Sorin Cîmpeanu: Numărul celor înscriși la Bacalaureat este cel mai mic din istoria postdecembristă. Scăderea este de-a dreptul dramatică

10.985 de vizualizări
Foto: gov.ro
„Numărul celor înscriși la Bacalaureat este cel mai mic din istoria postdecembristă a României. Și înainte de 1989 aveam, de asemenea, un număr mult mai mare”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o intervenție telefonică la B1TV.
  • Amintim că Edupedu.ro a scris că peste 40 de mii de elevi de clasa a XII-a din generația curentă nu s-au înscris la examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, potrivit datelor oferite de Ministerul Educației și consultate de Edupedu.ro. Mai multe detalii aici.

„Spre exemplu, în anul 2008 aveam 225.000 de elevi înscriși la bacalaureat. Anul acesta, avem doar 126.000. Și vorbesc și de promoția curentă, și de promoțiile anterioare. Până în anul 2012, am avut constant peste 200.000 înscriși la bacalaureat. Anul acesta, doar 126.000. Anul trecut am avut 133.000, iar acum doi ani, am avut 155.000. Scăderea este de-a dreptul dramatică.”, a spus ministrul Cîmpeanu.

Amintim că Sorin Cîmpeanu a mai declarat la Euronews Romania că pandemia este de vină pentru numărul scăzut al elevilor înscriși la Bacalaureat 2022, în comparație cu anii trecuți: „Este îngrijorător acest trend descrescător din două motive: motivele ce țin de demografie sunt cât se poate de clare, dar îngrijorarea pe care mi-am exprimat-o de mult timp cu privire la efectele perioadei de criză sanitară, din păcate, se confirmă.” Mai multe detalii aici.

Datele oficiale ale Ministerului Educației arată că, la începutul acestui an școlar, au fost înscriși 151.906 de elevi în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă. Anul acesta s-au înscris la probele examenului, 126.454 de elevi de clasele a XII-a și a XIII-a. Așadar, o diferență de peste 40.000 de elevi din actuala generație nu dă BAC-ul anul acesta, în sesiunea din iunie, potrivit calculelor Edupedu.ro. Este cel mai mare număr din ultimii 4 ani, potrivit datelor publicate de minister.

Elevii de clasele a XII-a și a XIII-a susțin evaluarea competențelor de comunicare lingvistice în perioada 6-8 iunie 2022.

Conform unui comunicat la Ministerului Educației, probele de evaluare a competențelor se vor susține astfel:

  • 6 – 8 iunie: Proba A – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
  • 8 – 9 iunie: Proba B – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;
  • 8 – 10 iunie: Proba D – evaluarea competențelor digitale;
  • 14 – 16 iunie: Proba C – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.
Citește și:
Peste 40 de mii de elevi care au fost anul acesta în clasa a XII-a nu s-au înscris la Bacalaureat 2022, cei mai mulți din ultimii 4 ani – analiză
Ministrul Educației califică drept îngrijorător “trendul descrescător” al candidaților înscriși la Bacalaureat / Unul dintre motive este pandemia, spune Sorin Cîmpeanu
Bacalaureat 2022: Încep examenele orale / Elevii de clasa a XII-a susțin proba orală la Limba română în perioada 6-8 iunie

14 comments
  1. Vad durerea,e foarte mare si chiar imi pare rau😔Mucosii din parlament ar trebui sa zboare din functii si sa ramana fara pic de avere.Sa inceapa de la 0 si sa vada cum e sa te zbați dupa legile lor.Parlamentul a ajuns casa tuturor cocotatilor si hotilor.De asemenea,nu au pic de studii in ceea ce privește economia,educatia,sanatatea,etc.Parerea mea este ca nu ar trebui sa se afle nici la 2 km in apropierea parlamentului…acesti oameni nu merita asta!Si au batut joc de noi,atat!!!

  2. De acord. Sistemul nu ii sprijină deloc pe elevii care nu sunt de zece. Materia este foarte încărcată, este copleșitor sa faci fat, daca nu ești un copil super dotat si extrem de studios.

