Probleme la plata burselor de performanță, merit, studiu și ajutor social, deși termenul limită, prevăzut de lege, este data de 15 a lunii / Ministerul Educației nu știe dacă data a fost respectată și spune că Ministerul de Finanțe virează banii

32.229 de vizualizări
Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com
Mai mulți cititori au semnalat Edupedu.ro faptul că elevii nu au primit banii pentru bursele de merit, de performanță, de studiu și de ajutor social, deși termenul limită, prevăzut de Hotărârea de Guvern nr. 1138 din 14 septembrie 2022, este precizat clar în actul normativ: “la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă”. Într-un răspuns la o solicitare a Edupedu.ro, Ministerul Educației susține că va cere “o situație a plăților acestor burse de la toate inspectoratele din țară”.

După ce mai mulți părinți au semnalat întârzierea de peste o săptămână la plata burselor de studiu, merit, performanță și ajutor social, Edupedu.ro a încercat să afle traseul banilor – de ce nu au ajuns la elevi – și care este situația în toată țara. Suceava este printre județele unde cititorii s-au plâns că nu au primit banii de burse.

“Banii pentru bursele profesionale și Bani de liceu au fost plătiți de minister, însă banii pentru bursele de merit, performanță, de studiu și de ajutor social sunt livrați de ministerul de finanțe în teritoriu”, potrivit răspunsului trimis de instituție.

În privința burselor cu termen de plată 15 ale lunii, bani care ar trebui virați de Ministerul de Finanțe, Ministerul Educației va trimite o adresă către inspectoratele școlare județene și va cere execuția bugetului școlilor pentru luna octombrie, cu data de referință 30 octombrie, pentru a avea situația clară a sumelor virate pentru burse. Inspectoratele vor fi rugate, de asemenea, să transmită dacă sunt semnalate eventuale probleme de către școli și repartizarea sumelor la nivel de UAT-uri (n.red. Unități administrativ teritoriale)”, mai precizează Ministerul Educației.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1138 / 2022, “în anul școlar 2022-2023, cuantumul minim al burselor lunare de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar cu frecvență, este de:

a) 500 de lei, pentru bursa de performanță;

b) 200 de lei, pentru bursa de merit;

c) 150 de lei, pentru bursa de studiu;

d) 200 de lei, pentru bursa de ajutor social.

Bursele se asigură din bugetele locale ale unităților/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație.

Autoritățile deliberative ale administrației publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcție de posibilitățile financiare ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale. Bursele prevăzute la art. 1 alin. (1) se plătesc la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă“.

Foto: captură – Monitorul Oficial

Traseul banilor este următorul: “Ministerul Finanțelor face plățile către Direcțiile Finanțelor Publice din teritoriu care direcționează către UAT-uri, iar UAT-urile către școli”, explică ministerul Educației.

Condițiile de acordare a burselor de merit, de performanță, de studiu, de ajutor social

Criterii pentru bursa de performanță

Bursele de performanță se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul dintre cazurile următoare:

 • au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației;
 • s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale;
 • au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, organizate de Ministerul Educației;
 • au obținut locurile I, II sau III la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României.

Lista competițiilor școlare naționale, precum și lista competițiilor/concursurilor pentru care se acordă bursele de performanță este aprobată și publicată anual de Ministerul Educației. Vezi aici lista acestora, în anul școlar 2021-2022. Pot primi bursă doar elevii promovați la toate disciplinele, la finalul cursurilor din anul școlar anterior.

Criterii pentru bursa de merit

Bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul dintre cazurile următoare:

 • au obținut media anuală generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate/an în anul școlar anterior, cu excepția elevilor din clasa a IX-a;
 • au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior, pentru elevii din clasa a IX-a;
 • au obținut locurile I, II sau III la etapele județene/zonale în cazul învățământului vocațional de artă ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației;
 • au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de Ministerul Educației.

Lista competițiilor școlare naționale, precum și lista competițiilor/concursurilor pentru care se acordă bursele de merit este aprobată și publicată anual de Ministerul Educației. Pot primi bursă doar elevii promovați la toate disciplinele, la finalul cursurilor din anul școlar anterior.

Pentru bursele de performanță și bursele de merit nu se depun cereri

Bursele de performanță și bursele de merit se acordă pe baza rezultatelor obținute de elevi, atestate prin documente școlare, respectiv prin copii certificate conform cu originalul la nivelul unității de învățământ, de pe documentul doveditor pentru componența lotului de pregătire sau de pe diplomele obținute la competiții, la propunerea dirigintelui, nefiind condiționate de depunerea unei cereri în acest sens. Art. 11 și Art. 8. 

