Ministrul Educației califică drept îngrijorător “trendul descrescător” al candidaților înscriși la Bacalaureat / Unul dintre motive este pandemia, spune Sorin Cîmpeanu

7.454 de vizualizări
Foto: gov.ro
Sorin Cîmpeanu a spus că este îngrijorător acest “trend descrescător”, făcând referire la faptul că a scăzut numărul de candidați înscriși la BAC comparativ cu anii trecuți, potrivit unei declaratii difuzate de Euronews Romania. O analiză Edupedu.ro arată că 40.000 de elevi din actuala generație nu s-au înscris la examen, adică 26% din elevii de clasa a XII-a și a XIII-a seral/frecvență redusă.

Datele oficiale ale Ministerului Educației arată că, la începutul acestui an școlar, au fost înscriși 151.906 de elevi în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă. Anul acesta s-au înscris la probele examenului, 126.454 de elevi de clasele a XII-a și a XIII-a. Așadar, o diferență de peste 40.000 de elevi din actuala generație nu dă BAC-ul anul acesta, în sesiunea din iunie, potrivit calculelor Edupedu.ro. Este cel mai mare număr din ultimii 4 ani, potrivit datelor publicate de minister.

Sorin Cîmpeanu a spus că pandemia este de vină pentru numărul scăzut al elevilor înscriși la Bacalaureat 2022, în comparație cu anii trecuți.

“Avem puțin peste 126.000 de candidați înscriși anul acesta. Anul trecut am avut peste 133.000 de candidați, în anul 2020 am avut peste 155. 000 de candidați. Este îngrijorător acest trend descrescător din două motive: motivele ce țin de demografie sunt cât se poate de clare, dar îngrijorarea pe care mi-am exprimat-o de mult timp cu privire la efectele perioadei de criză sanitară, din păcate, se confirmă. Aș vrea să precizez faptul că până în anul 2012 aveam în fiecare an peste 200.000 de candidați înscriși la examenul de Bacalaureat iar acum avem puțin peste 126.000. În anul 2008 am avut un vârf de peste 225.000 de elevi înscriși la Bac”, a spus Cîmpeanu potrivit Euronews România.

Potrivit calculelor Edupedu.ro, raportat la întreaga generație de 151.906, elevii care nu s-au înscris din generația curentă reprezintă peste 26%. Acest număr este echivalentul a 1.449 de clase de elevi de clasa a XII-a zi și a XIII-a seral/frecvență redusă, luând o medie de 28 de elevi pe clasă.

Calendarul Bacalaureat 2022:

Probele de evaluare a competențelor se vor susține astfel:

 • 6 – 8 iunie: Proba A – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
 • 8 – 9 iunie: Proba B – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;
 • 8 – 10 iunie: Proba D – evaluarea competențelor digitale;
 • 14 – 16 iunie: Proba C – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.
 • Probele scrise din sesiunea iunie-iulie 2022 încep luni, 20 iunie, cu examenul la Limba şi literatura română. 
 • Proba obligatorie a profilului este programată marți, 21 iunie
 • Proba la alegere a profilului şi specializării, miercuri, 22 iunie.
 • Proba la Limba și literatura maternă se va desfășura joi, 23 iunie.

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 27 iunie (până la ora 12:00). Pentru depunerea contestațiilor a fost alocat intervalul orar 12:00 – 18:00 în aceeași zi. Afișarea rezultatelor finale este prevăzută în data de 1 iulie.

Citește și: Cîmpeanu, despre Bacalaureatul din 2027: Aș vrea un Bac complet diferit, un examen bazat pe competențe, la alegerea fiecăruia dintre elevi, personalizat

12 comments
 1. Nu va este rusine domnule ministru sa aveți pretenții de la elevii de liceu când dumneavoastră acoperiți impostorii și plagiatorii?
  Demisia este un act de voința,de responsabilitate și de morala.

 2. Cei 40.000 de tineri n-ar da nici in ruptul capului manelele, retelele de socializare si pacanelele pe un amarat de BAC. Instagram, TikTok, alcool si pariuri sa fie. Restul e pentru fraieri.

 3. Domnul ministru nu ține cont că elevii corigenți și neclasificați nu se pot înscrie la bacalaureat. Nu cred că știe câți elevi sunt în această situație.

 4. Daaa, sigur, e pandemia. Nu prostia lor si dorinta de a face bani multi cu carte putina la sparanghelul ficusului. Ma mir cum de nu spune ca tot profesorii sunt de vina ca nu mai dau bacul si pleaca la sclavagism pe plantatiile Europei.

