Peste 40 de mii de elevi care au fost anul acesta în clasa a XII-a nu s-au înscris la Bacalaureat 2022, cei mai mulți din ultimii 4 ani – analiză

14.667 de vizualizări
Peste 40 de mii de elevi de clasa a XII-a din generația curentă nu s-au înscris la examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, potrivit datelor oferite de Ministerul Educației și consultate de Edupedu.ro. Raportat la întreaga generație de 151.906, elevii care nu s-au înscris din generația curentă reprezintă peste 26%. Acest număr este echivalentul a 1.449 de clase de elevi de clasa a XII-a zi și a XIII-a seral/frecvență redusă, luând o medie de 28 de elevi pe clasă.

Edupedu.ro a analizat datele oficiale din perioada 2019-2022, ca să aflăm câți elevi de clasa a XII-a au fost în fiecare generație și câți dintre ei nu au mai ajuns la Bacalaureat, în prima sesiune din fiecare an în parte. Pentru asta am consultat documentele Consiliului Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior (CNSPIS), care face an de an propunerea oficială pentru stabilirea cifrei de școlarizare în universități. În documentul menționat anterior apare numărul total al elevilor înscriși în clasele a XII-a și a XIII-a.

De asemenea am analizat și datele publicate la fiecare ssesiune de Bacalaureat de Ministerul Educației cu numărul elevilor înscriși din promoția curentă. Nu există informații despre ce se întâmplă cu acești tineri, dacă totți sunt corigenți, dacă au fost lăsați repetenți sau dacă au abandonat școala având situația neîncheiată.

Cert este că, potrivit acestor date, în fiecare an dintre cei analizați sunt câteva zeci de mii de elevilor care sunt în an terminal și nu mai ajung la Bacalaureat.

Datele oficiale ale Ministerului Educației arată că, la începutul acestui an școlar, au fost înscriși 151.906 de elevi în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Educației duminică, 5 iunie, înainte de prima probă din cadrul sesiunii de Bacalaureat 2022, adică limba română – oral, sunt așteptați la probele de examen 126.454 de elevi de clasele a XII-a și a XIII-a.

Dintre cei 126.454, 111.329 sunt din generația curentă și 15.125 din seriile anterioare, mai menționează același comunicat oficial. Acest lucru înseamnă că 40.577 de elevi de liceu nu susțin bacalaureatul în această sesiune, după cum rezultă din diferența dintre numărul de elevi de clasele a XII-a și a XIII-a și numărul celor înscriși efectiv în Bac, care și provin din generația curentă.

Cei înscriși în Bac 2021 au fost mai mulți cu 3.000

În anul 2021, pentru susținerea probelor scrise [de Bacalaureat, iunie-iulie] s-au înscris 133.663 de candidați, dintre care 114.137 de candidați din promoția curentă, respectiv 19.526 de candidați din promoțiile anterioare”, a precizat ministerul pentru jurnaliști.

Potrivit datelor din propunerea pentru cifra de școlarizarea a Consiliului Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior (CNSPIS), în anul școlar 2020-2021 erau înscriși 148.427 de elevi în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă.

Din cei 148.427 de elevi de clasele a XII-a și a XIII-a, 114.137 de candidați s-au înscris la examenul de Bac 2021, ceea ce înseamnă că 34.290 de elevi de liceu nu au fost înscriși.

Peste 27.500 de elevi de clasele a XII-a și a XIII-a nu s-au înscris la examenul de BAC 2020

Pentru sesiunea iunie-iulie a examenului de BAC 2020, peste 155.000 de candidați s-au înscris. Dintre aceștia, 123.817 sunt candidați din promoția curentă și 31.800 sunt candidați din promoțiile anterioare.

Conform datelor Consiliului Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior (CNSPIS), 151.361 de elevi erau, în anul școlar 2019-2020, în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă. Dintre ei, 123.817 s-au înscris pentru susținerea probelor. Acest lucru înseamnă că 27.544 nu s-au înscris la prima sesiunea a examenului.

Datele de la prima sesiune a Bacalaureatului din 2019: peste 33.000 de elevi nu s-au înscris

În 2019 s-au înscris la examen în total 135.655 de elevi, dintre care 116.037 din promoția curentă și 19.618 din seriile anterioare.

Cifrele din propunerea pentru cifra de școlarizarea a Consiliului Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior (CNSPIS) arată că erau 149.689 de elevi, în anul școlar 2018-2019, în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă. Dintre aceștia, 116.037 s-au înscris în prima sesiune a examenului de BAC 2019. Cele prezentate anterior demonstrează că 33.652 de elevi nu s-au înscris la examen.

  • Menționăm că în raportul publicat de Ministerul Educației de la finalul sesiunii de Bacalaureat apar înscriși 116.315 de absolvenți din promoția curentă în 2019.

Amintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat săptămâna trecută la TVR că elevii trebuie să se aștepte “la subiecte adecvate și la un grad de dificultate adaptat condițiilor reale pe care le-au traversat elevii care susțin examene naționale – Evaluarea Națională și Bacalaureat”.