Criterii pentru bursa de studiu

Se acordă elevilor cu media generală a anului școlar trecut (2021-2022) între 7,50 – 9,50 și care au cumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar trecut, dacă, în ultimele 3 luni, venitul lunar pe membru de familie nu depășește venitul net minim pe economie (1524 lei). Pentru clasa a IX-a, se ia în calcul media de admitere la liceu și numărul de absențe din clasa a VIII-a.

Pentru clasa a V-a, bursa se acordă dacă elevul a obținut calificativul Foarte Bine la toate disciplinele și nu a înregistrat mai mult de 20 absențe nemotivate în anul școlar 2021-2022.

Burse de ajutor social

Pentru bursa de ajutor social se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de membrii familiei, inclusiv alocația complementară pentru copii, cu excepția burselor școlare și universitare, conform noilor reguli. Se acordă pentru:

 • elevi orfani
 • elevi aflați în întreținerea unui singur părinte (copil pentru care instanța de tutelă a hotărât exercitarea autorității părintești de către un singur părinte, nefiind stabilit modul de îndeplinire a obligației de întreținere a celuilalt părinte — pensie de întreținere; copil cu tată declarat necunoscut; copil adoptat de o singură persoană),
 • elevi abandonați de părinți asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială

Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
DOCUMENTE Bursa de performanță, de merit, de studiu și bursele de ajutor social: Modele de cerere, criterii și acte necesare în anul școlar 2022-2023

45 comments
 1. Bună ziua,
  Spuneti-mi ce argumente sa-i prezint copilului meu de 13 ani, care pleacă de acasă la 8 dimineața, deoarece face polo și are antrenamente zilnic, câte 2 ore, și ajunge acasă după ora 19, pentru ca merge direct la școală de la antrenamente. La ora 20 se apuca de facut teme si de invatat, deoarece a doua zi , dimineata, nu are timp.
  Din păcate, anul trecut a avut media generala 9,38, și, la el în clasa nu se încadrează la bursa de merit.
  Din păcate nici cu polo nu se încadrează pentru bursa.
  Are prieteni care se distreaza in parc, au media sub 9, dar vor lua bursa.
  va rog sa-i dați voi un raspuns, eu nu găsesc nimic logic de spus…
  Va mulțumesc!

 2. Buna ziua!
  Pentru elevii de clasa 6 și 7, se acorda bursa de merit pentru media din anul anterior? Pe anul anterior au primit în luna octombrie a anului în curs, bursa aferenta semestrelor din anul scolar 2021/ 2022. Pe anul scolar 2022/ 2023, se acorda bursa de merit lunară, ținând cont de ce medie?

  Mulțumim!

 3. Nici în județul Teleorman Videle nu au intrat bani pentru bursa socială nici acum de ce nu știm…până la urmă de unde iau copii bursele școală primărie le intra pe card … vă bateți joc de copii

 4. Bună ziua,
  In sectorul 6 la Colegiul Elena Cuza, elevii nu au primit bursele aferente lunilor Septembrie si Octombrie 2022. Aveți vreo informație când se vor vira aceste burse?

 5. Și jud Mureș este codaș. Nu am primit bursele medicale din luna martie. Dacă suni directoarea să întrebi de bursă îți blochează numărul .Dacă o întrebi personal ….ridică din umeri că nu dă primăria….primăria zice că a virat banii școli……Sunt undeva pierduți că na …vine CRĂCIUNUL. Dacă tot a dat guvernul ordonanță prin care să specifice data la care trebuie plătite bursele …..De ce nu au un articol în care să sancționeze și școala și conducerea .Neacordarea burselor parcă intra la deturnare de fonduri .De ce nu se iau măsuri ? Ia guvernul cotă parte din dobânda că instituțiile țin banii în cont sau din diferența sumelor alocate și a celor plătite ?

 6. Nici la Botoșani nu a dat nimic nici pina acum își bat joc Primăria la fel bine ca le intra lor ce mai trebuie și la alții rușine tuturor.

 7. O mare minciuna !!! Nu mai dau de la media 8.50 bursa de merit ci doar de la 9.50 in sus si au luato de la atatia copii si nici la cei care au 9.50 in sus nu sunt in stare sa o dea complet , adica 200 lei !!!
  In Iasi sa dat pe luna octombrie 140 ron!! Oare pt o sapt de vacanta sa opreasca 60 lei ?! Si nici pe sept nu au dato complet, au dato 173 ron. Deci una spun si alta fac , numai minciuni si iar minciuni !!!