 5. Trendul descrescător al elevilor care optează pentru susținerea examenului de bacalaureat dovedește faptul că acest examen al „maturității”, NU este în fond așa ceva și mai mult NU este adaptat pentru evaluarea competențelor specifice domeniul în care s-au pregătit elevii, respectiv un examen de bacalaureat teoretic, tehnic sau vocațional și de foarte multă vreme ministrul a promis un bacalaureat internațional.
  „Dezamăgirea” ministrului pentru „trendul descrescător” al candidaților arată că sistemul de învățământ NU este adaptat nevoilor elevilor și în același timp NU le creează premise pentru pregătirea inițială pentru accesul la învățământul preuniversitar.

 6. Acest trend descrescator la bacalaureat este ca elevii nu vor sa auda de sistemul ticalosit condus de campeanu si iohannis .Daca as fi ministru al educatiei as elimina bacalaureatul cu teste grila

 7. Tâmpene, numai da vina pe pandemie. Ok, înțeleg că și aia a avut un rol definitoriu, dar nu aia a fost factorul major, pentru numărul de candidați redus, la Bacalaureat, ci tu, ai fost cel care ai făcut schimbări peste schimbări, care au afectat sistemul de învățământ. I-ai bulversat pe toți, în special pe copii. Ce visai noaptea, ziua făceai o lege. Învățământul, nu este ogorul tău, pe care să cultivi orice îți trece ție prin capul ăla sec. Mai bine, ti-ai da demisia și te-ai duce să crești animale, undeva la țară.

  1. Este si vina noastra pentru ca nu iesim in strada sa ii cerem demisia, este usor sa comentezi de acasa. Daca iese cu proteste il vor demite imediat.

   1. Siiiiiigur🤣🤣🤣. N-ai să vezi. Va rămâne acolo, lipit de scaun. Când ați protestat, luna trecută, voi, profesorii, l-a dat cineva afară? Și-a dat demisia, de onoare? Nu! Tot lipit de scaunul de ministru, a rămas, așa că, indiferent cate greve veți face, voi profesorii, va fi fix nimic pentru el. Nu îi va păsa, așa că mai bine stați liniștiți, că e mai bine.

    1. El a avut nesimtirea sa sustina cu subiect si predicat ca daca educatia nu primest 6 la suta din Pib, el isi da demisia de onoare. Da’ de unde? 2,5 la suta din Pib 50 de ani si Campeanu tot cu obrazul gris, tot cu onoarea praf si tot lipit de scaunul de ministru. Cat de penibil sa fii sa vezi cum toata lumea te uraste, cum nimeni nu te vrea si tu sa te tii de scaunul ala si cu dintii?

     1. Știe că are salariul gras, pe stat degeaba și ăsta este unul dintre motivele pentru care nu pleacă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Raed Arafat: Nu te duci cu copiii, cu nepoții în vizită la bunica. Nu-i amesteci. Dacă stați în aceeași casă, atunci bunica trebuie să fie cât mai posibil izolată de restul persoanelor tinere care circulă afară

Secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat într-un interviu pentru Mediafax că părinții nu trebuie să meargă în vizită cu nepoții la bunici, iar dacă stau…
Vezi articolul

UPDATE Una din patru școli din România nu deținea dotări minime pentru spălarea mâinilor, înainte de pandemie / Două din cinci școli din lume nu au asemenea spații, condiție sanitară fundamentală – raport UNICEF

Două din cinci școli din întreaga lume nu au spații destinate spălării mâinilor cu apă și săpun, au avertizat miercuri UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează EFE, preluată…
Vezi articolul

Rezolvarea subiectelor la Limba română, BAC 2023. Profesoara Genoveva Cerchez: Probabil că majoritatea candidaților vor scrie eseuri învățate, eventual pe de rost, ceea ce e complet frustrant pentru toată lumea

Profesoara Genoveva Cerchez a rezolvat pentru Edupedu.ro subiectele pe care le-au primit elevii de clasa a XII-a la proba scrisă de Limba română de la examenul național de Bacalaureat 2023. Subiectele…
Vezi articolul

Guvernul va analiza unde se duc banii de educație și va propune măsuri de eficientizare a cheltuielilor publice în domeniu / Un memorandum arată că “s-au făcut eforturi” pentru creșterea alocărilor bugetare, dar fără rezultate “satisfăcătoare”

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, un memorandum prin care este aprobată analiza modului cum au fost cheltuiți, în anii recenți, banii de educație, pentru a vedea care sunt…
Vezi articolul