INFOGRAFIC Sfaturi pentru copii, tineri și părinți referitoare la protecția anti-coronavirus, de la UNICEF

3.881 de vizualizări
Poster COVID-19 UNICEF / Sursa: UNICEF
Când trei mari organizații internaționale au emis, săptămâna aceasta, un set de recomandări comune pentru protecția copiilor și pentru siguranța activităților școlare, în contextul coronavirus, ele au furnizat și o serie de sfaturi pentru copii, tineri și adulți și informații esențiale referitoare la epidemie, pe înțelesul tuturor. Cele trei instituții – Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF și  Crucea Roșie propun și un poster care să fie afișat în școli, pentru a-i ajuta pe copii.

Pe lângă întrebările și răspunsurile listate mai jos, organizațiile menționate propun, sumar, și sfaturi “cum să-ți petreci timpul dacă trebuie să stai acasă din cauza noului coronavirus

Posterul propus de UNICEF pentru informarea copiilor – în versiune orizontală, mai sus – este disponibil și în versiune verticală:

Poster 2 – COVID-19 – UNICEF / Sursa: Unicef
1. Recomandări generale

UNICEF, Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (FICR) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) fac, în prezentarea generală, recomandări pentru situațiile în care școlile rămân deschise sau se închid.

Dacă se închid, ele insistă pe:

  • existența unor planuri solide care să asigure continuitatea procesului de educație,
  • opțiuni de educație la distanță, precum strategii de învățare online și emisiuni radio cu conținut pedagogic, și accesul tuturor copiilor la servicii esențiale.
  • Planuri care să cuprindă și pașii ce trebuie urmați pentru redeschiderea în siguranță a școlilor.

Dacă școlile rămân deschise, recomandările prevăd:

  • Să se ofere copiilor informații despre modalitățile prin care se pot proteja;
  • Să se promoveze cele mai bune practici de igienă și de spălare a mâinilor și să se furnizeze articole de igienă;
  • Să se curețe și să se dezinfecteze clădirile școlilor, mai ales instalațiile de apă și cele sanitare;
  • Să se intensifice circulația aerului și ventilația.
2. Q&A popus de Unicef pentru a-i ajuta pe copii și tineri să se informeze în privința noului coronavirus:

Noul coronavirus: întrebări și răspunsuri pentru copii și tineri
Află cum să te protejezi pe tine, pe familia și pe prietenii tăi

  • Ce este noul coronavirus?

Noul coronavirus este un virus respirator care nu a fost depistat anterior la om. Primul caz de virus a fost identificat în Wuhan, China. Organizația Națiunilor Unite, autoritățile de sănătate publică și partenerii lucrează pentru a identifica un vaccin pentru virus.

  • Cum se răspândește virusul?

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, noul coronavirus a apărut de la o sursă animală, dar se răspândește de la persoană la persoană. Coronavirusurile umane se răspândesc prin picături (tuse și strănut) și contact personal neprotejat cu o persoană infectată (atingere, strângere de mână).

  • Care sunt simptomele noului coronavirus?

Semnele comune ale infecției cu noul coronavirus includ febră, tuse și dificultăți de respirație. În cazuri grave, infecția poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficiență renală și chiar moarte. Dacă vrei să afli mai multe informații despre simptomele noului coronavirus, sună la numărul gratuit 0800800358.

  • Cum mă pot proteja?

Te poți proteja astfel: Spală-te pe mâini cu săpun, înainte și după masă, după ce ai folosit toaleta și după ce ai folosit obiecte de uz comun pe care le poate atinge multă lume (clanța ușii, bara de susținere din autobuz). Evită contactul apropiat cu oricine prezintă simptome de răceală sau infecție respiratorie. Solicită îngrijiri medicale dacă ai febră, tuse sau dificultăți în respirație.

  • Cum îi pot proteja pe ceilalți?

Îi poți proteja pe alții luând următoarele măsuri de precauție: acoperă gura și nasul cu șervețel de unică folosință atunci când tușești sau strănuți și aruncă-l după aceea. Dacă nu ai un șervețel la îndemână, tușește sau strănută în îndoitura (pliul) cotului. Spală-te pe mâini cu săpun după ce tușești sau strănuți. Evită contactul apropiat cu alte persoane când ai tuse și febră. Nu scuipa în public. Solicită îngrijiri medicale dacă o persoană apropiată are febră, tuse sau dificultăți de respirație.

Alte informații despre virus, animalele de companie și măști

  • Animalele de companie pot răspândi coronavirusul?