  3. Scaderea numarului de elevi este rezultatul subventionarii de catre stat a depopularii Romaniei. Statul Roman nu sprijina familia ci o prigoneste in realitate.
    Exemplu simplu: o familie cu 2 copii cu venituri de 6000 lei este discriminata negativ de legislatia bancara fata de o familie fara copii cu venituri 6000 lei (are scoring mai mic pentru ca are copii in intretinere, adica are un fel de handicap economic) si nu isi permite sa cumpere macar o garsoniera sau 2 camere. In aceste conditii are 2 solutii: emigreaza undeva unde isi poate permite macar o garsoniera sau 2 camere sau nu mai face copii – ceea ce s-a si intamplat in cei 30 de ani de la revolutie. Deci statul roman subventioneaza depopularea Romaniei prin legile din domeniul bancar care reglementeaza acordarea de credite imobiliare. Prima Casa ar trebui sa fie numai pentru familiile cu cel putin 1 copil si cu facilitati pentru cei cu mai multi copii. Scaparea noastra e tot la UE. Cand or sa vada aia ca raman fara capsunari si badante or sa ia masuri si o sa ii traga de uerchi pe adormitii neamului romanesc.
    Parca vad un final de mandat apoteotic pentrui dl. ministru – “In timpul mandatului meu am dat o ciorba calda la cei care au mai ramas in scoala.” Pohta ce am pohtit si maximum de realizari in cariera politica. Cred ca trebui si o statuie ceva, Hall of Fame, o stea pe bordura, etc.

  4. “la începutul acestui an școlar, au fost înscriși 151.906 de elevi în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă. Anul acesta s-au înscris la probele examenului, 126.454 de elevi de clasele a XII-a și a XIII-a. Așadar, o diferență de peste 40.000″…?

  5. La ce prestatie au sutele de mii de profe ahtiate dupa vacante nici nu ma mir. Elevii slabi nici nu se mai duc deoarece risca sa se faca de ras. In plus sunt descurajati chiar de profesori care sunt evaluati in functie de “procentul de promovabilitate” al elevilor lor. Aceasta e consecinta goanei dupa “excelenta”, “note de 10”, “olimpici”, “genii” etc. Televiziunile nationale arunca numai stiri despre “elevi de nota 10”. Elevii mai slab pregatiti simt pur si simplu ca lumea aceasta nu e a lor si pleaca din scoala sa lucreze un constructii si HORECA.

  6. Domnu’ Sinistru este prof de mate, parca…. Atunci ar trebui sa stie si faptul ca cifrele astea nu sunt relevante daca nu ne uitam si la procente… Adica, ca procent, cati elevi nu au dat Bacu’ anul asta, fata de 2008, de exemplu. Cum ar veni, domnul Sinistru este analfabet functional. Stie sa adune date, dar nu stie ce sa faca cu ele si cum sa le interpreteze.

  7. da, si cateva intrebari:
    ce vor face tinerii care nu s-au inscris la BAC?
    cum le ofera statul / mediul privat sanse pe piata muncii astfel incat sa devina oameni care sa fie implicati in comunitate?

    1. Acei elevi nu sunt interesati de vreun loc de munca. Vor trai din specula sau multe alte activitati aflate la limita legii sau, de ce nu, vor imbratisa lumea interlopa. Elevii mei de a 12-a joaca zilnic la cazinourile din oras. S-au inscris la BAC doar 12 din 26.

  8. pai mai tovarasu’ campeanu ,acu’ vazusi?pai fraieri ar fi romanii sa ramana in tara voastra de pensionari speciali?de profitori nesimtiti,cocotati cu toate neamurile-n fctii publice…

  9. Pentru ca ati facut invatamantul praf……asta ati si dorit…….dictonul copiilor din scoli este “tara va vrea prosti”… problema este ca abia acum v-ati dat seama ce dezastru ati provocat…….prea tarziu….

  10. Pentru ca nu mai sunt copii.Toata lumea pleacă în străinătate,mai ales copii prefera sa termine studiile acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Corectarea de la examenele Evaluarea Națională și BAC 2023 ar putea fi digitalizată în toată țara, spune secretarul de stat Sorin Ion. Profesorii evaluatori vor fi formați în luna mai, iar „o lucrare dată în Iași poate fi corectată de un profesor de la Constanța și unul de la Timișoara” / Ministerul vrea să achiziționeze o platformă pentru corectarea digitalizată

Lucrările scrise ale elevilor care participă la Evaluarea Națională și BAC 2023 ar putea fi corectate digitalizat în toată țara, potrivit lui Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.…
Vezi articolul

Ministrul de Interne anunță capitularea statului în fața drogurilor, după ce le-ar fi spus șefilor din Poliție acum o lună și jumătate că „bătălia cu drogurile la categoria adulţi în momentul ăsta e pierdută”

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a declarat marți într-un interviu la DCNews că le-a transmis șefilor din Poliție acum o lună și jumătate că ”bătălia cu drogurile la categoria adulţi…
Vezi articolul

“Școala ar trebui să înceapă fizic din nou, este esențial pentru învățare. Cred că online-ul va rămâne o opțiune pentru situațiile în care elevul nu poate ajunge la școală”, spune Anca Barbu, profesoară cu 20 de ani de experiență

După 20 de ani de predat Limba Română în stilul tradițional, la clasă, Anca Barbu, profesoară la o școală gimnazială din Galați, a început în martie 2020 să predea online,…
Vezi articolul