DOCUMENT Obligațiile școlilor, după vacanța de iarnă, transmise de ministerul Educației

22.786 de vizualizări
Foto: © Evgenyatamanenko | Dreamstime.com
Ministerul Educației a transmis o serie de obligații către inspectoratele școlare, dar și către conducerile școlilor, în contextul începerii școlii luni, 9 ianuarie, pe fondul evoluției cazurilor de gripă și infecții respiratorii acute. De remarcat este că dacă ieri, ministrul Educației, Ligia Deca, vorbea despre recomandări, astăzi, în nota transmisă public după videoconferința cu inspectorii școlari generali, Ministerul menționează “obligațiile” inspectoratelor și conducerilor unităților școlare.
  • Joi, în cadrul conferinței comune a ministrului Sănătății și Educației, privind evoluția cazurilor de gripă din România, se vorbea despre recomandări pentru școli. Ligia Deca spunea că triajul zilnic se face și acasă și la școală, observațional, de către profesori și educatori.
  • Inspectorii școlari trebuie să se consulte cu Ministerul Educației în situația excepțională în care o unitate de învățământ solicită suspendarea temporară a cursurilor, în baza temeiului legal, respectiv articolul 9 din ROFUIP.

Vineri dimineață a avut loc videoconferința cu inspectorii școlari generali, organizată de Ministerul Educației, în contextul reluării cursurilor începând cu data de 9 ianuarie 2023.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a transmis concluziile discuțiilor desfășurate joi la Ministerul Sănătății, cu direcțiile de sănătate publică din țară, în contextul creșterii cazurilor de gripă.

Ligia Deca spunea joi că „în acest moment nu suntem în situația în care să suspendăm cursurile” și că insistă pentru rolul de prevenție pe care școala îl poate avea în această perioadă epidemică. 

În nota transmisă vineri, în urma videoconferinței cu inspectorii școlari generali, acestora li s-a spus că trebuie să pună accent pe prevenție, să încurajeze o stare de calm și să se consulte cu Ministerul Educației în situația excepțională în care o unitate de învățământ solicită suspendarea temporară a cursurilor, în baza temeiului legal, respectiv articolul 9 din ROFUIP (n. red. articolul face referire la organizarea programului școlar și situațiile în care se pot suspenda cursurile).

Amintim că, în prezent, autoritățile au declarat stare de alertă epidemică pentru gripa sezonieră.

Ministrul Sănătății a explicat de ce nu a fost declarată epidemie de gripă pentru că “declanșarea epidemiei prin ordin de ministru declanșează automat anumite restricții, ori abordarea noastră este să menținem școli deschise, nu să introducem măsuri restrictive”. – mai multe detalii aici

Redăm nota transmisă de ministerul Educației:

“Doamna ministru a încurajat inspectorii să sprijine școlile pentru a continua procesul educațional în condiții normale, să pună accent pe prevenție, să încurajeze o stare de calm și să se consulte cu Ministerul Educației în situația excepțională în care o unitate de învățământ solicită suspendarea temporară a cursurilor, în baza temeiului legal, respectiv articolul 9 din ROFUIP.

În cadrul ședinței, Ministerul Educației a transmis, din partea INSP, o serie de materiale informative cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal. Recomandarea a fost ca accentul să fie pus pe prevenție, să existe o comunicare strânsă cu DSP-urile și să se țină cont de recomandările făcute de acestea.

În acest context, inspectoratele școlare vor colabora cu direcțiile de sănătate publică județene și cu Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, în vederea explicării și accesibilizării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în unitățile de învățământ, având următoarele obligații:

a) desemnarea unei persoane responsabile de comunicarea permanentă cu direcțiile de sănătate publică;
b) comunicarea către unitățile de învățământ a măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul gripal, transmise de Ministerul Sănătății, inclusiv sub forma unui ghid practic pe înțelesul tuturor;
c) informarea Ministerului Educației cu privire la orice situație excepțională din punct de vedere epidemiologic constatată în unitățile de învățământ.