În prezent, nu există dovezi că animalele de companie, cum ar fi câinii sau pisicile, pot fi infectate cu noul coronavirus. Cu toate acestea, este întotdeauna o idee bună să te speli pe mâini cu apă și săpun după contactul cu animalele de companie. Acest lucru te protejează împotriva diferitelor bacterii comune, cum ar fi E. coli și Salmonella, care pot trece de la animalele de companie la oameni.

  • Noul coronavirus afectează mai mult persoanele în vârstă sau și persoanele mai tinere?

Persoanele de toate vârstele pot fi infectate de noul coronavirus. Persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile cardiace) par să fie mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă cu virusul.

  • Sunt antibioticele eficiente în prevenirea și tratarea noului coronavirus?

Antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor, numai a bacteriilor. Noul coronavirus este un virus și, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament. Cu toate acestea, dacă ești spitalizat, îți pot fi administrate antibiotice, deoarece este posibilă co-infecția bacteriană.

  • Există medicamente specifice pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus?

Până în prezent, nu există niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus. Cu toate acestea, cei infectați cu virusul ar trebui să beneficieze de îngrijire adecvată pentru ameliorarea și tratarea simptomelor, iar cei cu boli grave ar trebui să beneficieze de îngrijire și sprijin.

  • Protejează măștile împotriva noului coronavirus?

Măștile medicale nu ne pot proteja împotriva noului coronavirus atunci când nu ții cont și de igiena mâinilor și de alte măsuri de prevenție. OMS recomandă utilizarea măștilor în cazul când ai tuse, febră și dificultăți de respirație și soliciți îngrijiri medicale. Trebuie să porți mască numai dacă ai grijă de o persoană cu suspiciune de infecție cu noul coronavirus.

  • Cum să pui, să folosești și să scoți masca?

Înainte de a-ți pune masca, dezinfectează-ți mâinile cu soluție pe bază de alcool sau spală mâinile cu săpun și apă. Acoperă gura și nasul cu masca și asigură-te că nu există spații deschise între față și mască. Evită să atingi masca în timp ce o folosești. Înlocuiește masca cu una nouă imediat ce se umezește de la respirație sau eliminări nazale și nu reutiliza măștile de unică folosință. Pentru a scoate masca: scoateți-o din spate (nu atinge partea din față a măștii); arunc-o imediat într-un coș închis; dezinfectează-ți mâinile cu soluție pe bază de alcool sau spală-le cu săpun și apă.

Trimite-le și prietenilor tăi acest material. Ajută-i să fie informați și protejați.”

3. Q&A propus de UNICEF pentru informarea părinților în legătură cu noul coronavirus

“Epidemia provocată de noul coronavirus: ce trebuie să ştie părinții
Întrebări și raspunsuri despre noul coronavirus

  • Ce este noul coronavirus?

Noul coronavirus, apărut în 2019 (2019-nCoV), este un nou virus ce face parte din aceeaşi familie de virusuri  care stau la baza sindromului respirator acut sever (SARS) şi a  anumitor tipuri de răceală obişnuită.

  • Cum se răspândeşte noul coronavirus?

Virusul se transmite prin contact direct, prin secreţii respiratorii eliminate prin tuse sau  strănut, şi prin atingerea suprafeţelor contaminate. Încă nu se ştie cât timp supravieţuieşte virusul pe suprafeţe, însă poate fi eliminat cu simpli dezinfectanţi.

  • Care sunt simptomele noului coronavirus?

Printre simptome se numără febra, tusea şi dispneea. În cazurile mai grave, infecţia poate duce la pneumonie sau dificultăţi de respiraţie. Rareori, boala poate fi fatală.

  • Cum pot evita riscul infectării?

Aveţi mai jos patru măsuri de precauţie recomandate pentru a evita contaminarea:

– Spălaţi-vă mâinile frecvent cu apă şi săpun sau curăţaţi-le cu un dezinfectant de mâini pe bază de alcool;

– Acoperiţi-vă gura şi nasul când tuşiţi sau strănutaţi;

– Evitaţi contactul direct cu orice persoană care are simptome de răceală sau gripă;

– Adresaţi-vă medicului dacă aveţi febră, tuşiți sau respiraţi greu;

  • Ar trebui să port o mască medicală?

În cazul în care prezentaţi simptome respiratorii (tuse sau strănut), se recomandă purtarea unei măşti medicale pentru a-i proteja pe ceilalţi. Dacă nu aveţi niciun simptom, nu este necesară purtarea unei măşti.  În cazul în care se poartă o astfel de mască, aceasta trebuie folosită şi aruncată corespunzător, astfel încât să i se asigure eficacitatea şi să se evite creşterea riscului de transmitere a virusului.

