Burse școlare 2024-2025. Ligia Deca anunță prag de medie de 9.50 pentru bursa de merit și o bursă de reziliență, condiționată de medie, absențe și nota la purtare / Surse: pragul pentru bursa de reziliență va fi media 7, în limita de 30% din clasă bursieri de merit și reziliență

30.836 de vizualizări
Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com
Ministrul Educației, Ligia Deca, anunță prag de medie de 9.50 pentru bursa de merit, care va fi condiționată și de numărul de absențe, nu doar de nota la purtare și bursă de reziliență acordată în funcție de medie, absențe și nota la purtare, pentru anul școlar 2024-2025, într-un interviu pentru stirileprotv.ro. Acestea vor înlocui bursele de merit existente, bursele „Ligia Deca”, pentru medii de 2, 3 și 4, premieră istorică pentru educația din România, despre care a scris Edupedu.ro

Ambele tipuri de burse vor fi acordate pentru primii 30% dintre elevii unei clase. „O să facem aceste modificări și ele vor fi evident valabile în anul școlar următor. O să le punem în dezbatere publică, pentru că înainte de a face orice modificare, vrem să ne asigurăm că toți cei care trebuie să aibă un cuvânt de spus, profesorii, elevii, experții reușesc să aibă acest cuvânt”, a adăugat Ligia Deca. 

Conform surselor Edupedu.ro, pragul pentru bursa de reziliență ar urma să fie media 7, iar numărul de bursieri ar urma să fie limitat – maximum 30% din fiecare clasă împreună bursierii cu burse de merit și burse de reziliență.

Intervenția ministrului Educației, Ligia Deca, despre bursele din anul școlar 2024-2025

„Ceea ce ne spun și testele PISA este că trebuie să avem o distribuție mai echitabilă a stimulentelor de tip bursă. Acest lucru înseamnă că nu pot fi licee unde toți copiii au bursă, pentru că toți copiii aveau peste media de bursă sau participau la concursuri și olimpiade și alte licee în care nimeni nu ia bursă. Atunci am gândit un sistem în care să-i premiem pe cei care depun un efort să fie cei mai buni din clasă, din fiecare clasă, în fiecare școală, cu rezultatele aferente. 

Problemele de sub media cinci apar exclusiv la clasa a IX-a, pentru că acolo se face distribuția în funcție de Evaluarea Națională. Dacă am fi luat media de la clasa a VIII-a deși ar fi fost inechitabil, pentru că media de la clasa a VIII-a era dată de profesori din școli diferite, clase diferite, lucrurile n-ar mai fi arătat așa. 

Vorbim despre 1.250.000 de burse, vorbim despre creșteri de cuantumuri. Bursa de merit a crescut la 450 lei, de la 200, bursa socială de la 200 la 300 lei și avem 750.000 de burse sociale și asta ne spune mult despre starea socio-economică a familiilor. 

Ceea ce vom face la începutul anului următor este ca, pe baza feedback-urilor venite, să punem în dezbatere niște modificări la metodologia de burse pentru anul viitor. Asta înseamnă ca ceea ce avem acum, 30% dintre copii primesc bursă de merit, să fie separat în două categorii, bursa de merit, pentru că înțeleg că societatea își dorește o definiție mai strictă a noțiunii de merit și atunci să mergem pe concursuri, olimpiade, plus peste 9.50 și să existe o altă bursă, bursa de reziliență, care să aibă scopul motivării copiilor din fiecare clasă, celor mai buni copii din fiecare clasă. 

Ambele tipuri de bursă să însemne că nu ai absențe, adică se introduce condiția de absențe. Până acum era cu media la purtare, dar având în vedere că media la purtare se acordă la sfârșit de an, avem nevoie de o condiție suplimentară și de asemenea ne gândim și la un prag de medie pentru această bursă de reziliență, cea acordată copiilor celor mai buni din clasă, în procentul de 30%, minus cei care au bursă de merit. 

O să facem aceste modificări și ele vor fi evident valabile în anul școlar următor. O să le punem în dezbatere publică, pentru că înainte de a face orice modificare, vrem să ne asigurăm că toți cei care trebuie să aibă un cuvânt de spus, profesorii, elevii, experții reușesc să aibă acest cuvânt.” 

Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și
Bursele „Ligia Deca“, pentru medii sub 5, se dau un an întreg, chiar dacă beneficiarii chiulesc masiv. Situația unui elev cu media 3,50 care va lua circa 4.000 de lei bursă până în iulie 2024, deși de la începutul anului nu a venit deloc la școală
Ligia Deca, despre noile criterii de acordare a burselor pentru anul școlar viitor: “Ne dorim ca, în mod cumulat, bursa de merit și bursa de reziliență să însemne 30% din elevii unei clase”

12 comments
  1. Bursele trebuie date în funcție de medie fără a fi condiționate de procent.Dupa legea d-nei Deca,un copil care muncește și are media 9,80 nu va primi bursa pentru ca nu se încadrează în procent iar unul cu 7 de la un liceu de prosti va primi.Putem compara pe cel cu 9,80 cu cel de 7?
    Credeți că muncesc la fel?Nu.
    Bursele nu trebuie sa fie pentru toți. Bursele trebuie sa fie pentru cei care muncesc și au rezultate.Scoateti din lege nenorociților de procent și lăsați media de 9,50.Cine vrea bursa, sa muncească și sa obțină 9,50.

