Dezbatere online despre plagiat, vineri, organizată de profesoara de filosofie Dana Jalobeanu și de jurnalistul Petru Clej, în contextul noilor acuzații de plagiat la adresa ministrului Educației: “Ce le spunem studenților despre plagiat?”

242 de vizualizări
Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com
Pentru vineri, 30 septembrie, mai mulți profesori universitari lansează o invitație deschisă la dezbatere online pe tema plagiatului, scrie profesoara de filosofie la Universitatea București, Dana Jalobeanu pe Facebook. Discuția are loc după ce ieri jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit într-un articol pressone.ro că ministrul Sorin Cîmpeanu a plagiat într-un curs, însușindu-și 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B). Ministrul Educației se apără spunând că ar fi vorba despre un material “fără ISBN” și a acuzat o intenție politică pentru respectiva anchetă, anume “blocarea” legilor educației: acțiunile “au un unic obiectiv, dacă sunt puse în balanță: blocarea legilor educației”, a spus el.
  • Decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, Cristian Preda, intră în grevă japoneză: „E inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”. Cristian Preda a spus că le va explica studenților, la debutul fiecărui curs, că e inacceptabil “să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori” – detalii aici
  • În această dimineață, mai multe persoane au protestat în fața Ministerului Educației. I-au cerut demisia lui Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat – detalii aici

Profesoară de filosofie la Universitatea București, Dana Jalobeanu a scris pe pagina sa de Facebook că în contextul acuzațiilor de plagiat cu care se confruntă ministrul Educației și a deschiderii noului an universitar, este nevoie de o dezbatere intitulată “Ce le spunem studenților despre plagiat?”.

“Cum tot ni s-a încurcat programul de săptămâna asta, m-am gândit să discutăm, vineri, despre cum începem un nou an universitar sub zodia plagiatului. Ce le spunem studenților despre plagiat? Dar despre manualele vechi de cinzeci de ani, „fără ISBN” care se rostogolesc de la o generație la alta până când nu se mai știe cine e autorul? Veniți cu noi pe Zoom sau pe Youtube să discutăm și cu cealaltă parte a lumii academice. Vom fi mai mulți. Până acum avem următorii invitați (lista e deschisă): Cristian Preda, Mihai Maci, Emi Socaciu, Radu Vancu, Ștefan Colceriu, Marcel Bartic. Moderatori Dana Jalobeanu și Petru Clej. Repet, însă, lista rămâne deschisă”, a scris profesoara.

Dana Jalobeanu a studiat fizică și filosofie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, și-a obținut doctoratul în filosofia științei la Universitatea din București, după care a urmat o serie de specializări post-universitare la Oxford University (Balliol College), New Europe College (Bucureşti), Warburg Istitute (University of London), Princeton University și Max Planck Institute for History of Science, Berlin, potrivit prezentării de pe site-ul Facultății de Filosofie din București. A urmat și cursuri de jurnalism BBC şi în 2001-2008 a fost science editor la BBC România.

Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Inspectoratul Școlar București trebuie să centralizeze până marți toate cererile școlilor de a trece în online – ministrul Cîmpeanu / Discuții cu inspectorii județeni: ce pot face școlile care nu pot asigura resurse sau protecție sanitară pentru predarea față în față

Inspectoratul Școlar al Municipiului București va centraliza până marți toate cererile din partea școlilor din capitală care vor să treacă în online, deoarece nu pot asigura resurse pentru predarea față…
Vezi articolul