OFICIAL Bursele pentru elevi se vor plăti, de luna viitoare, obligatoriu pe data de 15

95.112 vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Bursele școlare vor fi plătite obligatoriu pe data de 15 ale lunii pentru luna care a trecut, potrivit Hotărârii Guvernului nr 1.138, publicată în Monitorul Oficial miercuri seara. Actul normativ a fost aprobat azi de Guvern.

„Bursele prevăzute la art. 1 alin (1) se plătesc la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă”, prevede articolul 2 al HG-ului.

Săptămâna trecută secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, declara că „pe data de 15 a fiecărei luni, unitatea de învățământ este obligată să plătească bursele elevilor pentru luna încheiată”.

Cuantumul minim al burselor este același ca anul trecut școlar, sumele rămân neschimbate:

 • 500 lei, pentru bursa de performanță;
 • 200 lei, pentru bursa de merit;
 • 150 lei, pentru bursa de studiu;
 • 200 lei, pentru bursa de ajutor social.

Noile criterii de acordare a burselor au fost aprobate pe 7 septembrie și pot fi găsite aici. Elevii de clasa a V-a nu mai primesc burse de merit, iar pentru bursele de studiu și cele de ajutor social cererile se mai pot depune până la finalul lunii septembrie.

Și bursa socială pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate a fost eliminată de Ministerul Educației.


40 comments
 1. Daca la finalul clasei a 12 a (an terminal) copilul a terminat cu 9.73 si are doar 7 absente nemotivate, mai ia bursa de merit? Mi s-a transmis ca pentru clasa a 12 a nu se mai ia bursa. Nu se aplica art. Art. 10. alin. (3) teza a doua „Prin excepţie de la aceste prevederi, pentru elevii din clasele terminale ale învăţământului liceal şi profesional, bursa de merit se acordă începând cu luna următoare obţinerii rezultatelor, până la finalul anului şcolar” din Criteriile generale de acordare a burselor elevilor din învăţământul preuniversitar, aprobate prin O.M.E. nr. 5379/2022? Multumesc!

 2. Bună ziua! Ce pot face dacă școala mă tot amână cu bursa copiilor, pe motiv ca trebuie sa vorbească cu contabila și ca am primit în decembrie bursa.. . A trecut luna ianuarie, toți au primit bursele de la școala respectivă mai puțin copiii mei.
  Vă mulțumesc

  1. In comuna Tibana jud IASI bursele simt de 140 lei in loc de 200 cele sociale. Ce se intlaimpla? La scoala asta fiecare face ce vrea.

 3. La Sibiu, unii elevi au primit bursele dupa data de 15 oct, altii dupa 20, iar cuantumul a fost fie de 180 de lei, fie de 270 de lei, cu toate ca bursa de merit e de 200 de lei / luna.

 4. La școală din jud bacau nu dau nume când am întrebat ca am văzut ca e obligatoriu sa între bursele pe data de 15 miau închis gura au spus ca ei nu au auzit de asa ceva și ca de 2 ori pe an se da abia la craciun .sunt părinți care abia aștepta bănuți ca să le poată oferi hrana la școală plus bănuți care tot se cer pentru cărți una alta.sa se facă dreptate odată și pentru copiii

 5. miciuni. suntem deja 18 luna octobrie si nu sau bagat banii la copii nici salariel la profesori nu sau bagat bva bateti joc de copii rominiiei si va upleti voii buzunarele

 6. @Luca Oana: se încurajează prostia. Aleșii noștri vor oameni proști să îi prostească și să îi manipuleze cum vor. La alegerile locale, parlamentare sau prezidențiale, le dau o găleată de plastic, o pungă de făină, o pungă de mălai, o pungă de zahăr și două sticle de ulei și oțet și oamenii ăștia se duc și îi votează precum oile, invocând motivul că “ne-a dat, respectivul și nouă ceva”

 7. Buna ziua!Cum se va da copilului bursa de merit în fiecare lună daca se ia în calcul media generală de la sfârșitul anului școlar peste 9,50?Se așteaptă sfarsitul anului școlar și se va acorda anul următor pentru anul școlar ce a trecut?

 8. Bună seara ,copilul meu nu se se încadrează la bursa numita,,bani de liceu”,cică depășim venitul de 500 de lei pe membru de familie,dar se încadrează la bursa sociala unde nu depășim 763 parca.Este corect asa?Și de ce se cere ancheta sociala din primărie pt bursa ,,bani de liceu”,dacă se știe destul de bine ca copiii frecventează scola zilnic,nu sunt copii problema și nici părinții.Intreb asa pt omul deranj.Multumesc,scuzați romanul.

 9. Sunt situatii in care nu exista bani alocati pt burse sociale, ci doar pt burse de merit si studiu. Iar consiliile locale au aprobat o suma de bani pt burse, dar nu este specificat pt ce tip de bursa. Se pot da burse sociale din acea suma de la bugetul local? Iar daca banii pt burse de studiu sunt putini, se pot stabili criterii de medie pt incadrarea in buget?

  1. La scoala prioritare ar trebui sa fie bursele de merit.Copii trebuie sa invete la scoala si pt. asta sa fie rasplatiti. M-am saturat sa aud peste tot de indemnizatii si burse sociale, parintii sa mearga la munca si sa faca copii atatia cat pot sa le asigure traiul.

