BREAKING Bursa socială pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate, eliminată de Ministerul Educației / Măsura nu a fost anunțată public înainte de aprobare

40.323 de vizualizări
Foto: © Olgavolodina | Dreamstime.com
Bursa socială pentru elevii din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate, a fost eliminată de Ministerul Educației prin Ordinul de ministru nr. 5.379 din 7 septembrie 2022, obținut de Edupedu.ro. Decizia de a elimina toți elevii din mediul rural care sunt nevoiți să meargă în altă localitate la liceu, pentru că nu au în localitatea lor o astfel de instituție de învățământ, dintre beneficiarii burselor de ajutor social, nu a fost anunțată public de Ministerul Educației. Din contră, discursul public al oficialilor de la conducerea instituției a fost în permanență despre majorarea bugetului de burse și despre din ce în ce mai mulți beneficiari de burse.

Reamintim că elevii de clasa a V-a nu mai primesc deloc burse de merit, potrivit aceluiași ordin.

Liceenii din mediul rural care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, primeau bursa de ajutor social, iar acordarea bursei nu era condiționată de venitul net lunar al familiei. Măsura fusese introdusă în 22 decembrie 2021, prin ordinul de ministru 5.870/2021.

Cuantumul bursei sociale este de 200 de lei pe lună.

Forma articolului din ordinul nou cu criteriile de acordare a burselor școlare elimină liceenii:

„Elevii din învățământul primar și gimnazial din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, acordarea bursei nefiind condiționată de venitul net lunar al familiei; prin localitate de domiciliu se înțelege comuna/orașul cu subdiviziunile sale administrative”, se arată în actul normativ.

Potrivit surselor Edupedu.ro, reprezentanții Ministerului Educației ar fi invocat lipsa banilor în tăierea liceenilor din mediul rural de pe lista beneficiarilor de burse de ajutor social.

Ordinul care stabilește criteriile de acordare a burselor în anul școlar 2022-2023:

Articol în curs de actualizare

Foto: © Olgavolodina | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

 


47 comments
 1. Bursa nu se mai acordă pentru că a fost înlocuită cu bursa de performață pentru „poezie în limba ucraineană”. Restul de fonduri vor fi folosite pentru majorarea pensiilor speciale și salariile parlamentarilor.

 2. Aș avea o întrebare .Dacă un copil a terminat cl a VII -a cu media peste 9,50 anul acesta primește bursă de merit ,chiar dacă are rezultate mai slabe ? Ce se întâmplă cu bursele celor care anul trecut au avut media 9.33 de exemplu și la finalul anului școlar au peste 9.50 ? Școală îi obligă pe primi să dea banii înapoi ? Cei ce își măresc notele primesc bursă retro pe tot anul ? Sau nu că unele scoli practică politica …..Pe clasa a VIII-a sem 2 copiii nu i-au bursă de merit ,, Să se facă verificări și în școli unde nici acum nu au dat bursele pe sem 2 .

 3. Nu mai inteleg nimic.
  Aceasta bursa apare in art.15, alin. (1), lit. d) in acest Ordin 5379/07.09.2022. Este drept ca Ordinul nu a fost publicat in Monitor.
  Deci pana la publicare, in vigoare este Ordinul 5870/22.12.2022 privind Criteriile generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat, modificat si completat prin OME nr. 3.073 din 31.01.2022 care, prin ART. I face trimitere la Anexa Ordinului ministrului educatiei nr. 5.870/2021 privind acordarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat, publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.8 din 4 ianuarie 2022, in sensul modificării și completării după cum urmează: … pct.10. „La articolul 14, alineatul (1) partea introductivă și literele a), b) și d) se modifică și vor avea următorul cuprins: (1) „Bursele de ajutor social se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat, înscriși la cursurile cu frecvență, inclusiv celor școlarizați la domiciliu sau care urmează cursurile în școala de spital, care se încadrează în cel puțin una dintre următoarele situații: a)…b)…d) elevii din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, acordarea bursei nefiind condiționată de venitul net lunar al familiei.”
  Sau nu este asa?

