Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021

2.489 de vizualizări
Sursă foto: Teleșcoala / TVR2
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.

„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Foto: Telescoala

Profesoara de limba și literatură română Alexandra Tatu atrage atenția asupra emoțiilor: „Gândiți pozitiv! Fiți încrezători! Lucrați conștient! Amintiți-vă cât sunteți de minunați și că cei dragi vă sunt alături!”.

„Pentru că nu renunț nici acum la didacticism, învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie ar suna astfel: nu puneți presiune pe voi, dar adoptați o atitudine matură, demnă și fermă față de acest examen. Numărul de ore de școală, combinat cu pregătirea pentru temele și lucrările scrise, timpul de studiu, dar și capacitatea fiecăruia de a găsi, inteligent, cele mai bune răspunsuri, chiar dacă cerința nu este în totalitate pe placul vostru, vă dau dreptul să sperați într-un rezultat foarte bun. Și, nu în ultimul rând, mergeți cu încredere la examen, luptați și reușiți, pentru că este primul dintr-un șir lung de probe ale vieții”, spune Sorin Spineanu Dobrotă, profesor de economie.

Realizatorii emisiunii „Teleşcoala” anunță că producția va rămâne alături de telespectatorii săi şi din 21 iunie, de luni până vineri, şi va redifuza, de la ora 9:30, cursurile de limbi străine. Pe canalul de YouTube al TVR au fost urcate într-un playlist cele 527 de clipuri cu emisiunile Teleșcoala, din care 200 din acest an școlar.

„Să facă ceva ce le aduce plăcere și îi relaxează cu o seară înainte de examen. Fiecare are altă modalitate de a se destinde și nu pot spune un sfat universal valabil, însă e bine să pornească la drum cu moralul ridicat”crede profesoara de fizică Iuliana Cimpoca, care atrage atenţia şi că: „Un somn bun înaintea examenului poate face diferența. Elevii trebuie să mai aibă câteva pixuri sau rezerve de stilou, de același fel pentru a evita evenimente stresante în timpul examenului; o sticla cu apă si șervețele la ei; să scrie pe ciornă calculele sau raționamentul unui exercițiu pentru a evita corecturi si tăieturi pe foaia de examen; să nu citească în avans toate subiectele pentru că se pot panica înainte de a ajunge într-un anumit punct și pot pierde perspectiva la restul exercițiilor şi să citească de cel puțin 3 ori datele și cerințele. Fiecare cuvânt aduce indicii de rezolvare a problemelor, nu doar valorile numerice”.

„Să fie încrezători în propriile puteri!”, spune Nicoleta Nona Ionescu, profesoară de chimie.

„Să facă ceva ce le aduce plăcere și îi relaxează cu o seară înainte de examen. Fiecare are altă modalitate de a se destinde și nu pot spune un sfat universal valabil, însă e bine să pornească la drum cu moralul ridicat”.

Un mic îndrumar al elevului, care se pregătește de examen.

  • Un somn bun înaintea examenului poate face diferența.
  • Să aibă câteva pixuri sau rezerve de stilou, de același fel pentru a evita evenimente stresante în timpul examenului.
  • Să aibă la ei o sticlă cu apă și șervețele.
  • Să scrie pe ciornă calculele sau raționamentul unui exercițiu, pentru a evita corecturi și tăieturi pe foaia de examen.
  • Să nu citească în avans toate subiectele pentru că se pot panica înainte de a ajunge într-un anumit punct și pot pierde perspectiva la restul exercițiilor.
  • Să citească de cel puțin 3 ori datele și cerințele. Fiecare cuvânt aduce indicii de rezolvare a problemelor, nu doar valorile numerice.

Pentru profesorul de matematică Gabriel Vrînceanu, un sfat util este acela pe care şi-l repetă de fiecare dată:

„Cel mai important examen este cel de viață, în care trebuie să gândești și să acționezi astfel încât, atunci când te uiți în urmă să nu ai de ce să te rușinezi. Este important să îți asumi ceea ce faci și să fii conștient că un examen este mai mult o competiție cu tine însuți decât cu alții și că important este ceea ce ai adăugat ca plusvaloare vieții tale decât rezultatul examenului. Totuși, punctual, referindu-mă la examenul de bacalaureat, acesta este un examen de maturitate, nu din perspectiva neapărat a vârstei, cât a modului în care îți stabilești un obiectiv și depui efortul corespunzător de a-l atinge. Consider că reușita la examen este a tuturor celor care cu adevărat își doresc promovarea examenului”.

Sursă foto: Teleșcoala / TVR2


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Corectare digitalizată la Titularizare, Definitivat, Evaluare Națională, Bacalaureat și simulări, în anul școlar 2023-2024, își propune ministrul Educației, Ligia Deca

„Ne propunem ca, în acest an școlar, toate tipurile de examene naționale, Evaluare Națională, Bacalaureat, simulări, examenele care vizează cadrele didactice să se desfășoare cu evaluare digitalizată”, a declarat ministrul…
Vezi articolul