  2. Ce înseamnă “fără absențe?”. Dacă elevul are cele max. 40 absențe permise de ROFUIP dar motivate medical / de părinte, nu mai ia bursa?

  3. Elevii de la colegiile militare nu au primit nici pana astazi bursa de merit.Va bateti joc de copii.Se pare ca sunt mai importanti cei cu medii de 4,5…

  4. Unul dintre cei mai slabi miniștri ai educației pe care i-a dat Romania. Pai măi t……o, anul acesta scolar dai burse la analfabeti și anul viitor aproape nu mai dai la niciunul dacă introduci criteriul absente zero. Nu stiu dacă ești măritată dar clar ai fost o tocilara care n-a trăit viata de elevi ca toți copiii/tinerii. După părerea mea îți lipsește ceva de natura masculina și atunci faci tu pe barbatoasa Guvernului. Ai intrecut-o în penibilitate pana și pe “Simonica Bucurica cu pensia pentru bunica”.

  5. Ne bucurăm când incompetenții recunosc că au greșit și sunt dispuși să repare greșeala, dar de ce nu li se impută doamnei ministru și echipei care a scris metodologia de acordare a burselor sumele date cu titlu de bursă de merit elevilor de maxim nota 5?

    1. Asa ar fi corect!

      Oricum, aceasta “noua” regula nu e nimic nou… Pe sistem vechi, de pana in anul scolar trecut, exista bursa de studiu, care a fost desfiintata si, de fapt, asimilata celei de merit actuale, dar nu in totalitate.
      Acel procentaj de 30% e doar o nivelare comunista a inteligentei scolare, descurajand harnicia si dragostea pt invatatura si incurajand chiulul, obraznicia si prostia.

      Ministra Deca va ramane in istorie ca “Ministra 30%” pt toate deciziile ei 100% prostesti.

  6. Bună ziua! Bursele școlare sociale pe luna noiembrie,când vor fi băgate in conturi? Sunt o mare parte dintre elevi din anumite județe cărora le-a intrat bursa după data de 15 decembrie,și elevi cărora nu le-a intrat nici până la ora actuala. Ce se întâmplă? Oare nu sunt toate bursele plătite în același interval de timp?

  7. Dacă suma plătită pt bursa de ,,reziliență”(stăpânii limbajului de lemn sunt acum in Minister) este aproape identică cu bursă reală de merit, înseamnă că e tot bursă electorală Deca, revopsită în altă denumire improvizată!

    1. Dați burse elevilor cu note de 3,4 și nu respectați performanta elevilor din colegiile militare care nu primesc nici măcar dursele de excelenta

  8. Dansul carpelilor! Daca erati competenti atunci cand ati emanat aceasta lege (modulele in preuniversitar, de ex. au fost ambitia cuiva? ca nici in universitar nu prea dau bine peste tot, si nu se refera decat la predarea modulara a unor materii, nu la perioadicizarea scolara). Iar cu bursele… de tot rahatul. In toata armata aia de consilieri, specialisti si inspectori de toate naturile posibile, nu ati gasit o minte treaza sa aniticipeze mizeria asta? Va laudati ca ati marit bursele? Da, nominal, dar ati avut grija sa mai ciupiti un pic din ele (naravul, deh!) prin modul de calcul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Oana Moraru: Copiii care intră în grădinițe și clase primare cu probleme de atenție, vocabular sărac, logică dezorganizată, ies din școli și grădinițe tot cu probleme de atenție și de limbaj

“Cât progres se datorează creșterii și dezvoltării naturale? Cât progres vine odată cu programul educațional al școlii?”, scrie Oana Moraru, pedagog și fondator de școală privată, într-un text în care…
Vezi articolul

Daniel David: Ordinul ce obligă universitățile să verifice toate tezele de doctorat de după 1990 nu oferă “un câștig clar” / Tezele persoanelor cu funcții publice “ar trebui verificate cu prioritate”

Ordinul de ministru ca universitățile din România să verifice toate tezele de doctorat susținute după 1990 “nu are cum să ajute” și chiar poate afecta imaginea internațională a universităților de…
Vezi articolul

Subiectele la matematică la Evaluarea Națională 2023 au fost ușoare, spune inspectorul general școlar din județul Alba, Cornel Sandu: Există 55 de note de 10 mediul urban și o singură notă de 10 mediu rural. Nu așa ar trebui să arate o pondere a notelor echilibrată / La nivel național, unul din 4 elevi din mediul rural a luat sub 5 la matematică

Șeful ISJ Alba, Cornel Sandu, profesor de matematică la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan”, spune că diferențele mari între notele de la Evaluarea Națională din mediul rural și cel…
Vezi articolul