 4. Viata este grea,plina de tot felul de mizerii,are si parti bune si parti rele.Si desi pare un drum drept,te trezesti ca vei cadea intr o groapa de nu te vezi;(
  Si mai am ceva de spus,aparent,pentru unii oameni,doar banii conteaza,banii si reclama (pt a te pune intr o pozitie mai buna in fata lumii)…iar aceasta lume nu este chioara,observa minciuna si cum se prefac unii si altii,dar nu face nimic…Doar stam si atat,rusine sa ne fie ca popor si nici tara nu ne mai putem spune.Pt mine,Romania este colonie,nu mai este țara si poate chiar mai rau😢😔Dragi copii,fugiti unde puteti,plecati de aici,din groapa asta de gunoi a hotilor.

 5. Dacă un copil a fost repartizat la un liceu mai bun decât cel din orașul de domiciliu, are liceu în următoarea localitate dar nu în localitatea de domiciliu, dar este în același oraș, nu mai poate solicita bursa de transport?
  Acum ce trebuie sa fac? Ca de transferat nu pot pana la anul! Și apoi nici nu vreau sa îl transfer pentru ca 1. Nu are ceea ce vrea el și 2. Este mult inferior.
  Știe cineva din minister cât costa acest transport care a fost taiat?
  Este 30 lei/zi dus întors + 2 autobuze care le schimba sa ajungă la liceu, adică 40 lei/ zi, în 20 zile de sc înseamnă 800 lei, și ei nu ii dau nici măcar pe cei 200 lei?
  Atunci sa impună transportului în comun ca la elevii pana la 18 ani sa nu le ceara bilet!
  Oare la bugetul oamenilor se gândesc?!
  Oare știe cineva sa facă o petiție în acest sens?

  1. Sper sa și pună banii pe piept, dragul nostru ministru. Condiționează chiar pe cei care au mai multa nevoie. Multa sănătate și din partea studenților din România cărora ai condiționat atâtea beneficii, care cu greu au fost date la vremea respectiva!

 6. Ce ticăloși !
  Asta vor parlamentarii noștri…romani fără carte care sa fie ușor de manipulat.
  RUSINE ! … bine ca exista bani pentru pensii speciale și pentru transportul parlamentarilor iar pentru acești copii care au un vis , care își doresc o carieră într-un anumit domeniu nu exista buget .
  Trebuie sa ieșim în stradă sau să plecăm din țară masiv , să vedem cine mai contribuie cu taxe …

 7. In fine, v-ati dat seama si de problema asta din lege (vorbesc de presa aici). In primele articole apareau numai relatarile despre clasa a V-a. Problema asta imi pare mult mai grava, si-asa abandonul scolar creste extrem de mult la liceu, taierea banilor de transport va adanci aceasta problema.

 8. Pe de-o parte, Campeanu e in mod evident cel mai sinistru ministru pe care l-a avut vreodata invatamantul romanesc.

  Pe de alta parte, reactia romanilor se rezuma la comentarii pe net si petitii. Ah, si la indemnuri de vot cu USR, de parca aia n-ar fi pus umarul la domnia lui Frantz si, indirect, la ascensiunea lui Dottore la Palatul Victoria. Dar nu-i nimic, votati USR. Nu va intrebati o secunda de ce erau Iohannis, Orban, Catu si altii buni aliati pentru USR pana i-au dat afara de la guvernare.

  Despre halul in care scriu si vorbesc majoritatea indignatilor pe tema invatamantului nici nu mai pomenesc.

 9. Edupedu, haideți să facem petitiei si sa nu acceptăm aceasta mojicie. Daca mergem pe burta, ne facem complici . Haideți să luăm poziție si sa nu lăsăm copiii de liceu pe drumuri. Câmpeanu nu se gândește cine ii va plăti pensia dar noi trebuie să ne gândim. Copiii aceștia sunt tot ce avem mai de pret. Haideți să nu-i lăsăm să fie bătaia de joc a politicienilor. Imi pare atât de rau ca nu am emigrat cand copiii erau mici. Niciodată nu m-am gândit atât de mult la emigrare ca in ultimul an. Multumesc dl Câmpeanu. Cand copiii imi spuneau că vor să plece din țară, ma întristam. Acum mă bucur! Nu meritati voi acesti copii. Oricum dl Câmpeanu ii urăște sincer, din tot sufletul.

 10. Nu ati inteles, a u pus trei restictii si numarul burselor vor fi reduse cu mult. Nu au incredere in sistemul de notare si au ridicat la 9.50, iar in viitor prin calificative vor fi mai putine medii mari. La clasa a V-a , se demonstreaza ca nu au incredere in calificative, sunt pre multe medi de Foarte Bine, iar a treia cu mediul rural, era o bula de oxigen pentru acei elevi isi acopereu transportul sau o mare parte din acesta. Decontarea transportului la elevi jalnica.

