În primul rând la consultările cu Iohannis: Corina Dumitrescu, fondator al Universității private Dimitrie Cantemir, protagonista scandalului diplomei inexistente la „Standford” și soția celui care a inițiat proiectul de lege „Facultate fără Bacalaureat”

8.267 de vizualizări
Sursă foto: Agerpres / Corina Dumitrescu, fondator Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir
În primul rând al invitaților la Cotroceni s-a aflat miercuri seara Corina Dumitrescu, fondator și președintele Senatului Universității Creștine Dimitrie Cantemir, propunerea lui Ponta în 2012 pentru funcția de ministru al Educației. Protagonista scandalului „Standford”, Dumitrescu a fost retrasă de Ponta la doar 6 zile de la propunere, după ce Universitatea Stanford a răspuns că aceasta nu are nicio diplomă a universității. Potrivit surselor Edupedu.ro, Corina Dumitrescu a luat cuvântul chiar înainte de președintele Klaus Iohannis, lăudând proiectul “România Educată”.

Un proiect de lege care prevedea Facultate pentru absolvenții de liceu fără BAC a fost depus în 2011 la Parlament chiar de soțul Corinei Dumitrescu, fostul parlamentar Cristian Dumitrescu. Concret, acesta a înaintat în 2011, alături de Ecaterina Andronescu, o inițiativă legislativă potrivit căreia cei care picau Bacalaureatul și terminau liceul cu minimum 7 ar fi avut dreptul să urmeze în universități un an pregătitor de facultate care să fie echivalat total cu anul I de facultate, dacă absolvenții luau ulterior Bacalaureatul. În cele din urmă, proiectul a fost respins definitiv de Senat, în 2012 (sursa).

Corina Dumitrescu, printre partenerii de dialog social din zona Educației, consultați de președintele Klaus Iohannis înainte de publicarea variantei finale a proiectului România Educată – Foto: presidency.ro

Zece ani mai târziu, printre cele mai controversate propuneri din proiectul prezidențial România Educată al președintelui Klaus Iohannis se numără înființarea unor „colegii universitare” pentru elevii care nu iau Bacalaureatul și care să devină tehnicieni formați de profesori universitari și folosind bazele materiale ale universităților (propunere anunțată de consilierul prezidențial Ligia Deca și susținută de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, care a precizat însă că acestea sunt “colegii de învățământ terțiar nonuniversitar în care avem de-a face cu elevi și nu cu studenți”).

Foto: Administrația Prezidențială

Amintim că președintele Klaus Iohannis a terminat miercuri seria de trei zile de „consultări pentru finalizarea Proiectului ‘România Educată’”, iar printre universitarii și academicienii invitați la Cotroceni s-a aflat și Corina Dumitrescu, fondatorul Universității private Creştine “Dimitrie Cantemir” din București.

Propusă în 2012 de Victor Ponta să ocupe funcția de ministru al Educației în guvernarea PSD, Corina Dumitrescu a fost protagonista scandalului „Standford”: într-un CV presărat cu greșeli gramaticale, aceasta a scris că a urmat cursuri de drept internațional la Universitatea Standford, California. Dincolo de greșeala de scriere, HotNews.ro a dezvăluit că Dumitrescu nu a fost înscrisă și nici nu a absolvit un program finalizat cu diplomă al Universității Stanford (sursa și detalii).

La 6 zile de la propunere și după izbucnirea scandalului studiilor la Stanford, Ponta a retras-o pe Corina Dumitrescu și l-a propus pe Ioan Mang, care a demisionat și el din funcție ca urmare a unui val de acuzații de plagiat (sursa).

La momentul propunerii sale ca ministru al Educației, Corina Dumitrescu era rectorul universității private, precum și membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din partea societății civile. Fostul ministru al Justiției Monica Macovei a sesizat în 2006 că Dumitrescu „nu îndeplinea condițiile legale pentru a fi numită notar public”, potrivit Gândul preluat de HotNews.ro, care nota că Macovei a acuzat atunci un lung șir de demnitari că ar fi permis intrarea în Notariat, fără examen, a unor “acoliți” ai PSD-ului și a unor neveste de lideri PSD, printre care și Corina Dumitrescu (sursa și detalii).

