LISTĂ Concursurile și olimpiadele pentru care elevii pot primi burse de performanță și merit în anul școlar 2022-2023, indicată de Ministerul Educației

56.979 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Concursurile și olimpiadele școlare, dar și competițiile sportive pentru care elevii pot primi burse de performanță și merit în anul școlar 2022-2023 sunt cele aprobate în februarie 2022 prin mai multe ordine de ministru și desfășurate în anul școlar precedent, după cum se arată într-o adresă a Ministerului Educației către Inspectoratele Școlare din 12 septembrie.

Iată adresa către Inspectorate:

 • EduPedu.ro redă în articol documentele în format .pdf cu olimpiadele și concursurile școlare pentru care se acordă cele două tipuri de burse. Concursurile și olimpiadele sunt cele aprobate în ianuarie-februarie 2022, după ce ministrul Educației anunța că se reiau concursurile în anul școlar 2021-2022, la doi ani de pauză din cauza pandemiei de Covid-19
Listele de olimpiade pentru acordarea burselor de performanță:

Lista olimpiadelor și concursurilor naționale precum și a competițiilor/concursurilor cultural – artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, pentru care se acordă bursele de performanță, în conformitate cu prevederile art. 7 din Anexa la ordin, sunt cuprinse în:

a) Calendarul competițiilor naționale pe discipline școlare la care participă elevi români, în anul școlar 2021 – 2022, punctul A, aprobat cu nr. 25.810/21.02.2022.

b) Lista activităților de pregătire și selecționare a loturilor naționale pentru participarea la competițiile internaționale, în anul școlar 2021-2022, anexa 3 la OME nr. 5.992/2021, cu modificările ulterioare

c) Calendarul activităților educative naționale 2022punctele A. și B., aprobat cu nr. 25.811/21.02.2022.

d) Olimpiada națională a sportului școlar în anul școlar 2021 – 2022, aprobată cu nr. 25.814/21.02.2022:

e) „Campionatele naționale școlare” 2022 – Calendarul competițiilor sportive organizate pentru elevii-sportivi legitimați la unitățile de învățământ cu program sportiv integrat și suplimentar – etapele naționale, aprobat cu nr. 25.813/21.02.2022:

Listele de olimpiade pentru acordarea burselor de merit:

Lista olimpiadelor și concursurilor naționale precum și a competițiilor/concursurilor cultural – artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, pentru care se acordă bursele de merit, în conformitate cu prevederile art. 10 din Anexa la ordinul privind Criteriile Generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat, este cuprinsă în:

a) Calendarul competițiilor naționale pe discipline școlare la care participă elevi români, în anul școlar 2021 – 2022, punctul A, aprobat cu nr. 25.810/21.02.2022:

b) Calendarul activităților educative naționale 2022, punctele A. și B, aprobat cu nr. 25.811/21.02.2022:

c) Olimpiada națională a sportului școlar în anul școlar 2021 – 2022, aprobată cu nr. 25.814/21.02.2022:

d) „Campionatele naționale școlare” 2022 – Calendarul competițiilor sportive organizate pentru elevii-sportivi legitimați la unitățile de învățământ cu program sportiv integrat și suplimentar – etapele naționale, aprobat cu nr. 25813/21.02.2022:

Aceste calendare se regăsesc și pe site-ul Ministerului Educației (ME), edu.ro, la secțiunea Olimpiade și Concursuri.

Bursele în anul școlar 2022-2023

Noile criterii de acordare a burselor au fost aprobate pe 7 septembrie și pot fi găsite aici. Elevii de clasa a V-a nu mai primesc burse de merit, iar pentru bursele de studiu și cele de ajutor social cererile se mai pot depune până la finalul lunii septembrie.

Și bursa socială pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate a fost eliminată de Ministerul Educației.

Acum două săptămâni, secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, declara că „pe data de 15 a fiecărei luni, unitatea de învățământ este obligată să plătească bursele elevilor pentru luna încheiată”.

Cuantumul minim al burselor este același ca anul trecut școlar, sumele rămân neschimbate, potrivit Hotărârii Guvernului nr 1.138:

 • 500 lei, pentru bursa de performanță;
 • 200 lei, pentru bursa de merit;
 • 150 lei, pentru bursa de studiu;
 • 200 lei, pentru bursa de ajutor social.

15 comments
 1. Bună ziua.
  Băiatul meu a obținut în clasa a 4 a (2021-2022) următoarele: locul 1 la faza națională Concurs COMPER matematica, locul 1 faza internațional Concurs internațional de matematica aplicata “Cangurul”, locul 1 faza internațional,”Formidabili”.
  Întrebarea mea este : poate beneficia de bursă de performanta conform noilor liste de concursuri și competiții???

