Guvernul ar putea finanța studiile pentru tinerii care vor să învețe în străinătate. Absolvenții care se întorc în țară nu ar mai fi nevoiți să returneze banii

2.926 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Tinerii care vor să studieze în străinătate ar putea primi un sprijin financiar din partea statului pe care nu vor fi nevoiți să-l returneze dacă se întorc să lucreze în România, potrivit unui proiect la care lucrează autoritățile, scrie cursdeguvernare.ro, care citează un comunicat de presă al Cancelariei premierului. În schimb, tinerii care apelează la acest împrumut guvernamental și rămân în străinătate după finalizarea studiilor vor fi obligați să returneze banii.

„Cei care vor alege să revină în România vor fi recompensaţi prin scutirea de la obligaţia de a restitui împrumutul primit. Vreau ca fiecare tânăr talentat, care are şanse să fie admis la o universitate de top din afară, să nu mai vadă o barieră în lipsa banilor şi vreau ca ei să ştie că revenirea în România reprezintă decizia câştigătoare. Avem nevoie de mentalitatea, talentul şi experienţa acestor absolvenţi”, a spus consilierul de stat Mara Mareş. Ea a adăugat că se caută universitățile care ar fi eligibile pentru un astfel de program.

„Cea mai bună soluţie pentru a identifica universităţile eligibile. Există două variante de lucru: fie pornim de la un top global al universităţilor, fie pornim de la statele de destinaţie şi selectăm, din fiecare stat, primele 3 – 5 cele mai bune universităţi. Statul român nu are în prezent o evidenţă a studenţilor şi absolvenţilor români din străinătate. Conform estimărilor, numărul lor depăşeşte 50.000”, a mai spus Mara Mareş.

Momentan încă se discută mecanismul financiar care ar putea să funcţioneze. Absolvenții ar putea avea un termen de 1-2 ani de la terminarea studiilor în care să ia o decizie cu privire la locul unde vor profesa.

Sursă foto: Pixabay.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Constantin Șerban, fostul învățător liberal acuzat de abuzuri asupra elevilor săi, prezentat de oficiali PNL drept unul dintre organizatorii Forumului Educației de la Iași, în care ministrul Cîmpeanu și-a susținut proiectele de legi / Cîmpeanu îi ceruse demisia după scandalul de anul trecut

Fostul învățător ieșean acuzat de abuzuri îndreptate împotriva elevilor săi, Constantin Șerban, membru în Consiliul Județean Iași din partea liberalilor, este prezentat în mai multe postări pe Facebook drept unul dintre…
Vezi articolul

Ministerul “se pare că va accepta ca proba de limba română să fie de sine stătătoare” la Bacalaureat, dar pe partea de admitere la colegii “ei încă se țin tari” – reprezentantul Federației părinților, după consultările pe proiectul de lege a învățământului preuniversitar

Reprezentanții Ministerului Educației “încă se țin tari” în ceea ce privește propunerile referitoare la examenul de admitere în clasa a IX-a, la colegiile naționale, conform proiectului de Lege a învățământului…
Vezi articolul

Independența instituției care acreditează și autorizează toate școlile și grădinițele din România, în pericol. ARACIP ar urma să fie puternic politizată, atrage atenția Ovidiu Voicu, președintele Centrului pentru Inovație Publică: Nu pot să facă parte din consiliul Agenției cei care vor să fie evaluați, pentru că nu ar mai fi evaluarea externă

Ministerul Educației a organizat, luni, 27 decembrie, o dezbatere publică în legătură cu proiectul unei Hotărâri de Guvern care schimbă modul de funcționare al instituției care acreditează toate școlile și…
Vezi articolul