Tot de numele său și al universității particulare pe care o conduce este legată inițiativa legislativă a două cadre didactice de la Universitatea Dimitrie Cantemir: concret, cei doi angajați ai universității au inițiat legea adoptată de Senat și declarată apoi neconstituțională de Curtea Constituțională în 2012 care facilita desființarea universităților particulare de către fondatori și trecerea patrimoniului în mâinile acestora (sursa).

Corina Dumitrescu este soția lui Cristian Dumitrescu, parlamentar din 1992 și până în 2020, întâi din partea FSN, apoi din partea PD și din 2001 din partea PSD, fost președinte al Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților (detalii aici) în momentul în care Corina Dumitrescu a fost propusă de Ponta să preia funcția de ministru al Educației.  

Asociația Universităților Particulare din România, aflată și ea pe lista de invitați la consultările de ieri organizate de președintele Klaus Iohannis, condusă în 2011 de Corina Dumitrescu, a dat în judecată la acea vreme Ministerul Educației pentru clasificarea universităților, după ce toate universitățile particulare au intrat în ultima categorie valorică (sursa), proces pierdut în primă instanță. O altă universitate care a contestat clasificarea făcută în mandatul lui Funeriu a fost Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava, care în 2014 a pierdut procesul, pe când rector era Valentin Popa, și el prezent la Cotroceni miercuri, 7 iulie 2021, pentru a fi consultat de președintele Klaus Iohannis pe marginea proiectului său prezidențial „România Educată” (detalii).

Corina Dumitrescu a fost Secretar General al Ministerului Justiției sub mandatul Rodicăi Stănoiu (sursa).

Într-o conferință de presă susținută după ce Stanford a răspuns pentru HotNews.ro că aceasta nu are nicio diplomă emisă de prestigioasa universitate, Corina Dumitrescu a declarat că atunci când Victor Ponta i-a propus să fie ministru al Educației i-a spus acestuia să o desemneze ca ministru pe Ecaterina Andronescu. „Eram plecată din țară când am primit telefon să vin de urgență, prima personalitate cu care m-am întâlnit a fost premierul desemnat (Victor Ponta). M-a rugat să accept acest mandat, în prima etapă l-am rugat să o desemneze pe Ecaterina Andronescu. El mi-a spus că partidul are alte intenții cu domnia sa”.

“Eu eram gândită pentru a fi ministrul Tineretului. În 2007, PSD a vrut să fac parte ca tehnocrat în guvernul Tăriceanu. În primăvara lui 2008, PD de data aceasta a vrut să mă înscriu în partid pentru a fi desemnat ministru al Educației”, a susținut atunci Corina Dumitrescu, potrivit relatărilor HotNews.ro.

Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” avea 11.589 de studenți înmatriculați în anul universitar 2014-2015, în cel mai recent raport ARACIS publicat despre instituție.

Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Corina Dumitrescu, partenerii de dialog social și ONG-urile: Se va constitui un grup de lucru transpartinic

“În cel mai scurt timp, se va constitui un grup de lucru transpartinic pentru a construi cadrul legislativ care să permită implementarea proiectului. Parlamentul trebuie să fie un pilon central al procesului de reformă a sistemului de Educație și, prin această asumare, poate reda încrederea românilor în aleșii săi”, a declarat președintele Klaus Iohannis miercuri, 7 iulie 2021.

“Am avut, în ultimele trei zile, la Palatul Cotroceni, ultima serie de consultări pentru finalizarea Proiectului „România Educată” și trecerea la faza de implementare. (…) În urma discuțiilor din aceste zile, a reieșit o serie de lucruri importante. În primul rând, Coaliția de guvernare și-a exprimat susținerea pentru proiect și chiar săptămâna viitoare Guvernul României își va asuma, prin memorandum, țintele și obiectivele „României Educate”, urmând să stabilească un plan clar de acțiune, cu responsabili și termene pentru implementare. Am apreciat, totodată, deschiderea membrilor Parlamentului, inclusiv a celor din opoziție, pentru a colabora la transpunerea legislativă a proiectului”, a afirmat Iohannis. Declarațiile integrale ale liderului de la Cotroceni cu privire la România educată, aici