Citește și:
La examenele naționale nu vor fi subiecte-capcană, cum s-a întâmplat la simularea pentru Evaluarea Națională, spune ministrul Cîmpeanu. Acesta spune, ca anul trecut, că va sta cu profesorii pentru a verifica subiectele înaintea fiecărui examen

4 comments
  1. Si?Care-i problema? Sunt destepti daca si-au dat seama ca in Romania daca nu esti cel mai cel ca sa te ia la ea strainatatea,faci scoala degeaba.Multi n-au sustinere financiara pentru a urma o facultate,foarte multi isi dau seama ca ,si dupa facultatile de la noi,raman cu buza umflata daca nu au parinti,unchi,matusi unde trebuie.Uitati-va si voi in jur!Ei s-au uitat si intorc spatele invatamantului si societatii.Asta e trist.Nu disperarea ministrului si s trompetelor din televiziuni.

  2. „Un citito” are foarte multă multă dreptate pentru că și în Statele Unite sistemul de învățământ preuniversitar, este tributar unor cilcuri de învățământ fără să fie adaptate nevoilor tuturor elevilor.
    Da m și eu doi nepoți în YORK -PHILADFEPHIA, care se confruntă cu această situațu numai că părinții lor sunt medici amândoi și beneficiază de consiliere familială , pentru viitorul lor.
    În România situația elevilor este similară, ei, mai ales cei din familii cu potențial financiar scăzut, se orientează la un loc de muincă, unde din păcate NU are competențele adecvate păentru că școala NU l-a pregătit, nici măcar în liceele industriale sau vocaționale, pentru că baza materială este dotată cu strunguri din 1935 și alte asemena exemple, motiv pentru care „ministerul educației” NU dorește aplicarea sistemului de învățământ profesional dual, prin care elelvii pot avea acces la baza materială a întreprinderilor sau societăților care fac producție, bază materială nouă, care menține trendul tehnologic nou, pe care elevii vor putea lucra la angajare.
    Desigur plata pe oră este mai bună la muncitorul productiv decât al unui inginer, profesor sau medic pentru că este mai costisitoare pregătirea acestora.
    Și mai este un aspect că NU există o motivație și responsabilizare a celor care fac studii universitare, pentru că au privilegii profesionale, precum cei din domeniul juridic, magistrații, deși sunt destui care pronunță hotărâri civile care sunt contestate la instanțe superioare pentru că la nivelul de Judecătorie sau Tribunal deciziile multor „magistrați”, intrați în justiție prin mijloace puțin cunoscute, pentru că aceste examene NU sunt publice, iar provilegiile din sistemul de magistratură, unde sunt salarii la nivel de EURO și în care se muncește doar cel mult 25 de ani pentru că sunt „STRESAȚI” de câte dosare au, dar în același timp, de exemplu, la Tribunalul Buucrești, s-au desființat completuri la Secțaia a II-a Contencios Administartiv și Fiscal din motive de LIPSĂ de DOSARE.
    Așa că societatea este complexă și cei care ocupă funcții de decizie HABAR nu au de managementul administrativ, pentru că sunt „promovați” pe criterii politice pentru salarii consistente.

  3. Statistica bat-o vina… cați dintre cei peste 150.000 au situația încheiată (au absolvit !?!). Sunt clase unde există corigenți sau neîncheiați. Acești elevi NU se pot înscrie la BAC, chiar dacă au fost înscriși în clasele terminale. E posibil să rămână repetenți !

  4. A inceput sa se strice treaba chiar si in Satele Unite, cautati pe youtube:
    Pizza drivers being paid more than DEV job now.
    Locurile de munca care necesita o facultate incep sa fie mai prost platite decat cele care nu necesita o facultate. Din video-ul veti gasi asa:
    Sofer pe autobuzul de scoala: 19.55 $/ora
    Insotitor: 11.64$ ora
    Sofer de livrare Pizza Hut: 15$/ora

    Anunt angajare programator web cu experienta (licentiat, 1 an experienta javascript, 4 ani experienta Angular): 8 -15 $/ora
    Anunt agajare programator (licentiat, 3 ani experienta ca programator web, 3 ani experienta email marketing): de la 10$/ora
    Anunt angajare programator (licentiat sau experienta echivalenta, 3 ani de experienta ca programator web dev., 8 ore de munca zilnica de luni pana vineri + solicitari in week-end): de la 10$/ora

    Din alt video: Flipping burgers pays more than coding now:

    Lucrator care intoarce burgeri: 13,55 $/ora
    Programator Junor PHP: 13-16 $/ ora

    Si exemple pot continua. In Romania uitati-va la salarile profesorilor, it-istilor si altor categorii profesionale care si-au tocit coatele in bancile facultatilor iar apoi uitati-va la salariile: politistilor, asistentelor medicale, soferilor ratb, “pilelor” primarilor de prin toata tara, politicienilor cu 8 sau 10 clase, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Până pe 4 martie, diriginții și profesorii vor fi instruiți cu privire la atribuțiile lor pentru admiterea la liceu 2024, potrivit ISJ Mureș / Toate inspectoratele școlare au avut de făcut planul de măsuri pentru pregătirea și organizarea admiterii la liceu

Diriginții și profesorii vor fi instruiți cu privire la atribuțiile ce le revin pentru admiterea la liceu 2024, conform planului de măsuri al Inspectoratului Școlar Mureș. Inspectoratele școlare au avut…
Vezi articolul