 11. dacă pentru elevi a eliminat bursa, de ce pentru profesori care predau în alta localitate nu elimina decontarea combustibilului sau cel puțin sa deconteze cel mai ieftin transport (abonament autobuz/microbuz/tren). sunt profesori are predau în alta localitate și câștigă și 1000 lei la salariu din benzina

 12. Este bine ca se gasesc bani pentru pensii speciale, pentru mii de bugetari care stau degeaba dar nu avem 200 de lei pentru un copil din mediul rural care vrea sa invete.
  Rusine ticalosilor!!!

  1. Stii ca bugetari sunt si profesorii, nu? V-au ramas sechele de pe vremea lui Petrov si pare ca nu va mai vindecati vreodata.

   1. deobicei profesori au masina sau de multe ori stau aproape de scoala max 3-4km cand uni copii stau la 10km + de scoala si nu au masina si schimba din autobuz in tramvai, etc. daca creste salariul la prof cu 200 cat e si bursa crezi ca no sa ia taxele la fel de mult? ar ramane cu 100 in plus

 13. Copii trebuie sa beneficieze de decontare a transportului sau de cămin, nu neapărat de bursă. Aceasta decontare poate fi mai ieftina in anumite cazuri.
  O alta nedreptate a fost scoaterea bursei de performanta pentru copii cu mențiuni la olimpiadele naționale. Până acum, aceștia încasau, pe merit, bursa de performanta, diferențele dintre ei și cei de pe podium fiind adesea de ordinul sutimilor.
  Lasă că ministerul se ocupa de copii speciali, cărora le oferă admitere specială în Colegii. Ceilalți, copii fără posibilități, mai ușor cu cartea…

 14. Să le fie rușine! Sunt numai niște hoți! Nu le ajung lor banii și trebuie sa ia de la copii. Brusc s-au trezit ca acești copii nu mai contează.

 15. era clar, nu mai sunt banii pt asistatii sociali din justitie, politie, armata, servicii etc. care trebuie scosi la pensie pe la 40-50 de ani cu pensii de 3000 -5000 euro. nu iti poti permite sa ai oameni educati. pentru ca atunci nu mai ai asistatii sociali speciali.

 16. Suntem condusi de analfabeti. Habar n-au ce inseamna consecinte.
  Si-au indesat buzunarele cu milioane si acum cand se uita la 200lei … pare ca n-ai ce face cu ei intr-o luna. RUSINE!

 17. @mama ,ce nu ai înțeles,ii vor prosti nu educați. Nu înțeleg cum de mai e în funcție. Asa prostie nu am mai întâlnit.

  1. Corect se chinuie săraci copiii pleacă de la 6 la școală și mai vine la ora 15 acasă și ei le taie și bursa aia amărâte pe care o meritau copii din mediul rural trist dar adevărat o țară de rahat

 18. Deci dl ministru Campeanu ar trebui sa fie scos de pe pozitia de munca deoarece nu poate o fosila care a fost educata in comunism si are un mindset de cacat sa spuna si sa isi dea cu parerea ce e mai bine pentru noile generatii ….. taiati burse taiati tot sub numele de majorarea mediei generale la 9,50 care e o medie foarte greu de obtinut si acum si bursa pentru cei din mediu rural mi se pare foarte misto sunt in clasa a11a si ca orice adolscent am nevoie de bani ca sa imi completez studiile si am inteles schimbarea mediei pentru bursa de merit dar cea rurala de ce nu o mai acordati ?? E bataie de joc sistemul scolar in Romania plecati cat mai puteti…

 19. Idioți incapabili sa administreze orice buget.
  Romania educata prin tăierea burselor care permit accesul la educație, prin eliminarea valorii mediilor din anii anterior celui terminal ( care oferă mai multe șanse celor care au părinți cu bani pt meditații în anul terminal, nu celui care s-a străduit 4 ani), cu schimbări în fiecare am, fără sa aducă plus valoarea, cu impredictibilitate și lipsa de bun simt elementar.

