Aproximativ 5 mii de elevi încă nu au primit tichetele educaționale de 500 de lei pentru rechizite, iar școala se termină vineri

1.037 de vizualizări
Foto: 112484186 © Andreaobzerova | Dreamstime.com
Aproximativ 5 mii de tichete educaționale în valoare de 500 de lei, nu au ajuns încă la elevii la care trebuia să ajungă, deși cursurile se încheie în câteva zile. Tichetele se folosesc pentru a cumpăra rechizite și haine pentru școală în anul școlar. Datele primite de Edupedu.ro de la Ministerul Fondurilor Europene arată că până în data de 14 iunie au fost în emise peste 527.000 de carduri, cu peste 100.000 mai multe decât numărul estimat de Guvern atunci când a dat Ordonanța de urgență nr 83/2023. Mulți cititori Edupedu.ro ne-au semnalat în mod repetat faptul că fie nu au primit cardurile, fie nu le-au fost încărcate și nu știu cum pot intra în posesia lor.

“Până la 14 iunie 2024 au fost încărcate 522.078 carduri educaționale în valoare de 500 de lei. Au fost emise 527.108 de carduri din care sunt 4.989 nedistribuite. Săptămâna următoare vor fi încărcate cu bani și cele 41 de carduri distribuite (n. red diferența dintre cardurile emise și cele încărcate)”, transmite Ministerul Fondurilor Europene, la solicitarea Edupedu.ro.

“Cardurile nedistribuite sunt cele pentru care beneficiarii nu au fost anunțați sau nu au ajuns să le ridice”, mai scriu reprezentanții MIPE în răspuns.

“Până în data de 15 martie au fost emise 521.529 carduri pentru plata sprijinului educațional în valoare de 500 lei/ an școlar”. 

În acest program, au existat întârzieri încă de la început.

Cine primește tichetele educaționale / Lista se poate actualiza pe tot parcursul anului

Din acest an, beneficiarii vor primi carduri noi, indiferent dacă au mai avut în trecut tichete educaționale, și vor fi valabile pentru următorii 5 ani. Cei 500 de lei vor fi livrați într-o singură tranșă.

Conform prevederilor Ordonanței de urgență, în anul școlar 2023-2024, pentru tichetele sociale pe suport electronic sunt eligibili:

a) preșcolarii înscriși în învățământul de stat, care îndeplinesc cumulativ, următoarele criterii:

  • au vârsta minimă de 3 ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent (copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească vârsta de 3 ani, dacă spațiul o permite, dar devin eligibili în luna în care împlinesc vârsta de 3 ani).
  • au vârsta maximă de 6 ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent;
  • venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei;

b) elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, înscriși la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 1.500 lei.

Lista destinatarilor finali se actualizează, în cursul anului școlar în care se acordă sprijinul, ori de câte ori situația o impune.

STS continuă să verifice datele pentru alte peste 100 de mii de persoane care au depus dosare.

Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București distribuie tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional către unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate.

Unitățile de învățământ din care provin destinatarii finali transmit reprezentantului legal/tutorelui destinatarului final tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional împreună cu informațiile necesare privind lista unităților afiliate de pe raza teritorială unde aceștia își au domiciliul sau reședința.

Pentru destinatarii finali nedeplasabili, unitățile școlare au obligația de a asigura serviciul de livrare a tichetului electronic la domiciliul sau reședința acestora.

Unitățile de învățământ actualizează săptămânal stadiul repartizării tichetelor sociale pentru sprijin educațional către destinatarii finali în interfața web din aplicația informatică dezvoltată în acest sens de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Foto: 112484186 © Andreaobzerova | Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


5 comments
  1. Sa terminat si scoala si nici un semn de acele carduri. Am doi copii care s-au incadrat dar inca nu am primit nimic.

  2. Bună ziua! Sunt cadru didactic și am doi copii, frate și soră, care nu au primit cardurile. Mămica este supărată și nu înțelege de ce alți copii, care nu au venit la grădiniță din toamnă, au primit și ai dânsei încă așteaptă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Directorul unui colegiu din municipiul Iaşi este acuzat de DNA că ar fi primit bani pentru transferul unui elev de la o școală la alta / În dosar au mai fost trimise în judecată o educatoare și o directoare de grădiniță

Gheorghiţă Nistor, în calitate de director al Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” din municipiul Iaşi, în august 2023, este acuzat de săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Potrivit unui comunicat DNA,…
Vezi articolul

Ministerul Educației anunță școlile că a închis interfața SIIIR – sistemul general de gestionare a tuturor indicatorilor din Educație – ca să poată extrage lista cu cei 500.000 de elevi care ar trebui să primească tichete educaționale – surse

Interfața folosită de școlile din toată țara, Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), sistem la care au acces toate școlile din țară, inspectoratele școlare, dar și ministerul Educației, a…
Vezi articolul