   1. Corect! Sa munceasca toata lumea….cum sa tii frate niste oameni cu ajutoare de la stat la nesfarsit si altii sa munceasca ca prostii? Eu muncesc sa imi intretin copiii…imi ia bursa de rural (are si bursa de merit) dar le da ajutor de la stat nelimitat la cei care nu au muncit un minut. Ce se incurajeaza ? Munca sau prostia?

 10. Nu mai inteleg nimic! Premiile 1, 2 sau 3 la o olimpiada judeteana nu mai inseamna bursa de merit? Obtii bursa daca ai premiu la un concurs de dansuri , dar la matematica e prea putin?!?!

 11. Aceeași situație o avem si noi in com. Brodina jud. Sv.Scoala te trimite la primărie și primăria la școală,UITE BANII,NU-S BANII,te îndeamnă doar să faci dosare ca să le intre banii si apoi las’pe ei ca au ei grija

 12. Buna ziua , sint scoli in tara unde nu s-a platit nici bursa din anul scolar trecut si atunci spunem ca motivam elevii sa invete . De ce trebuie sa treaca banii pentru burse prin autoritatile locale (primarii ) care spun ca nu au fo duri pentru burse scolare dar pentru petreceri si beneficii proprii au buget? De ce nu ii vireaza ministerul direct pe cardurile fiecarui elev ca doar de aia au fost pisi sa isi faca carduri personale ca sa poata fi comisionate de catre banci din cuantumul bursei ?

 13. Ca si parinti, in cazul nostru, facem sacrificii pentru educatia si intretinerea copilului. Ramanem simpli dar, demni.
  Singura mostenire este invataura; cu sau fara bursa, in tara sau strainatate, educatia este ca o investitie.

 14. Bună ziua.
  Mai bine lămurea inadvertența juridică
  între articolul 10( beneficiarii programului bani de liceu nu pot obține bursa socială) din HG 1488/2004 Bani de liceu, cu art 19, alin 4 din OM 5379/2022 ( pot obține…)
  Aceeași problemă și cu art 5 alin 4, 5 din HG 951/2017, bursa profesională ( nu pot obține bursa socială/ trebuie sa opteze între bursa profesionala si cea de studiu), pt ca se bate cap în cap cu art 1 din noul OM ( beneficiază de bursa de studiu, de ajutor social).
  Ce punem în aplicare? HG sau OM?

 15. Ah, parcă în primăvară, când au apărut în presă condițiile de cazare la unele olimpiade naționale, au promis că bursa de performanță va fi 700 de lei. Sunt prea mulți elevi care fac performanță în România și nu ajung banii, așa este? “Specialii” pensionari beneficiază de diferența aceea de 200 de lei ce n-a mai fost acordată?

 16. Am discutat la școală de decontare a transportului și mii sa spus că nu se mai> decontează decor 30 lei din 220lei asta e bătaie de joc, și spuneți că transportul copiilor va fi gratis.Asa se întâmplă la liceele din Cîmpina Prahova.

  1. Sunt in aceeasi situatie, au spus ca se va deconta transportul, de atunci nimic. Anul asta “sigur” vor plati abonamentul atat mi au spus..

   1. Eu am doi copii, unul la gimnaziala și unul la liceu iar anul trecut nu am făcut de la început dosarul cu burse sociale ci di sem 2 adică din martie iar banii pt cea de a doua perioada a fost: pt cel la gimnaziu 300,iar cel la liceu 400, atât. E posibil asa ceva??

 17. o întrebare pun,la care aștept un răspuns pertinent,va rog. Bursa de studiu,se poate lua în același timp cu bursa de merit?! Mulțumesc anticipat.

  1. Bursa de studiu nu se poate cumula cu bursa de merit.Pentru bursa de studiu, elevul trebuie sa aibă media anuala minim 7,50 iar pentru bursa de merit mimim 9,50.
   Totuși, una din cele doua burse mai sus amintite se poate cumula cu bursa socială, pentru cine se încadrează în condițiile impuse.

 18. Voiam sa va întreb de bursele de merit. Cum vor primi copiii bani? O data pe luna cei 200 lei sau la sf. unui modul, după ce note are?

  1. Bursa de merit va fi acordată elevilor în fiecare lună, pe data de 15, pe toată durata anului școlar, luându-se în calcul media finală a anului anterior.
   Excepție va fi pentru elevii din clasele terminale ale învățământului liceal și profesional, cărora, bursa de merit se va acorda începând cu luna următoare obținerii rezultatelor, până la finalul anului școlar.

 19. Și luna viitoare vor zice că nu sunt bani pentru burse. Minciună pe față. Acei copii vor abandona scoala și vor fi mulți, dar nu le pasă. Oricum, părinții care își permit își vor trimite copiii la studii în străinătate, cu gândul că vor rămâne acolo și nu se vor mai întoarce în țara asta jalnică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Corectare digitalizată la Titularizare, Definitivat, Evaluare Națională, Bacalaureat și simulări, în anul școlar 2023-2024, își propune ministrul Educației, Ligia Deca

„Ne propunem ca, în acest an școlar, toate tipurile de examene naționale, Evaluare Națională, Bacalaureat, simulări, examenele care vizează cadrele didactice să se desfășoare cu evaluare digitalizată”, a declarat ministrul…
Vezi articolul

Rectorul Universității de Științe Agricole din Cluj, Cornel Cătoi, reales pentru al treilea mandat, este vizat de o contestație la Ministerul Educației, dar după ce a fost confirmat în funcție

Alegerile de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, soldate la începutul lunii februarie cu realegerea în funcție a rectorului Cornel Cătoi, sunt vizate de o…
Vezi articolul