Critici la adresa Ministerului Sănătății de la președintele Federației Asociațiilor de Părinți, în prima zi de școală din acest an. Cristache: Să vină cu resursă umană suplimentară, nu doar cu recomandări. Cabinetele școlare nu au un personal medical numeros

651 de vizualizări
Iulian Cristache / Foto: Facebook.com

Acesta a adus în atenție că personalul medical din cabinetele școlare nu este numeros și cere Ministerului Sănătății „să ne sprijine cu medici de familie și cu personal din spitale, dacă există această posibilitate”: „Cabinetele școlare, care țin de CL (Consiliul Local – n. red.), nu au un personal medical numeros. Să ne sprijine cu medici de familie și cu personal din spitale, dacă există această posibilitate”.

Joi, 5 ianuarie, a fost instituită starea de alertă epidemiologică determinată de gripă, potrivit unei instrucțiuni publicate în Monitorul Oficial.

Ministerul Educației a transmis vineri, 6 ianuarie, o serie de obligații către inspectoratele școlare și către conducerile școlilor, în contextul începerii școlilor de luni, 9 ianuarie, pe fondul evoluției cazurilor de gripă și infecții respiratorii acute. 

Conducerile unităților de învățământ preuniversitar au următoarele obligații, conform unei note transmise de Ministerul Educației:

„a) diseminarea către părinții sau reprezentanții legali ai elevilor/preșcolarilor/ antepreșcolarilor a informațiilor cu privire la recunoașterea simptomelor de gripă sau alte infecții respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătății;

b) realizarea triajului zilnic în colectivități școlare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;

c) asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;

d) efectuarea dezinfecției periodice a spațiilor de învățământ;

e) aerisirea periodică a încăperilor;

f) instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosință;

g) recomandarea folosirii măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal cât și pentru elevi/preșcolari;

h) informarea părinților sau a reprezentanților legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, izolării și efectuării unor eventuale investigații suplimentare.”

Joi, în cadrul conferinței comune a ministrului Sănătății și Educației, se vorbea despre recomandări pentru școli. Ligia Deca spunea că părinții ar trebui să facă un triaj acasă și, zilnic, profesorii și educatorii de grădiniță trebuie să facă un triaj observațional. – detalii aici.

În nota transmisă public după videoconferința cu inspectorii școlari generali, Ministerul Educației menționează “obligațiile” inspectoratelor și conducerilor unităților școlare.

Redăm postarea integrală a lui Iulian Cristache:

Back to school!

Câteva sfaturi, nu sunt literă de lege, dar, cred, sunt de bun-simț:

1. Părinți, în cazul în care copiii prezintă simptome, nu îi trimiteți la școală! Dacă le este rău, oricum se duc degeaba la școală. Le faceți, în primul rând, rău propriilor copii și, ulterior, celorlalți.

2. Puneți-le în ghiozdan 2-3 măști și dezinfectant pe care să le poată folosi atunci când e nevoie.

3. Spuneți-le să evite, acolo unde este posibil, aglomerațiile.

4. Dați-le batiste de unică folosință.

5.Sfătuiți-i să comunice cu profesorii, iar atunci când au simptome de gripă, să spună și să ceară să plece acasă.

6. La întoarcerea de la școală să vină direct acasă, să lase mall-urile și alte destinații, în această perioadă de gripă.

7. Nu exagerați cu panica și grija excesive, gripă a fost, este și va mai fi.

8. Directorii să pună la dispoziție online-ul. Măcar pentru partea de predare. Ceva este mai bun decât nimic. Așadar, nu fiți rigizi, domnilor directori!

Așadar, fac un apel la responsabilitate, atât la nivelul familiilor cât și la nivelul corpului profesoral. Este nevoie de comunicare și înțelegere reciprocă.

Ministerul Sănătății să vină, dacă există cadrul legal, cu resursă umană suplimentară, nu doar cu RECOMANDĂRI. Cabinetele școlare, care țin de CL, nu au un personal medical numeros. Să ne sprijine cu medici de familie și cu personal din spitale, dacă există această posibilitate.

Succes!

Citește și:
Lucrurile pe care nu trebuie să le împartă elevii la școală, enumerate în materialele informative trimise școlilor de Ministerul Educației, în contextul creșterii numărului de cazuri / Cum pot deosebi părinții gripa de o banală răceală
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, despre ce trebuie să facă învățătorii și profesorii la prima oră, pentru triajul elevilor: Nu vorbim despre un act medical pentru a ne asuma niște răspunderi
DOCUMENT Obligațiile școlilor, după vacanța de iarnă, transmise de ministerul Educației
UPDATE Deciziile pentru începerea școlii, de la ședința cu inspectorii de la Ministerul Educației
Instrucțiune a Ministerului Sănătății: Aerisirea periodică a sălilor de clasă și recomandarea utilizării măștii de protecție de către profesori și, eventual, de către elevi și studenți, printre măsuri. Joi a fost instituită starea de alertă epidemiologică determinată de gripă
Ligia Deca: Recomandăm școlilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură directă cu procesul educațional. Precizarea vine pe fondul creșterii cazurilor de gripă
Ministerul Sănătății: Este recomandat triajul zilnic acasă și la intrarea în școală și grădiniță, în contextul creșterii cazurilor de gripă

1 comment
  1. Cum ar fi putut începe școala fără intervenția dlui CRISTACHE? 😀 Cum și-ar mai fi ,,onorat” funcția, mai ales căN-A FOST ALES DE NIMENI! Interesant!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Invatatoare in fata elevilor la clasa, in scoala / Foto: Dreamstime.com

Precizările Ministerului Educației referitoare la bursa socială medicală: Nu se acordă la grădiniță. La școală, părinții nu trebuie să aleagă între bursa medicală și drepturile pentru CES

La începutul anului școlar, mai mulți părinți ne-au cerut informații suplimentare legate de bursele sociale medicale, dacă se acordă la grădiniță și dacă părinții trebuie să aleagă între bursa medicală…
Vezi articolul

Ministrul Sănătății, întrebat despre posibila redeschidere graduală a școlilor: Se analizează permanent / Care e soluția pentru ca elevii să revină la școală? Să scadă numărul de infectări

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus miercuri, întrebat în legătură cu informațiile privind posibila redeschidere graduală a grădinițelor și școlilor, că “se analizează permanent (…) fiecare componentă care ține de…
Vezi articolul

Dezbatere online despre plagiat, vineri, organizată de profesoara de filosofie Dana Jalobeanu și de jurnalistul Petru Clej, în contextul noilor acuzații de plagiat la adresa ministrului Educației: “Ce le spunem studenților despre plagiat?”

Pentru vineri, 30 septembrie, mai mulți profesori universitari lansează o invitație deschisă la dezbatere online pe tema plagiatului, scrie profesoara de filosofie la Universitatea București, Dana Jalobeanu pe Facebook. Discuția…
Vezi articolul