„În condițiile în care cele 53 de universități de stat civile și militare au scos la concursul de admitere peste 150.000 de locuri, dintre care bugetate, 61.500, teoretic nu ar mai fi rămas niciun candidat pentru admitere în cadrul celor 30 de instituții de învățământ particular”, a completat sursa menționată anterior.

Întrebată cum se vor desfășura cursurile pentru actualii studenți ai universității, Marinella Turdean a spus că vor avea loc față în față: „Pentru actualii studenți, în anul universitar 2022-2023, cursurile se vor desfășura cu prezența fizică a studenților și a cadrelor didactice în campus (față în față), așa cum s-au desfășurat și în anul universitar 2021-2022”.

În privința profesorilor, prorectorul a menționat că se vor constitui norme, în primul rând, pentru titulari: „Normele cadrelor didactice vor fi constituite conform normativelor legale. În cadrul Universității Creștine “Dimitrie Cantemir”, pe lângă cadrele didactice titulare au avut activități, în anii universitari precedenți și cadre didactice asociate. În cadrul Departamentelor și Consiliilor Facultăților va fi analizat acest aspect astfel încât, în primul rând, să se constituie normele pentru cadrele didactice titulare”.

Informații de context

Ministrul Educației a declarat că sunt „surprinzătoare” cauzele pentru care unii elevi nu s-au înscris la BAC 2022, sesiunea iunie-iulie: „Avem 41.465 de elevi ai claselor terminale înmatriculați în septembrie 2021 care nu s-au înscris la examenul de bacalaureat. Așa cum am promis, am verificat cauzele. Cauzele sunt surprinzătoare. Un număr de aproape 13.000 de candidați nu s-au înscris, deși aveau dreptul să se înscrie”.

Peste 40 de mii de elevi de clasa a XII-a din generația curentă nu s-au înscris la examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, potrivit datelor oferite de Ministerul Educației și consultate de Edupedu.ro. – detalii aici

Sorin Cîmpeanu a spus că „numărul celor înscriși la Bacalaureat este cel mai mic din istoria postdecembristă a României. Și înainte de 1989 aveam, de asemenea, un număr mult mai mare”. – detalii aici

Ministrul Educației a mai declarat la Euronews România că pandemia este de vină pentru numărul scăzut al elevilor înscriși la Bacalaureat 2022, în comparație cu anii trecuți: „Este îngrijorător acest trend descrescător din două motive: motivele ce țin de demografie sunt cât se poate de clare, dar îngrijorarea pe care mi-am exprimat-o de mult timp cu privire la efectele perioadei de criză sanitară, din păcate, se confirmă”. Mai multe detalii aici.

Rata de promovare în prima sesiune a examenului de BAC 2022 a fost 75,2%, mai mare cu 1,9% față de rezultatele dinainte de contestații.

Pe 27 iunie, Edupedu.ro a analizat și situația Generației 2022, din care doar 84 de mii de tineri din promoția curentă au promovat bacalaureatul, iar asta înseamnă că, raportat la numărul elevilor care au intrat în clasa I în 2010, în urmă cu 12 ani, au ieșit din școală cu diplomă de BAC doar puțin peste 2 din 5 din generația respectivă – 41,6%.

După cum a scris EduPedu.ro într-o analiză pe 8 iunie 2022, motivul pentru care, dintr-o dată, din ce în ce mai mulți dintre elevii care fac liceul nu se mai înscriu la Bac este unul banal, simplu, inventat chiar de școlile la care învață elevii, de către profesorii și directorii acestora, în semn de rezistență la desființare. Ei folosesc trucuri de ocolire a literei legislației recente, concepute tocmai să nu mai permită existența unor școli cu rezultate zero.

Mai amintim că președintele Senatului universității este Corina Dumitrescu. Propusă în 2012 de Victor Ponta să ocupe funcția de ministru al Educației în guvernarea PSD, Corina Dumitrescu a fost protagonista scandalului „Standford”: într-un CV presărat cu greșeli gramaticale, aceasta a scris că a urmat cursuri de drept internațional la Universitatea Standford, California. Dincolo de greșeala de scriere, HotNews.ro a dezvăluit că Dumitrescu nu a fost înscrisă și nici nu a absolvit un program finalizat cu diplomă al Universității Stanford (sursa și detalii).

