Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, despre ce trebuie să facă învățătorii și profesorii la prima oră, pentru triajul elevilor: Nu vorbim despre un act medical pentru a ne asuma niște răspunderi

6.493 de vizualizări
Sprin Ion - Inspecțiile pentru Titularizare
Foto: INQUAM Photos / George Călin
Profesorii și învățătorii vor observa elevii la prima oră de curs, iar pentru cei care au simptome vor fi anunțate familiile și le va fi recomandată izolarea la domiciliu până când trec manifestările specifice, potrivit explicațiilor date de secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion, la Euronews. Acesta a spus că triajul, în școlile în care nu există personal medical, va fi doar unul „observațional”.

„Inspectoratele școlare monitorizează situația din școli și informează Ministerul Educației cu privire la orice situații excepționale. Când vorbim despre situații excepționale discutăm despre eventualitatea pe care nu ne-o dorim de a suspenda cursurile într-o sală de clasă sau într-o unitate de învățământ.

Conducerile unităților de învățământ au obligația de a informa părinții cu privire la recunoașterea simptomelor de gripă sau alte infecții respiratorii, este foarte important un așa-zis triaj epidemiologic la domiciliu, pentru că este important ca un copil să nu ajungă în comunitatea școlară cu simptome evidente de gripă și un prim triaj trebuie făcut de cei de acasă, urmat de cel observațional de la nivelul unității de învățământ”, a declarat Sorin Ion.

Secretarul de stat a continuat și a spus că “acolo unde există personal medical, și în general în școlile din mediul urban unitățile de învățământ au personal medical, acest triaj se poate realiza cu ajutorul acestora, dar este bine să precizăm, când vorbim despre triaj nu vorbim aici în niciun caz despre un fel de consult medical, ci pur și simplu se observă, și prin discuții, și prin vizualizare, dacă un copil are simptome de gripă să fie anunțată familia.

De asemenea, la nivelul unităților de învățământ este obligatorie asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecție, realizarea dezinfecției, aerisirea periodică a încăperilor este extrem de importantă, instruirea elevilor cu privire la comportamentul în caz de tuse și strănut, utilizarea batistei de unică folosință și așa mai departe. Măștile de protecție sunt cu titlu de recomandare, ele nu sunt obligatorii, dar pot fi recomandate atât pentru personal cât și pentru elevi.

Și nu în ultimul rând menținerea unei strânse legături cu familia pentru a avea o imagine foarte completă asupra numărului de copii bolnavi de gripă”, a declarat Sorin Ion.

Moderator: Ce se va întâmpla în cazul școlilor din mediul rural unde nu există personal medical cineva face acest triaj profesorii?

Sorin Ion: Sigur. La prima oră de curs învățătorul, respectiv profesorul, repet nu vorbim despre un act medical pentru a ne asuma niște răspunderi cu privire la acest triaj, este pur și simplu observația clasei la începutul orei și dacă este cazul se anunță familia ca un copil ar fi mai bine să stea acasă. Repet, nu trebuie să ne imaginăm că transformăm această acțiune într-un consult, nici pe departe.

Moderator: Profesorii sunt de acord să facă acest lucru?

Sorin Ion: Nu este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru, nu este prima epidemie de gripă pe care o înregistrăm în România, deci n-ar trebui să fie ceva ieșit din comun. Convingerea noastră este că interesul comun al profesorilor, elevilor și părinților este să ținem sub control această epidemie de gripă, prin urmare sunt absolut convins că pentru binele comun lucrul acesta se va întâmpla.

Moderator: Vor fi unitățile de învățământ dotate cu măști de protecție sau fiecare elev va trebui să vină cu mască de acasă?

Sorin Ion: Având în vedere că nu discutăm despre o obligativitate, nu avem de ce să dotăm unitățile de învățământ. Acum să știți că există unități de învățământ care mai au încă în stocuri dezinfectante și măști din perioada pandemiei, dar nu am impus obligativitatea unității de învățământ să asigure măști. E clar că discutăm despre alt context decât cel de la începutul pandemiei, când o mască avea un preț prohibitiv, aproape, în acest moment a devenit ceva comun. Știți bine că multă lume poartă voluntar mască și în spațiile comune, precum în magazine sau mijloacele de transport în comun. Deci este o alegere și o tratăm ca atare.”

Reamintim că Ministerul Educației a transmis vineri, 6 ianuarie, o serie de obligații către inspectoratele școlare dar și către conducerile școlilor în contextul începerii școlilor de luni, 9 ianuarie, pe fondul evoluției cazurilor de gripă și infecții respiratorii acute. 

