Ministrul Educației, despre scandalul de la Colegiul Gojdu, unde directorul a fost schimbat din pix: „Inspectorul general poate să aplice această sancțiune pentru directorii care nu sunt stabilizați printr-un concurs”, dar „nu este oportună cu doar câteva săptămâni înainte de susținerea examenelor naționale”

13.807 vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: Radu Tuta - Agerpres Foto
Sorin Cîmpeanu / Foto: Radu Tuta – Agerpres Foto
Măsura inspectoratului a fost luată în condiții legale, dar nu este oportună cu doar câteva săptămâni înainte de susținerea examenelor naționale, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a declarat pentru Edupedu.ro că „inspectorul general poate să aplice această sancțiune (n. red. de revocare/încetare a detașării) pentru directorii care nu sunt stabilizați printr-un concurs”.

Directorul Florin Nicoară terminase mandatul câștigat prin concurs în 2016, pe 9 ianuarie 2021, iar în prezent era director prin numire de către inspectorat.

Sorin Cîmpeanu: „Sunt două perspective. Din perspectiva legalității, a respectării ad-litteram a prevederilor ordinului comun de ministru, atunci când rata de infectare este mai mică de 1 la mie, elevii revin integral cu prezență fizică, cu excepția situațiilor în care infrastructura nu permite asigurarea condițiilor de protecție sanitară. Mai există și alte situații în care, spre exemplu, cadre didactice sunt indisponibile deoarece sunt infectate și trebuie să stea în izolare, caz în care, de asemenea, orele se pot face în online, chiar dacă orele trebuie să fie făcute în online – dacă nu există profesor suplinitor, chiar dacă rata de infectare în care funcționează școala este mai mică de 1 la mie. Asta este perspectiva legală. Deci dacă nu sunt întrunite aceste condiții de excepție, într-adevăr, ordinul comun de ministru spune că școala se derulează cu prezență fizică pentru toți elevii.

Dacă din perspectivă legală, lucrurile stau așa cum v-am precizat, din perspectiva oportunității găsesc că o astfel de măsură nu este oportună în momentul în care mai sunt doar câteva săptămâni până la săptămâna susținerea examenelor naționale.

Din fericire există un director adjunct care se află acum la conducerea liceului, școala se află pe mâini bune, pentru a ne asigura, asta am vrut să ne asigurăm la Ministerul Educației, că această situație de excepție, neoportună în opinia mea, nu va perturba finalizarea anului școlar pentru elevi și susținerea examenelor naționale. Cu atât mai mult cu cât este vorba de, cu siguranță dacă nu cel mai bun, unul dintre cele mai bune licee din Oradea.

Măsura inspectoratului a fost luată în condiții legale, conform legii inspectorul general poate să aplice această sancțiune pentru directorii care nu sunt stabilizați printr-un concurs care se privilegieze competență. Deci profit de oportunitatea întrebării pentru accentua importanța organizării pentru ocuparea funcțiilor de conducere din învățământul preuniversitar strict pe criterii de competență, care să asigure o bună guvernanță școlilor. Dacă am fi fost în această situație, schimbarea respectivă nu ar mai fi fost posibilă. 

Edupedu.ro: Inspectoratul general mai reproșează ceva conducerii Colegiului, faptul că orele sunt de 40 de minute și pauzele de 5 minute. Este o problemă, vreo încălcare a legii aici?

Sorin Cîmpeanu: Am încercat prin toate reglementările pe care le-am promovat să dăm posibilitatea școlii să se adapteze la condițiile reale, care diferă de la o școală la alta, de la o zonă la alta, diferă foarte mult. În acest context nu cunosc exact, dar pot să mă gândesc la faptul că s-a dorit respectarea decalării programului orar pentru a nu se crea aglomerări. E o presupunere, nu știu.

100 de elevi de la patru licee din oraș au protestat joi în Oradea față de demiterea directorului Colegiului Național Emanuil Gojdu, Florin Nicoară.

Florin Nicoară, directorul celei mai renumite şcoli din Oradea, Colegiul Naţional ‘Emanuil Gojdu’, a fost demis vineri, prin votul Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, din cauză că, în ciuda faptului că oraşul este în scenariul I, fiecare clasă din această şcoală are o zi în care stă acasă, cu lecţii online. În plus, în această şcoală, orele au în continuare 40 de minute, iar pauzele au fost scurtate la 5 minute, timp în care elevii oricum nu au voie să iasă din clasă. Acest program a fost aprobat vineri de Consiliul de Administraţie din colegiu şi va continua la fel până va fi modificat din nou.

Directoarea adjunctă a unităţii de învăţământ, Anca Mile, a motivat că reducerea duratei orelor şi a pauzelor are ca scop scurtarea timpului petrecut de elevi la şcoală cu masca pe faţă în permanenţă. Dar, a precizat ea, se fac ore remediale, în vacanţa prelungită din aprilie copiii au fost chemaţi la ore, deci profesorii îşi acoperă oricum materia.

Directorul demis Florin Nicoară a mai precizat că a acţionat Inspectoratul Şcolar în instanţă pentru demiterea sa.

Scandalul de la Colegiul Emanuil Gojdu din Oradea, una dintre cele mai bune școli din oraș, are doi protagoniști – directorul colegiului, profesor de matematică, Florin Nicoară, membru PNL, demis prin decizia inspectoratului școlar și inspectorul general școlar, Virgil Blage, profesor de economie, și el membru PNL.

Foto: Radu Tuta / Agerpres Foto


2 comments
  1. Păcat ca un director apreciat și bun organizator a fost demis de cei instalați la Inspectorat pe criterii politice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Cluburile sportive școlare și palatele copiilor vor trece de la Ministerul Educației la primării, potrivit unui proiect anunțat de Sorin Cîmpeanu: „Cel puțin 10 ani nu își vor schimba destinația”

Cluburile sportive școlare și palatele Copiilor vor trece din administrarea Ministerului Educației, în administrarea primăriilor și consiliilor locale, potrivit unui anunț făcut de ministrul Educației, care a prezentat drept o…
Vezi articolul

Ministrul Educației a trimis corpul de control la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, după o sesizare care acuză posibile nereguli și abuzuri ale rectorului Lucian Georgescu și ale actualei conduceri

Conducerea Universității “Dunărea de Jos” din Galați este acuzată că ar fi format “un grup infracțional organizat” într-o sesizare anonimă trimisă, cu câteva săptămâni în urmă, mai multor instituții ale…
Vezi articolul