Conducerile unităților de învățământ preuniversitar au următoarele obligații:

a) diseminarea către părinții sau reprezentanții legali ai elevilor/preșcolarilor/ antepreșcolarilor a informațiilor cu privire la recunoașterea simptomelor de gripă sau alte infecții respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătății;
b) realizarea triajului zilnic în colectivități școlare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;
c) asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;
d) efectuarea dezinfecției periodice a spațiilor de învățământ;
e) aerisirea periodică a încăperilor;
f) instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosință;
g) recomandarea folosirii măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal cât și pentru elevi/preșcolari;
h) informarea părinților sau a reprezentanților legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, izolării și efectuării unor eventuale investigații suplimentare.”

Adresa trimisă școlilor de către Ministerul Educației

Foto: © Evgenyatamanenko | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


13 comments
  1. Este clar ca, odata cu inceperea scolii, va fi o explozie de viroze si de cazuri de gripa. Evident ca vrusul se transmite si in mijloacele de transport foaaaaarte aglomerate, la serviciu si oriunde exista aglomerari de persoane. Solutia ar fi sa te izolezi, sa mergi la medic, sa urmezi tratament, sa revii atunci ca te-ai vindecat. Un comportament atat de simplu!
    Triaj in scoli? Nu! Asa cum s-a mai scris, profesorii nu au calificarea si obligatia sa realizeze triaj, sa puna diagnostice, sa se expuna. In plus, si esential as spune, triajul s-ar realiza dupa ce copilul a ajuns deja in colectivitate, deci, la ce bun? Apoi, are profesorul cum sa hotarasca daca poate permite elevului sa ramana la cursuri sau nu? Nu, nu are nicio putere, nu-l ia nimeni in seama, ba se mai trezeste si cu reclamatii. Parintii trebuie sa fie responsabili si, in primul rand, ei insisi educati, sa stie ca este esential ca atunci cand ai o stare proasta, de boala DE ORICE NATURA, singurul drum pe care il faci este la medic, nu la scoala, nu la serviciu! Este o chestiune de educatie, de respect, de civilizatie sa nu ii expui pe ceilalti indiferent de gravitatea (pe care o stabileste medicul, nu noi) simptomatologiei.
    Din pacate, noi inca minimizam aceste lucruri, le luam in ras chiar, tusim “putin”, nu-i nimic, curge nasul, ei, nu-i sfarsitul lumii…mergem la medic si ne izolam doar cand nu ne mai putem ridica din pat, atunci e groasa, nu-i asa? Recomandari ferme spune ministrul, pai ce noi luam in serios recomandarile cuiva? Nu, noi stim mai bine! Noi stim ca gripa e ” doar o raceala”, nu? “Ne-a tras un pic curentul de la geamul deschis(ca noi inca facem infectii virale de la curent), dar trece”, nu-i asa?
    O s-o tinem cu viroze, gripa si altele mai serioase pana ne-om civiliza, pana om invata sa folosim servetele pentru igiena nasului, sa tusim si sa stranutam in pliul cotului, sa….sa….sa…in rest, sanatate!

  2. Doamna ministru are medic, asistente de serviciu la Parlament, dar la scoli, licee…nu prea…sau mai deloc. Cadrele didactice nu au calificare și nici competente medicale de a diagnostica elevul.
    Doar experienta de părinte, a cadrului didactic, poate spune ca un elev este febril , tușește..dar asta când deja acesta a întrat și întra în contact cu colegii din clasa , Școala… Deci nu..nu este corect.
    Din ce am discutat și cu alți părinți și colegi, ba chiar copii..siguranță este în online!

    1. Ai discutat tu unde? La tine pe scara blocului, in grupurile de mamici paranoice, sau unde? Sa-ti fie clar, cucoana: NIMENI din profesorii colegi sau parinti nu mai vrea online in vecii vecilor mai ales pe asa scumpiri. Tu crezi ca la tara e ca la tine la Jean Monet si alte fite? La tara omu’ trage o vara intreaga sa-si cumpere 2 carute de lemne pe iarna pe care le dramaluieste si cu banii putini sa plateasca lumina, internetul si alte nevoi de baza si mamcarea.V-ati invatat cu cawcaturi de online pentru orice prostie. Nici nu au mai fost gripe pana acum, esti chiar penibila.

      1. Dupa ce a vorbit asa ca tine mai bine de un an, fiind extrem de intrigat de scoala online, babalaul meu de coleg de tehnologie si-a ingropat parintii si sotia, toti decedati in urma complicatiilor post covi. In continuare vorbeste la fel si face glume pe seama colegilor care se vaccineaza sau care mai inregistreaza cate o pierdere prin familii. Citez: ” acuma toti moare de covid” sau “vaccinati-va ca sa fiti neomarxisti”.