  1. Nu se dau burse de merit elevilor din invatamantul primar, de parca ei nu muncesc. Ajunsi in clasele mari, da. Oare bazele nu s-au pus in primar?

 2. Bună ziua! Copilul meu a participat la ONM 2022. La faza județeană a luat locul 1 iar la cea națională a luat mențiune.Beneficiaza de bursă de performanță?

 3. Nu este corect fata de copiii care au luat premii la concursurile organizate de ME, dar nefinantate, copii care asteptau bursa ca urmare a muncii lor! Ce sa le explicam acum? Ca cineva, in speta secretar de stat, le transmite o adresa inspectoratelor scolare prin care limiteaza concursurile pentru care se poate lua bursa, dar adresa nu e in concordanta cu ordinul ministrului. Oare nu e de luat in considerare ordinul ministrului??? O adresa nu e act legislativ.

 4. Aceeasi situatie o intalnim si in cazul “Calendarului competițiilor naționale pe discipline școlare la care participă elevi români, în anul școlar 2021 – 2022” la care se acorda burse de performanta doar rezultatelor obtinute la concursurile de la punctul A, acestea fiind cu finantare de la ME, iar celor de la punctul B care sunt fara finantare nu se acorda . DE CE?

  1. Bună ziua, aceea era lista indicată de Ministerul Educației, într-adevăr cu link greșit, spre cea cu internaționale. Noi am modificat în articol, mulțumim de sesizare.

 5. Buna ziua! Multumim Inspectoratului pentru aceste minunate clarificari! Si totusi in ce baza s-a decis ca se primesc burse de performanta in invatamanul primar doar pentru rezultatele obtinute la concursurile cuprinse la pct A si B. Art. 82 al8n. (3) din Legea nr. 1/2011 trimite la criteriile de acordare a burselor aprobate recent, dar in ordin si in criteriile mentionate nu se specifica nimic despre acest lucru legat de concurs finantat sau nu de minister. Nici in Legea educatiei nu scrie asa ceva. Asadar, cine a facut aceasta departajare, cine a impus drept criteriu de acordare a burselor de performanta finantarea in discutie si in ce baza legala? In mod firesc trebuia sa existe intr-un act legislativ o formulare de tipul: conform art X din Legea Y, se acorda bursa de performanta elevilor din ciclul primar doar obtinerea locurilor…la concursurile finantate de MEN. Sunt multi parinti care asteapta o clarificare bazata pe lege in acest sens.

  1. Da, si noi am vrea niste explicatii pertinente. In ordinul ministrului scrie ca vor primi burse cei care au premii la concursurile organizate de ME, nu cele finantate. Semnatarii adresei care nu respecta ordinul ministrului se asteapta sa fie dusa la indeplinire de catre unitatile de invatamant. Eu, ca auditor public extern, daca gasesc o unitate de invatamant ca a acordat bursele tuturor premiantilor de la concursurile organizate de ME nu pot sa afirm ca e o incalcare a prevederilor legale, ca nu e. S-a respectat ordinul ministrului. Nu pot sa le spun ca au incalcat prevederile unei adrese.
   Neaparat trebuie puse in concordanta prevederile legale cu indicatiile “pretioase” oferite de incompetentii in cauza!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea Babeș-Bolyai l-a concediat pe profesorul de „etică și integritate academică” de la extensia sa din Reșița, trimis în judecată de DNA după ce a fost prins în flagrant când lua mită de la studenți ca să-i treacă la examene

Lectorul Rudolf Cristian de la Centrul universitar din Reșița al Universității Babeș-Bolyai (UBB), trimis în judecată de DNA după ce a fost prins în flagrant când primea mită de la…
Vezi articolul

Colegiul Național “Gheorghe Șincai” din București vrea să adopte modelul pilotat de Colegiul “Lazăr”, prin care elevii de clasa a XII-a merg doar 3 zile pe săptămână fizic la școală pentru materiile de BAC, în semestrul II / Proiectul de școală pilot „curăță” și orarul claselor IX-XI, organizând majoritatea disciplinelor pe module, nu pe tot anul

Colegiul “Gheorghe Șincai” își propune să preia modelul Liceului Gheorghe Lazăr din București, care în anul școlar 2021-2022 a aplicat un proiect pilot prin care în semestrul al II-a, elevii…
Vezi articolul

Colegiul Goethe din București rămâne din nou fără conducere. Cristinei Popa i-a fost retrasă numirea ca director, pentru că Forumul Democrat al Germanilor nu i-a dat acordul – decizie a Inspectoratului Școlar București

Colegiul German Goethe din București rămâne din nou fără director, după ce Cristinei Popa i-a fost retrasă numirea în ședința de astăzi a Inspectoratului Școlar București. Reprezentanți ai Inspectoratului au…
Vezi articolul