Simpla utilizare a unei măşti nu este suficientă pentru a opri infecţiile, această practică trebuind însoţită de spălarea frecventă a mâinilor, acoperirea gurii în caz de strănut şi tuse şi evitarea contactului direct cu orice persoană care prezintă simptome de răceală sau gripă (tuse, strănut, febră).

  • Noul coronavirus afectează copiii?

Acesta este un virus nou şi nu deţinem încă suficiente informaţii despre modul în care afectează copiii sau femeile însărcinate. Ştim că virusul poate fi contractat de orice persoană, indiferent de vârstă, însă deocamdată nu s-a raportat niciun deces provocat de noul coronavirus în rândul copiilor. Virusul este fatal în cazuri rare, până acum înregistrându-se decese în rândul persoanelor mai în vârstă, cu afecţiuni medicale prealabile.

Monitorizăm atent situaţia şi vom reveni cu actualizări pe măsură ce vor fi disponibile noi informaţii.

  • Ce ar trebui să fac în cazul în care un membru al familiei prezintă simptome?

Ar trebui să solicitaţi din timp îngrijiri medicale în cazul aparișiei  febrei, a tusei sau a dificultăţilor de respiraţie.

Informaţi-vă medicul dacă aţi călătorit într-o zonă în care s-au raportat cazuri de noul coronavirus sau dacă aţi intrat în contact cu orice persoană care a călătorit într-o astfel de zonă şi prezintă simptome respiratorii.

  • Femeile însărcinate pot transmite noul coronavirus fătului?

În momentul de faţă nu există suficiente date pentru a stabili dacă virusul se transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii sau care este impactul acestuia asupra bebeluşului. Se analizează în prezent aceste aspecte. Femeile însărcinate ar trebui să continue să ia măsuri de precauţie adecvate pentru a se proteja de virus şi să solicite din timp îngrijiri medicale dacă prezintă simptome, precum febră, tuse sau dificultăţi de respiraţie.

  • Alăptarea este sigură în cazul în care mama este infectată cu noul coronavirus?

Toate mamele din zonele afectate şi din cele cu risc care prezintă simptome precum febră, tuse sau dificultăţi de respiraţie ar trebui să solicite din timp îngrijiri medicale şi să urmeze recomandările medicului.

Având în vedere beneficiile alăptării şi rolul insignifiant pe care îl joacă laptele matern în transmiterea altor virusuri respiratorii, mama poate continua să alăpteze.

Cu toate acestea, ar trebui luate unele măsuri de precauţie, deoarece există riscul transmiterii virusului de la mamă la copil prin secreţii respiratorii şi contact direct, dar şi indirect, prin contactul cu suprafeţele contaminate. Purtaţi o mască atunci când vă alăptaţi copilul, curăţaţi-vă mâinile înainte şi după alăptare şi curăţaţi/dezinfectaţi suprafeţele contaminate.

Dacă o mamă este prea bolnavă, ar trebui încurajată să pompeze laptele matern şi să îl dea copilului cu ajutorul unei căni şi/sau linguri curate  – urmând totodată aceleaşi măsuri de prevenire a infecţiei.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației anunță o creștere cu aproape 20% a cazurilor de infectare în rândul elevilor, față de săptămâna trecută, până la 32 de mii / În rândul profesorilor și angajaților creșterea e de 14%

Ministrul Educației anunță o creștere cu aproape 20% a cazurilor de infectare în rândul elevilor, față de săptămâna trecută, până la 32.100, potrivit unei statistici publicate vineri seara. Datele sunt…
Vezi articolul

Primele didactice și profesionale pentru 2.000 de profesori și angajați din Învățământ, întârziate de 6 luni, vor fi alimentate „în zilele următoare”, anunță federațiile sindicale. Sumele pot fi cheltuite până pe 31 august

Peste 2.000 de profesori și alți angajați din Învățământ care au primit cardurile de primă de carieră didactică sau profesională, dar care nu le au alimentate, ar urma să primească…
Vezi articolul

VIDEO Yuval Noah Harari, despre efectele războiului din Ucraina: E o situație de înarmare care poate scăpa de sub control / Banii care ar trebui să fie alocați pentru educație, pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, acești bani se vor duce la tancuri, rachete, la finanțarea războaielor

După 1945, omenirea a trăit o epocă de pace la nivel global, cu câteva conflicte locale, dar reușind să evite până acum declanșarea unui nou război teritorial ca în trecut,…
Vezi articolul