        1. Titi 2. Port si acum masca, am 3 doze facute si sunt programat pentru doza 5 cea speciala. Sunt pentru stiinta si vaccin. Dar ca acum discutam despre EPIDEMIE de gripa si putem face preventie. Nu e nicidecum momentul potrivit pentru luxuri de genul online. Mai mult, ne bucuram ca in sfarsit putem sa ne facem normal profesia pentru ca elevii sa poata compensa pierderile. Trebuie sa continuam viata. Nu putem trai vesnic intr-o bula. Dar putem preveni. Nu poti preveni nimic daca stai sub un glob de sticla si cand iesi brusc te spargi la prima pala de vant. Imunitatea nu o dobandim sub cearsaf. Iar orice fel de gripa nu se “cuibareste” doar in scoli, de parca nu mancam, nu ne imbracam, nu facem cumparaturi, nu calatorim. Hai sa fim realisti!

  3. De ce trebuie sa se ajungă la multe cazuri de covid și viroze, gripa. Este clar, pandemia ,, bate la usa”.
    Cred ca pentru a evita riscurile expunerii copiilor și membrii familiilor acestora, dar și a cadrelor didactice, sa se între în online.
    Eu, personal, pentru , asa zis , o viroza, care s-a transpus într-o pneumonie urâtă, cu tratament cu antibiotice, în 3 etape, totul 22 zile, încă sunt în observație, nu as vrea sa mai trec prin asta, nici ei, nici altcineva din familie . Nu mai zic de costuri.

  4. Se pare ca virusul gripal se transmite doar în perimetrul școlilor și doar între copii, tocmai de aceea masurile sunt discriminatorii, în relație directa cu procesul educational, care nici nu a început. În mijloacele de transport în comun, în metrou, la concerte, meciuri, teatre, la job și în mediul familial, nu se transmite deloc. Dar, nu-i asa, trebuie sa vindem măștile si cui altcuiva decat parintilor superpanicati de pericolul mersului la scoala. Propun sa facem toți homeschooling. În rest – multă sănătate! Pentru o Românie educata!

    1. Ai dreptate. Sunt vreo doua specimene aici…parinti elicopter care cred ca orice bwasina sparge plozii lor de sticla. Niste arfisti aerieni.

  5. Care are copii răciți să țină acasă, de cind e lumea au fost viruși și răceli,au stat acasă,ce tot epidemie .

    1. Nu mai suntem de multi ani cadre didactice. Suntem bone. Luna trecuta am chemat o mama sa-si ia fetita bolnava acasa. Avea 39⁰C, tremura din toate incheieturile si nu putea sa mai stea in picioare. M-a reclamat ca am permis sa i se ia temperatura, si a urlat la mine si la directori ca suntem platiti de oculta ca sa o mintim cu covidul si pentru ca vrem sa-i vaccinam cu forta. Apoi a chemat politia. Cand am crezut ca lucrurile s-au linistit, ne-am pomenit cu reclamatia in masa a celorlalti parinti. Mie mi-au rupt masca de pe fata si m-au zgariat pe brate.
      Personal, nu pot face acest triaj la clasa. Risc sa iau o mare bataie ori in scoala, ori cand ies de la ore. Plusez cu faptul ca mi-am gasit masina zgariata pe portiere (au scris “covid” cu o surubelnita sau cu o cheie) si mi-au ridicat ambele stergatoare. Politia nu a vrut sa deschida un dosar, pe motiv ca ar trebui sa am asigurare CASCO.
      Tara de balamuti. Mi-am contactat rudele din Anglia si din Germania si sper sa plec din Romania cat mai curand posibil. Las si titularizare, si cei 24 de ani vechine in sistem, si apartament si tot ce mai am pe aici.

      1. Multi care critica pe aici nu stiu ce inseamna sa fi profesor, mai mult nu stiu ce salariu mediu net avem pe an. Problema este ca sindicatele stiu dar nu fac nimic sau cand incep un protest renunta repede.

      2. Alta data sa-i puneti pe Directori sa-i trimita acasa si sa le ia febra pentru ca ei sunt cei pusi politic de oculta si va dau atributii pe care nu le aveti-medic/paznic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like