 8. Copilul meu trebuie sa incaseze bursa de merit .este in clasa a VI-a si primeste bursa pentru sem 2 din clasa a V-a.Nu inteleg cum se calculeaza.Ne-au informat de la scoala ca trebuie sa incasam 950 Ron.Aceasta suma pentru ce perioada este calculata?
  conform noilor reglemantari ,daca va avea aceleasi rezultate(peste 9.50 media si 20 absente)va mai beneficia de aceasta suma anul urmator in noiembrie?

 9. Buna ziua,de ce nu se dau bursele in Alba Iulia la școala Nr 6? Copilul meu tot așteaptă din februarie 2022 bursa de merit.

 10. Bună ziua nici în Bacău zonele limitrofe nu am primit niciun fel de bursa sunt restante de dat din semestrul 2 și nici pe luna septembrie a acestui an școlar nu am primit nimic 😓😥😥nici cardu de rechizite iar îl încarcă la anu…. Cine ii verifica!? Numai promisiuni și atât bătaie de joc

 11. Nici la Dorohoi/Jud Botosani nu s-au virat bursele. nici decontarea transportului. ce sa mai vorbim de bursa sociala pe perioada vacantei..?!! (Colegiul Grigore Ghica)

 12. Nici în sectorul 4 nu sa dat pe anul 2019 2020 sem 1. Nici nu se obosește sa tina sedinta ptr acordarea burselor. Mereu întârzie. Chiar nu se găsește nimeni sa l ia de urechi?

 13. Nici în București sec 4 nu sa dat. Noi avem restanta din anul 2019 2020 sem 1 . Domnul Baluta nici nu se gândește sa tina sedinta ptr acordarea burselor. Suntem cel mai prost sector plătit de domnul Baluta. Noi avem ptr sociala 200 și în alte sectoare sunt 600. Mereu are întârzieri domnul Baluta.

 14. Nici la bacau moinesti nu sa dat și când a. Întrebat răspunsul a fost ca ei nu au auzit de asa ceva sa dea bani în fiecare luna și ca la craciun o sa vedem bani.

 15. Nici bursele si nici ajutor pt rechizite de 500 lei.Nu pomeneste nimeni nimic de banuti.O sa ii de-a iar la anu in luna Mai?

 16. “Pentru clasa a V-a, bursa se acordă dacă elevul a obținut calificativul Foarte Bine la toate disciplinele și nu a înregistrat mai mult de 20 absențe nemotivate în anul școlar 2021-2022.”
  De când se da și bursa elevilor din clasa a V-a?
  Au dat o ordonanță nouă?Când?Eu știu ca prin ordinul de ministru 5379/2022 s-au scos bursele pentru elevii din clasă a V-a.Poate ar trebui sa va informați mai bine!

  1. Precizarea la care faceți referire dvs. este de la capitolul “Burse de studiu”. Ele se acordă așa cum scrie în articol, în care se citează ordinul de ministru nr. 5.379/2022: “Se acordă dacă elevul a obținut calificativul Foarte Bine la toate disciplinele și nu a înregistrat mai mult de 20 absențe nemotivate în anul școlar 2021-2022”.

 17. La noi încă se depun cereri… Despre bani.. Când vor veni de la minister… Dar de “sugerat” culegere, caiete speciale și altele nu se așteaptă de la minister.

  1. Buna seara . Ieri am primit bursa de ajutor social restante , mai exact 06-07-2022 . Am sunat la inspectoratul școlar județean Buzău și mi sa spus că banii au fost virați către școală la sfârșitul lunii august. Doresc să știu când voi primi diferența de bursă mai exact august , septembrie . Daca întreb secretara , diriginta sau directoarea mi se spune clar așa ,, ce tot întreb de burse ?? ,, Când ne va trimite MEN atunci va dam . Nu este ok să așteptăm atâtea luni sa de-a dreptul copilului . Va mulțumesc . Precizez , am 5 copii care iau această bursă . Școală Gimnazială C.A. Rosetti , Buzău . O seara frumoasa

 18. Nici la Lugoj nu sa dat pe lunile Septembrie si Octombrie. In plus nici de anul trecut de pe lunile Iulie si August.A primit cineva restantele?iulie si august?

 19. Nici in Mihailesti nu sau dat si nu mai spun de faptul ca la noi in fiecare an sunt bani doar pentru 40 de dosare si se da doar la cine vor ei. Umbli dupa acte si dupa spun ca nau fonduri. Sau dau la un singur copil unde sunt mai multi copii in aceesai familie.

