Mai multe asociații de elevi din țară acuză “cenzură” și solicită să fie recunoscute, prin viitoarea lege, drept organizații reprezentative ale elevilor

Foto: © Damir Ä_uhera | Dreamstime.com

Mai multe asociații județene ale elevilor, susținute de alte organizații neguvernamentale, cer, vineri, printr-o scrisoare deschisă să fie recunoscute drept organizații de reprezentare a elevilor, prin includerea lor în proiectul viitoarei Legi a învățământului preuniversitar. Aceasta menționează doar Consiliul Național al Elevilor în secțiunea referitoare la Reprezentarea elevilor.

Ele invocă o “tentativă de excludere a societății civile” în noua lege și apreciază că “eliminarea asociațiilor independente de reprezentare a elevilor din prevederile legale reprezintă un motiv de îngrijorare legat de poziția Ministerului Educației raportată la organizațiile neguvernamentale”. 

Organizațiile fac referire, în mod repetat, și la un act de “cenzură” prin această excludere:

În proiectul de Lege a învățământului preuniversitar, prezentat la începutul săptămânii, reprezentarea elevilor este abordată în Secțiunea 3 – Art. 104 și face referire doar la Consiliul Național al Elevilor ca organizație reprezentativă. Astfel:

“Art. 104

(1) Consiliul Național al Elevilor este partener al Ministerului Educației, cu rol consultativ în procesul decizional.

(2) Consiliul Național al Elevilor funcționează după un Regulament de organizare și funcționare, aprobat prin ordin al ministrului educației.

(3) În vederea îndeplinirii misiunii sale de reprezentare a tuturor elevilor din învățământul preuniversitar, Consiliul Național al Elevilor are în subordine consilii județene ale elevilor, constituite în fiecare județ, respectiv Consiliul Municipal al Elevilor București, constituit la nivelul municipiului București. De asemenea, la nivel școlar, se constituie consilii școlare ale elevilor în fiecare unitate de învățământ preuniversitar.

(4) Alegerile pentru funcțiile vacante din cadrul Consiliului Elevilor sunt organizate fără ingerință din partea cadrelor didactice. Influențarea sesiunilor de alegeri din cadrul Consiliului Elevilor constituie abatere disciplinară și se sancționează în conformitate cu prevederile art. 205 alin. (1) din prezenta lege.

(5) În baza principiului subsidiarității, consiliile județene ale elevilor, respectiv Consiliul Municipal al Elevilor București sunt structuri partenere ale DJIP/DMBIP. Aceeași relație de colaborare trebuie să existe și între consiliile școlare ale elevilor, elevii reprezentanți în consiliile de administrație și echipele de conducere ale unităților de învățământ preuniversitar.

(6) Ministerul Educației, respectiv unitățile de învățământ preuniversitar sprijină activitatea Consiliului Național al Elevilor și a substructurilor sale.”

Scrisoarea deschisă a Asociațiilor de elevi, integral:

Foto © Damir Đuhera | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version