Precizările Ministerului Educației referitoare la bursa socială medicală: Nu se acordă la grădiniță. La școală, părinții nu trebuie să aleagă între bursa medicală și drepturile pentru CES

15.372 de vizualizări
Invatatoare in fata elevilor la clasa, in scoala / Foto: Dreamstime.com
Foto: © Koba Samurkasov | Dreamstime.com
La începutul anului școlar, mai mulți părinți ne-au cerut informații suplimentare legate de bursele sociale medicale, dacă se acordă la grădiniță și dacă părinții trebuie să aleagă între bursa medicală și drepturile pentru CES. Ministerul Educației a transmis clarificări la solicitarea Edupedu.ro. 

Menționăm că atât cererile pentru bursa socială medicală, cât și cele pentru drepturile CES pot fi depuse pe tot parcursul anului școlar.

Copiii nu beneficiază de bursă medicală la grădiniță

De bursele de ajutor social, categorie în care se încadrează și bursele acordate din motive medicale, pot beneficia elevii din toate ciclurile de învățământ (primar, gimnazial și liceal), dar nu și preșcolarii, conform Ministerului Educației.

Prevederea se găsește în dispozițiile din Anexa Ordinului de ministru nr. 5.379/2022 privind aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar:

„ART.1

  1. Elevii înscriși la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, nivel gimnazial, liceal și profesional, beneficiază lunar de burse de performanță, burse de merit, burse de studiu și burse de ajutor social, denumite în continuare burse.
  2. Elevii înscriși la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, nivel primar, beneficiază de burse de performanță și burse de ajutor social.
  3. Prin excepție de la prevederile alin. (1) și (2), de bursa de performanță pot să beneficieze și elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar particular.
Părinții nu trebuie să aleagă între bursa socială medicală și indemnizația pentru CES

Conform prevederilor art. 19 din Anexa Ordinului de ministru nr. 5.379/2022 privind aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar:

„ART.19

  1. Bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanță, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu.
  2. Elevii care au dreptul să primească atât bursă de performanță, cât și bursă de merit sau bursă de studiu trebuie să opteze pentru una din acestea, putând să o aleagă pe cea cu valoare mai mare sau acordată pentru o perioadă de timp mai mare.
  3. Elevii cu cerințe educaționale speciale pot obține bursă de studiu/merit/performanță/ajutor social, indiferent dacă beneficiază și de o măsură de protecție socială.”

Copiii cu CES beneficiază de alocație zilnică de hrană și de alocație pentru rechizite școlare, cazarmament, îmbrăcăminte și încălțăminte, denumite drepturi. Plățile se fac conform Hotărârii de Guvern 564 din 2017.

Citește și:
Probleme la plata burselor de performanță, merit, studiu și ajutor social, deși termenul limită, prevăzut de lege, este data de 15 a lunii / Ministerul Educației nu știe dacă data a fost respectată și spune că Ministerul de Finanțe virează banii
DOCUMENTE Bursa de performanță, de merit, de studiu și bursele de ajutor social: Modele de cerere, criterii și acte necesare în anul școlar 2022-2023

1 comment
  1. Elevii cu CES școlarizați în învățământul profesional special, care beneficiază de bursa profesionala pot sa primească în același timp de bursa de studiu și bursa socială pe motive medicale?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Generalizarea masteratului didactic, titularizarea pe jumătate de normă, eliminarea definitivatului și înlocuirea lui cu licențierea în carierea didactică, anunțate de ministrul Educației, Ligia Deca, în proiectul Legii învățământului preuniversitar

Generalizarea masteratului didactic, titularizarea pe jumătate de normă, eliminarea definitivatului și înlocuirea lui cu licențierea în cariera didactică au fost anunțate de ministrul Educației, Ligia Deca, în cadrul unei conferință…
Vezi articolul

Premierul Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat în teza de doctorat, a prezentat-o pe Ligia Deca, propunerea PNL pentru Educație, după ce președintele Iohannis a declarat „toleranță zero pentru plagiat”: Domnia sa este în măsură să poată să continue și să respecte calendarul de dezbatere și aprobare a pachetului de legi ale Educației în Guvern – VIDEO

De la sediul PNL, premierul Nicolae Ciucă a prezentat-o pe Ligia Deca drept candidatul din partea PNL pentru funcția de ministru al Educației, la 4 zile de când Sorin Cîmpeanu…
Vezi articolul