Cadrul legislativ care instituie “toleranță zero” față de plagiat există, azi, din 2011, prin Legea 1/2011, spune Daniel Funeriu, fost ministru al Educației / Klaus Iohannis a cerut azi: “Noile legi ale Educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional”

329 de vizualizări
Daniel Funeriu
Daniel Funeriu / Foto: Facebook.com
Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a reacționat într-o postare pe Facebook la declarația președintelui Klaus Iohannis în care spunea că “avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale Educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional”. Daniel Funeriu subliniază: “cadrul legislativ care instituie “toleranță zero” față de plagiat există, azi, din 2011 prin Legea 1/2011*”.
  • După demisia lui Sorin Cîmpeanu, în plin scandal de plagiat, Ligia Deca este noul ministru al Educației. A depus jurământul la Cotroceni, în această seară.
  • Sorin Cîmpeanu îi dă directive premierului Ciucă, la 3 zile după ce a fost forțat să demisioneze de la Ministerul Educației: Legile educației trebuie promulgate în acest an – detalii aici

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, scrie pe Facebook că deja există în actuala lege a Educației, aprobată în timpul mandatului său, cadrul legislativ care instituie “toleranță zero” față de plagiat, așa cum cere președintele în noile legi ale Educației.

Redăm textul din postarea lui Daniel Funeriu:

“Pot să accept orice, dar nu pot accepta ca cineva, oricine ar fi el sau ea, să calce în picioare munca mea şi a colaboratorilor mei. Cu atât mai mult cu cât frauda începe prin a nu recunoaşte ce au făcut în domeniu alții, înaintea ta. Aşa că…

Stimate domnule preşedinte Klaus Iohannis,

Cadrul legislativ care instituie “toleranță zero” față de plagiat există, azi, din 2011 prin Legea 1/2011*. Aşadar vă doriți ceva ce există deja şi ar fi fost cazul să vi se spună acest lucru.

Nu există însă oamenii politici care să aplice acele legi şi nici apropiați care să vă spună că toate dorințele societății pentru un învățământ bun sunt scrise în varianta originară a Legii 1/2011. Or atât numirea oamenilor cât şi medierea între dorința societății şi acțiunea politică incumbă, din 2014 încoace, instituției pe care o conduceți. Mai mult, declarația dumneavoastră -perfect validă- ne întoarce în 2014, când v-am votat cu entuziasm: ați spus acelaşi lucru acum opt ani dar, din păcate, spusele dumneavoastă nu s-au materializat în acțiune politică, fiind inacceptabilă tergiversarea meşteşugit orchestrată în cazul actualului premier. Numirea unei noi ministre, apropiată dumneavoastră, trebuie să ducă urgent la clarificarea cazului domnului premier. (…)

* atunci când legea a fost aplicată fraudatorii au fost sancționați, sancțiuni menținute de toate instanțele”, a spus Daniel Funeriu.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a spus astăzi, în prima ieșire oficială după demisia lui Sorin Cîmpeanu, că “avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale Educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional. Miza este însăși credibilitatea sistemului de învățământ superior și a cercetării din România, dar și viitorul nostru ca societate democratică”, a declarat Iohannis în deschiderea anului universitar la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu din Capitală, luni dimineață.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Apelul unei mame singure, după închiderea grădinițelor: Nu am cu cine lăsa copilul. Ca să pot beneficia de acei 75%, eu ce fac? Declarația celuilalt părinte – imposibil de obținut, pentru că nu știu unde se află

Familiile monoparentale sunt omise în ordonanța de urgență 147, care stabilește că unul dintre părinți poate beneficia de zile libere plătite cu 75% din salariu în perioada în care grădinițele…
Vezi articolul