La momentul propunerii sale ca ministru al Educației, Corina Dumitrescu era rectorul universității private, precum și membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea societății civile. Fostul ministru al Justiției Monica Macovei a sesizat în 2006 că Dumitrescu „nu îndeplinea condițiile legale pentru a fi numită notar public”, potrivit Gândul preluat de HotNews.ro, care nota că Macovei a acuzat atunci un lung șir de demnitari că ar fi permis intrarea în Notariat, fără examen, a unor “acoliți” ai PSD-ului și a unor neveste de lideri PSD, printre care și Corina Dumitrescu (sursa și detalii).

Tot de numele său și al universității particulare pe care o conduce este legată inițiativa legislativă a două cadre didactice de la Universitatea Dimitrie Cantemir: concret, cei doi angajați ai universității au inițiat legea adoptată de Senat și declarată apoi neconstituțională de Curtea Constituțională în 2012 care facilita desființarea universităților particulare de către fondatori și trecerea patrimoniului în mâinile acestora (sursa).

Citește și:
Generația 2022. Peste 58% dintre copiii care intrau în urmă cu 12 ani în clasa I nu au promovat Bacalaureatul / Lista celor 15 miniștri ai Educației din cei 12 ani de școală
Cauzele pentru care 40.000 de elevi nu s-au înscris la BAC 2022, enumerate de doi oficiali: “Elevii știu că, dacă nu sunt pregătiți, n-are rost să te prezinți, pentru că nu se întâmplă miracole în timpul examenului” – secretarii de stat Sorin Ion și Florian Lixandru
Peste 40 de mii de elevi care au fost anul acesta în clasa a XII-a nu s-au înscris la Bacalaureat 2022, cei mai mulți din ultimii 4 ani – analiză
Cauzele pentru care unii elevi nu s-au înscris la BAC 2022 sunt „surprinzătoare”, spune ministrul Cîmpeanu: Un număr de aproape 13.000 de candidați nu s-au înscris, deși aveau dreptul să se înscrie
GRAFIC Cea mai mare rată de promovare din ultimii 12 ani, la Bacalaureat 2022 – nivelul a urcat pentru prima dată peste momentul introducerii camerelor de supraveghere, situație similară și la Evaluarea Națională / Cîmpeanu: Subiectele au fost corect calibrate
În primul rând la consultările cu Iohannis: Corina Dumitrescu, fondator al Universității private Dimitrie Cantemir, protagonista scandalului diplomei inexistente la „Standford” și soția celui care a inițiat proiectul de lege „Facultate fără Bacalaureat”

3 comments
  1. Adevaru’ e ca 1500 de euro/an e cea mai necompetitiva taxa posibila. Dar nu criza de studenti este cauza ci foamea lor de bani. Au anuntat pe 1 septembrie ca sa nu avem prea mult timp la dispozitie. Sper sa se transfere cat mai multi si aceasta Universitate sa dispara cat mai repede!

  2. La nivelu taxei care se vehiculeaza acum, coroborat cu “schimbarea regulilor in timpul jocului”, cel mai probabil vor ramane si fara o buna parte din studentii si masteranzii actuali……. Jenanta abordare (ca sa nu spunem altfel)!!

  3. Bravo taică! La mai mare! Ce nu faceți voi(facultatea) pentru bani! Vă bateți joc de restul absolvenților dvs. ce au învățat și trudit in anii precedenți. Vă stricați imaginea ( doar pentru niste bani). Rușine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Deputatul PNL Marilen Pirtea, rector la Timișoara: Să primească prioritate pentru vaccinare și studenții universităților din România, dacă vor primi prioritate studenții care pleacă la studii în străinătate

Deputatul PNL Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara, apelează la o declarație neangajantă făcută miercuri de premierul Florin Cîțu pentru a pleda pentru “prioritizarea pentru vaccinare a…
Vezi articolul

OFICIAL Universitățile nu mai emit studenților „adeverința de școlarizare” și „situația școlară” doar în limba română, ci și în una sau mai multe limbi de circulație internațională

Adeverința școlară și situația școlară au fost abrogate din ordinul care prevedea ce documente școlare emit universitățile din România, potrivit unui ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial joi. Actul…
Vezi articolul