Informații de background
Calendarul consultărilor convocate de președintele Klaus Iohannis, privind România educată:
  • Luni, 5 iulie 2021, de la ora 17:00, la Palatul Cotroceni, întrevedere cu liderii coaliției de guvernare;
  • Marți, 6 iulie 2021, de la ora 16:00, la Palatul Cotroceni, întrevedere cu conducerea Parlamentului și cu membri ai Comisiilor de Învățământ din cele două camere;
  • Miercuri, 7 iulie 2021, de la ora 16:00, la Palatul Cotroceni, întrevedere cu partenerii de dialog social din zona educației și cu reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale implicate în Proiectul „România Educată”.

Discuțiile de la Cotroceni vin la 7 ani după ce Klaus Iohannis și-a preluat primul mandat de președinte cu promisiunea că va realiza proiectul România Educată, care să transforme învățământul din România. În 2018, Iohannis a pus în dezbatere trei documente programatice, care până la această oră nu au produs niciun efect concret.

Consilierul prezidențial Ligia Deca a anunțat pe 6 iulie 2021 principalele noutăți din proiectul “România Educată” care va fi înaintat de Cotroceni Guvernului, pentru a fi aprobat prin Memorandum. Aceasta a declarat oficial că noul proiect România Educată, așa cum a rezultat în urma dezbaterilor de până acum, prevede introducerea unor rute flexibile la nivelul liceului. Concret, elevii să se poată transfera de la liceul tehnologic sau școala profesională la care au intrat, la un liceu teoretic, dând o examinare la transfer.

O altă noutate este înlocuirea Bacalaureatului actual cu un BAC unic pentru toți absolvenții de liceu, pe care sa îl poată susține și elevii de la școlile profesionale sau liceele tehnologice.

Noua formă a proiectului România Educată va fi adoptată săptămâna viitoare de Guvern, prin Memorandum, iar coaliția de guvernare și-a exprimat la discuțiile de ieri „dorința ca în 2 ani să avem așezată reforma pe făgaș, cu o implementare a legislației” și un anumit nivel de aplicabilitate, a anunțat Ligia Deca.

Oficialul a afirmat că nu există încă o decizie cu privire la modalitatea în care proiectul România Educată va fi implementat concret: sub forma unei noi legi a educației, sub formă de modificări aduse actualei legi a educației sau aduse legii educației în varianta inițială din 2011.

În ceea ce privește data la care România Educată va fi transformata în element legislativ, Deca a declarat că „termene exacte vor fi asumate în Memorandumul pe care guvernul îl va semna săptămâna viitoare”.

Raportul oficial “România Educată” publicat de administrația prezidențială în decembrie 2018 era format din 3 documente, pe care le puteți descărca de mai jos:

Sursă foto: Agerpres / Corina Dumitrescu, fondator Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir

Citește și:
Înființarea de colegii universitare la care să se poată intra fără BAC – prevedere a noului proiect “România Educată”
INTERVIU Sorin Cîmpeanu, despre colegiile universitare la care se intră fără BAC: Dacă vă referiți la scăderea standardelor și la ipocrizia că toate universitățile trebuie să formeze la nivel de doctorat, atunci este o coborâre a profesorilor universitari care predau în preuniversitar
BREAKING Bacalaureat unic pentru toți liceenii, cu subiecte transdisciplinare pe model PISA, pe care îl pot susține și elevii de la școala profesională – prevedere a noului proiect “România Educată” care va fi aprobat de Guvern, anunță consilierul prezidențial Ligia Deca
BREAKING Evaluări anuale ale elevilor din clasele pregătitoare – a IV-a au fost introduse în noul proiect “România Educată”. Testările, parte a salarizării pe bază de performanță – DOCUMENT
UPDATE Inspecțiile școlare nu vor mai putea fi făcute de Inspectoratele școlare, ci de noul ARACIP – prevedere