  1. Asa e. Noua ne plac doar gainariile marca USR – PNL. De altfel, USR si-a dovedit inteligenta si loialitatea cand a candidat alaturi de “gainarii” de la PNL si apoi a votat motiunea de cenzura alaturi de “gainarii” de la PSD. Votati USR si data viitoare! 😉

 20. Chiar nu se dorește o tara cu un popor educat.
  Sa va fie rușine!
  Și asa suntem la coada Europei, cum puteți sa mai ieșiți pe sticla la cât rău faceți acestei tari.
  Sa dea Bunul Dumnezeu sa aveți parte de același tratament de NESIMȚIȚI .

 21. Ziua si nenorocirea marca Campeanu. Mi-e scarba! Asta e Romania educata? Dl presedinte stie ca raman copiii de liceu fara burse de transport? Copiii de I-VIII nu prea au nevoie de bursa aceasta pentru ca, de bine de rau, exista cate o scoala generala in orice comuna. Copiii buni, care s-au luptat pentru un loc intr-un colegiu sau liceu de la oras, aveau nevoie de bursa. Acum daca parintii nu au bani de naveta, sa stea acasa! Ce atata performanta? Sa faca agricultura. Romania educata la coada vacii! Asta vreti. O tara de asistati social cu 8 clase maximum!
  Luati banii copiiilor ? Cum de mai puteti? Cum de nu crapati de rusine? Mojicie cu 200 lei / luna.

  1. Au făcut intenționat! Știa foarte bine că în orice localitate există o școală gimnazială și așa nu va mai acorda burse.

  2. Așa este sunt de aceeași părere, am doi copii la liceu și este f greu acei 200 lei erau un mic ajutor la tot ce înseamnă chirie , internat și transport în fiecare săptămână pt a le oferi copiilor o viață mai bună sa facă un liceu în oraș și nenorocitii le taie ca oricum nu te ajută cu nimic statul roman..bine ca le dă și le oferă ucrainenilor. niște dobitoci

   1. Foarte bine spus doamna!Bine ca ajuta pe ucranienii cu transport, mancare, haine…si nu spun ca este rau, dar mai inainte de toate, ajuta poporul tau!
    Transportul la copii de liceu trebuia sa fie 100% gratuit! Este o mizerie ce fac cu copii nostri!Copii sunt viitorul Romaniei si nu intereseaza pe nimeni…vor un popor analfabet, ca este mai usor de manevrat!

   2. Fals! Elevii din mediul rural care urmează liceul într-o altă localitate decât aceea unde își au domiciliul vor primi bursă dar condiționat de venitul mediu al familiei.
    Așa primesc și cei care studiază în localitatea de domiciliu!
    Singurii care primesc bursa socială indiferent de venitul familiei sunt elevii din ciclul primar și gimnazial care învață într-o altă localitate întrucât nu au posibilitatea să studieze în în localitatea de domiciliu.

  3. Asta se dorește…cat mai mulți asistați sociali,să descurajeze copiii pentru a frecventa mai mult de 8 clase…Trist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Olimpiade școlare 2022. Regulamentele actualizate pentru olimpiadele naționale, precum cele de Astronomie și astrofizică, Științele Pământului, Religie și Limba rusă, au fost publicate de Ministerul Educației – DOCUMENTE

Au fost publicate regulamentele specifice pentru olimpiadele școlare naționale din anul școlar 2021-2022, de către Ministerul Educației, pe edu.ro. Acestea cuprind informații despre probele de concurs, participarea elevilor, calificarea acestora,…
Vezi articolul

Admitere liceu 2021. Cum alegem profilul potrivit? Psiholog școlar: Există mai multe prejudecăți care-i determina pe părinți să ignore realitatea. Costurile unei alegeri greșite sunt multiple: scăderea stimei de sine, frustrare, atacuri de panică, depresie, conflicte în familie, sacrificii, bani pe meditații

Săptămâna aceasta, vineri, 16 iulie, este prima zi când absolvenții claselor a VIII-a și părinții lor pot completa fișa cu opțiuni pentru licee în funcție pentru repartizarea computerizată care va…
Vezi articolul

Copiii atacați online sau ce facem în caz de Cyber-Mobbing. Sfatul expertului către tineri: nu trimiteți fotografii personale cu tentă sexuală nici măcar prietenului sau prietenei – Deutsche Welle

“Aproape fiecare act de hărțuire care are loc în școli continuă apoi pe Internet”, avertizează Birgit Kimmel, pedagog și coordonatoare a inițiativei europene Klicksafe. Ce pot face părinții, ca să…
Vezi articolul