Prima zi de școală din anul 2023 este luni, 9 ianuarie, și aceasta deschide modulul 3 de cursuri. Elevii și profesorii merg la școală până vineri, 3 februarie, 10 sau 17 februarie, când vor începe vacanța de schi de o săptămână, decisă diferit de la un județ la altul, potrivit structurii anului școlar 2022-2023 pe care o puteți consulta în acest articol, alături de calendare pentru fiecare județ, care se pot descărca în calculator/telefon.


8 comments
 1. Clasele sunt nemeroase.La noi cabinet medical nu exista, fiind scoala mica, este cel al liceului de langa noi. Daca aveau in vedere, in contextul actual, sa previna aceste situatii..ca asta inseamna preventie , nu comunicatele inutile data de ei in vederea unei “bune spalari pe maini”. Este evident ca atat fac de ceva vreme…scoala romanesca e in cadere libera iar ei asta gasesc de cuviinta, recomandari pentru preventie. Ce fac parintii care nu si pot permite sa lipseasca de la serviciu? Si noi suntem in aceasta situatie..fiind amandoi profesori,iar copilul avand 8 ani…asa daaaa..trimitem comunicate redundante..sa observam elevii..ii observam mereu, fara sa ne spuna ei..si apoi ? concret? anuntam familia..si? daca nu are cine sa vina sa i ia..e clar ca familia l a observat ca e bolnavior de acasa..si l a adus la scoala, totusi..e clar ca nu are cu cine sa l lase..Nici anul acesta nu vor invata nimic . Aerisirea, o alta recomandare, in unele scoli ,proaspat renovate, geamurile nu se pot deschide…este sistem.de ventilatie dar aerisirea nu este posibila. Dar acum.ca ne a spus domnul Sorin Ion ceea ce trebuie sa facem, suntem luminati, cuvintele dumnealui ne au insufletit, ne au dat orizonturi noi.

 2. Domnule Vucea , va multumesc ca mi-ati deschis ochii, ma gândesc serios ca de acum înainte sa protestez la clasa fata de neaplicarea legilor privind salarizarea în învățământ și fata de procentul cinic alocat educației …. sa vedem dacă d-l Sorin Ion ne va mai susține tot atât de mult cand vom face doar triaj observational în timpul orelor de curs ?!

  1. Sindicatele ar trebui sa reia negocierea incepand cu 9 ianuarie. Ar fi fost mai simplu o saptamana de online unde era posibil.

 3. Ați mușcat toți momeala ca bibanul… Văd că discutați foarte serios despre copii cu muci, ochi injectați, pericol iminent, părinți inconștienți, măști de protecție etc. S-a stins iar problema salariilor, mizerabilul 2,1 din PIB etc. Avem gripă, adică acea boală care apare an de an și care acum a devenit brusc… holeră. Nu vă supărați stimați colegi, dar chiar au de cine să-și bată joc Johannes Brahms & company!

 4. Din moment ce copilul prezinta ochii injectați ,stranut ,mucozitati abundente ,este normal sa fie trimis acasă .Nu in starea aceasta se trimite copilul in colectivitate.
  Iar medicul,va observa ceea ce au observat si cei care l-au trimis acasa.
  Gripa sau nu,orice medic știe ca un copil cu simptomele menționate mai sus,se ține la domiciliu până dispar simptomele.Deci normal ar fi sa il intrebati pe medic de ce nu va da scutire ,in caz ca nu va da.

 5. Eu ii propun d-lui Sorin Ion ca la prima ora sa facem în locul verificării temelor, observatia directa …. a elevilor ai căror parinti ii trimit de acasa ca sa scape de ei oricum ar fi , ca deh ….. scoala e pe post de orice …. și de infirmierie .. .. lecțiile, mai la coada , facem și noi ce putem ….

 6. Ok, școala recomanda părinților să izoleze copilul acasă. Îl aduc acasă, mă duc cu el la medicul de familie și acesta spune că nu e gripa, nu e nimic, nu trebuie izolat copilul. Cine motivează absențele?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
prima didactică

Salariul minim de bază pentru profesori, în Bulgaria, mărit la echivalentul a 4.300 de lei. Decizia luată luna aceasta se aplică de la începutul anului 2023, retroactiv. Majorare cu 15% pentru toate cadrele didactice, după cresterea cu 12% de anul trecut

Bulgaria, țară care în 2021 avea unele dintre cele mai mici salarii pentru profesori la nivelul UE, crește nivelul acestora pe baza unei înțelegeri-cadru între guvern și sindicate, în continuarea…
Vezi articolul

Ministrul Educației vrea o a doua probă de limbă străină la BAC: Vom vedea în ce măsură putem să introducem aceste competenţe de limbă străină înainte de primul Bacalaureat care ar putea să se organizeze începând cu anul 2027, dacă pachetul legislativ va intra în vigoare începând cu septembrie 2023

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că este foarte important ca, alături de competenţele digitale, să fie susţinute şi competenţele de comunicare în limbi străine, subliniind că își dorește o…
Vezi articolul