5 comments
  1. Cand in primul rand la ”Consultari” sunt reprezentantii unor initiative atat de distructive incat au fost respinse chiar pe vremea PSD-ului, dați-mi voie să spun cu cea mai mare seriozitate ca ma indoiesc de ce se va realiza!
    Sunt profesor cu zeci de ani de vechime, si nimeni nu m-a intrebat, pe mine sau pe colegii din scoala, ce ar trebui sa contina un astfel de proiect!
    Chiar neinvitat, va transmit cateva opinii, pentru un proiect realist:
    1. Sustinerea tuturor copiilor sa faca scoala! Tot ce inseamna participarea la invatamantul obligatoriu trebuie sa fie gratuit, faptic si nu in vorbe (transport, rechizite, carti, dispozitive, masa calda sau gustare, cazare unde este nevoie)!
    2. Maxim 15 elevi in clasa!
    3. Formarea si perfectionarea continua, periodica, a tuturor profesorilor, indiferent de grade, nu prin minunatul sistem al punctelor ci prin cursuri universitare serioase (odata la 5-10 ani. un curs de 3-6 luni de perfectionare in specialitate dar si in pedagogie/prihologie/metodica). Atentie, potrivit Codului Muncii, perfectionarea angajatilor este obligatorie pentru toti angajatorii si este gratuita pentru angajati!
    4. Salarizarea corespunzatoare, nu doar la limita decentei pentru profesorii din preuniversitar! Un salariu net in jur de 3000 lei este departe de nevoile actuale. Dascalii nu sunt sfinti lipsiti de nevoi! Sunt oameni normali, cu familii, cu rate, cu nevoi normale de acoperit pentru un trai decent, ce ar asigura un confort si o implicare maxima in cariera! Comparati cu salariile din sanatate si veti vedea cat de jos sunt vazuti profesorii, lucratori ai unui domeniu ”Prioritate nationala”!

    1. Bine argumentata si clara opinia dvs., domnule coleg! Pe noi nu ne întreabă ca am spune atat de multe si le e frică de noi.

  2. Facultate fara Bac, semantica fara sintaxa, argumente fara logica si cariera politica fara limite. E bine gandita doamna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Scrisoare deschisă. 3 cereri ale copiilor “pentru a putea recupera o parte din ce am pierdut”: Să fie protejați, să aibă acces garantat la educație, să participe la deciziile care-i privesc

Protejarea copiilor, inclusiv prin comisii anti-bullying în școli, garantarea accesului la educație, inclusiv prin educație remedială, programe personalizate și digitalizare, respectiv cooptarea copiilor în deciziile care îi privesc sunt cele…
Vezi articolul

Ministerul Educației vrea să le interzică elevilor să aibă la ei brichete și obiecte ascuțite, la școală, prin modificarea Statutului elevului / Surse: Autoritățile caută o metodă legală prin care profesorii sau paznicii să poată căuta în buzunarele și ghiozdanele copiilor, dacă sunt suspiciuni

Îmbunătățirea cadrului legislativ este primul obiectiv anunțat de ministrul Educației, Ligia Deca, în cadrul campaniei „Nu sunteți singuri. Împreună oprim violența din școli”, potrivit unui comunicat al instituției. Iar una…
Vezi articolul

Singura modificare la calendarul anului școlar 2023-2024 le-ar putea aduce elevilor o lună fără cursuri în primăvara 2024: sunt zile libere, vacanță, ori se pot ține săptămânile “Școala Altfel” și “Verde” / România e pe locul 3 în rândul țărilor cu cele mai multe zile de vacanță

Calendarul anunțat oficial de Ministerul Educației pentru anul școlar viitor, 2023-2024, prevede patru posibile săptămâni lipsite de cursuri pentru elevi și profesori, plasate în lunile aprilie și mai 2024. Acest…
Vezi articolul

Alexandru Dumbravă, fost viceprimar al Sibiului, condamnat într-un dosar de fraudă cu bani europeni, și-a dat demisia din funcția de director al școlii din Roșia. ISJ: a demisionat până să ajungă decizia instanței la inspectorat

Alexandru Dumbravă, fost viceprimar al Sibiului și fost inspector școlar, și-a dat demisia din funcția de director al Școlii Gimnaziale din Roșia, vineri, 13 octombrie. Acesta a fost condamnat la…
Vezi articolul