 20. Nici în județul Alba nu sau dat, au spus ca de Crăciun. Dar de ce tocmai atunci când au promis ca în fiecare luna pe 15 se vor da banii copiilor?Nimic nu se respecta în această țară, nici o lege, nimic. Nici acele carduri pentru rechizite și haine nu se mai dau, nimic. Cei de școală au spus că de la minister nu au primit banii!Cum se face că în alte judete s-au dat bursele, inclusiv pe septembrie și la noi încă așteaptă de la minister????

 21. eu am făcut anul trecut ptr acel card de 500 ..nimic am făcut dinou in septembrie anul acesta și încă nimic…când voi primi acel card ?bursă socială , la fel , nimic….In Galați au luat unele școli…dar noi …nuuu…de ce?????

 22. Nici in Ramnicu Valcea nu s-au virat bursele. A trebuit sa deschidem conturi pe numele copiilor, ca sa mai aibe o ocupatie acum: sa tot verifice niste conturi goale. Inca sunt restante de anul trecut.

 23. Buna ziua in piatra neamț in com. Girov nu s-au mai dat bursele din aprilie când sun la școală să întreb ce se întâmplă de nu se dau bursele spun că nu au fonduri și îmi închid telef in nas. E frumos așa.

 24. Banii pentru burse sunt de la minister sau de la bugetele locale?
  Ca nu se intelege clar.
  Nici in Valcea nu s-au dat bursele.

 25. Noua nu ni sa dat nici din urma nici de acum ,am sunat la secretariat și mi sa spus ,e haideți doamna ca deabea am trimis primele acte ,din luna Mai nu am mai primit nimic .Jud Constanta sat Dorobantu

  1. Bună ziua la Timișoara nu sa dat bursele decât pe 3luni eu nu înțeleg se fac spectacole și când trebuie să dea la copii nu sunt bani este o nesimțire curată și nici nu ii bagă în fiecare luni nici în data 15. Aș vrea să fie și primarul în locul părinților care au copii bolnavi și care dă o groază de bani pe analize și medicamente.

 26. Nu ma mai mira nimic!
  Ce localitati ?
  Dacă aici în buricul Bucureștiului nu știe nimeni nimic de burse!
  Scoala speciala sector 6 am sunat astăzi la școală sa intreb de burse și de ce nu se da pe data de 15 și mi-a zis ca sunt bătută în cap de unde am auzit eu treba asta ca el nu stie nimic!
  Raspun de la domnul contabil!
  Nu mai comentez nimic!
  Trist ,suntem bătaia de joca sistemului!

 27. In Slatina bursele nu au fost platite integral nici macar pentru anul scolar precedent!
  Au dat un termen limita pentru plata burselor (15 ale lunii) dar fara sanctiune in caz de depasire a lui! Ministerul Educatiei ne ia pe toti drept prosti?
  Asta o fi idealul din Romania Educata, toti sa fie prosti si sa nu poata sa comenteze?

 28. In sectorul 1 la Colegiul National de Informatica Tudor Vianu nu s-au platit bursele. Probabil ca problema aceasta e mai raspandita decat s-a semnalat.

  1. Buna ziua nici în județul Teleorman nu sau livrat bursele sociale nici în luna octombrie nici pe luna noiembrie cum spuneau ei că pe data de 15 a lunii…dc nu da dreptul la copii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

O profesoară universitară predă la grupa la care e și studentă: “Demult voiam să parcurg această specializare, dar na, vine mintea un pic mai târziu” – Gazeta de Dimineață / Ministerul Educației anunță că a cerut punct de vedere Universității din Petroșani

Mai mulți angajați ai Universității Petroșani sunt colegi de grupă la o facultate din cadrul acestei universități, scrie Gazeta de dimineață. Aceștia au început noua facultate, direct din anul al…
Vezi articolul

DOCUMENT Elevii de clasele a VIII-a și a XII-a, plus cei din anii terminali de la școlile postliceale și profesionale vor putea merge fizic la școală, indiferent de scenariu, potrivit hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență

Elevii de clasele a VIII-a și a XII-a, plus cei din anii terminali de la postliceale și școlile profesionale vor putea merge fizic, la școală, indiferent de scenariul în care…
Vezi articolul

Replică a sindicatelor din Educație, după anunțul pe Facebook al lui Marcel Ciolacu, că „e dispus“ să discute în weekend dezamorsarea grevei generale: Guvernul este singurul care poate detensiona situația din învățământ, doar cu el vom negocia, vom onora orice invitație oficială

Mesaj tranșant al celor trei federații sindicale din Educație, în replică la cel transmis pe Facebook de liderul PSD Marcel Ciolacu. Într-un comunicat, reprezentanții profesorilor și ai angajaților din Educație…
Vezi articolul