VIDEO NASA a trimis în spațiu 4 astronauți la bordul unei nave SpaceX

4.051 de vizualizări
Racheta Falcon 9 care a lansat în spațiu nava SpaceX cu cei patru astronauți FOTO: NASA
NASA a trimis astăzi pe Stația Spațială Internațională 4 astronauți, la bordul unei nave Dragon Crew de la SpaceX, compania miliardarului Elon Musk. Racheta Falcon 9 care a transportat pe orbită nava a fost lansată de la Kennedy Space Center din Florida și evenimentul a fost transmis live de NASA pe rețelele de socializare.

La bordul navei sunt astronauții NASA Shane Kimbrough, Megan McArthur, astronautul japonez Akihiko Hoshide de la JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) și astronautul Thomas Pesquet de la ESA (European Space Agency).

„A fost un an incredibil pentru NASA și programul Commercial Crew (Echipaj Comercial), am avut trei lansări către Stația Spațială Internațională din luna mai anul trecut și până acum”, a declarat NASA Acting Administrator Steve Jurczyk, potrivit nasa.gov.

„Aceasta este o altă etapă importantă pentru NASA, SpaceX și partenerii noștri internaționali de la ESA și JAXA și pentru viitorul cercetărilor științifice la bordul stației spațiale. Va fi un moment interesant să vedem echipajele noastre salutându-se pe stație pentru prima predare a echipajului nostru în cadrul Programului Commercial Crew”, a mai spus Jurczyk.

Nava care îi transportă pe cei patru astronauți se numește Endeavour și va andoca autonom în portul frontal al modulului Harmony al Stației Spațiale Internaționale.

Foto: NASA
VEZI aici galerie foto cu imagini de pe Stația Spațială Internațională

Misiunea Crew-2 este a doua din cele șase misiuni cu echipaj NASA și SpaceX care vor zbura ca parte a Programului de echipaj comercial al agenției. Această misiune are câteva premieri, inclusiv:

  • Prima misiune comercială cu echipaj internațional;
  • Primul transfer al unui echipaj comercial între astronauții de pe Stația Spațială, astronauții Crew-1 și Crew-2 vor petrece aproximativ cinci zile împreună pe stație înainte ca echipajul-1 să se întoarcă pe Pământ;
  • Prima reutilizare a navei spațiale Crew Dragon și a rachetei Falcon 9 într-o misiune a echipajului – Crew Dragon Endeavour a zburat misiunea istorică Demo-2 și Falcon 9 a zburat astronauți în misiunea Crew-1;
  • Prima dată când două nave spațiale comerciale vor fi andocate în stație în același timp.

„Când văd o lansare, mă gândesc imediat la ce a fost nevoie pentru a atinge această etapă și munca tuturor oamenilor care au făcut posibilă misiunea”, a declarat Steve Stich, managerul Programului de echipaj comercial al NASA. „Evident că există un drum lung de parcurs, dar acum putem sărbători lansarea echipajului-2 și așteptăm cu nerăbdare să-i vedem alături de ceilalți colegi ai Expediției 65 în timp ce ne pregătim să aducem echipajul-1 acasă săptămâna viitoare”, a mai spus Stich.

Momentul lansării este la minutul 4:18:37, în video-ul de mai jos:

FOTO: Racheta Falcon 9 care a lansat în spațiu nava SpaceX cu cei patru astronauți / NASA.gov


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile din mediile defavorizate din Franța vor fi deschise de dimineață până seara la ora 18 pentru elevi, anunță ministrul Educației Gabriel Attal / Vor avea mic-dejun inclus, activități sportive, de sprijin la teme și în carieră

Școlile din rețeaua de educație prioritară (REP) din Franța, adică din mediile afectate socio-economic, vor fi deschise de la ora 8 la ora 18 din septembrie 2024, astfel încât elevii…
Vezi articolul