Mai multe asociații de elevi din țară acuză “cenzură” și solicită să fie recunoscute, prin viitoarea lege, drept organizații reprezentative ale elevilor

406 vizualizări
Foto: © Damir Ä_uhera | Dreamstime.com
Mai multe asociații județene ale elevilor, susținute de alte organizații neguvernamentale, cer, vineri, printr-o scrisoare deschisă să fie recunoscute drept organizații de reprezentare a elevilor, prin includerea lor în proiectul viitoarei Legi a învățământului preuniversitar. Aceasta menționează doar Consiliul Național al Elevilor în secțiunea referitoare la Reprezentarea elevilor.
  • Asociațiile semnatare sunt Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din București și Ilfov, Asociația Vâlceană a Elevilor, Asociația Elevilor din Bacău, Asociația Elevilor din Timiș, Asociația Elevilor din Maramureș, Organizația Salvați Copiii și Proiectul Cetățeni Activi pentru Servicii Publice de Calitate la Nivel Local. 

Ele invocă o “tentativă de excludere a societății civile” în noua lege și apreciază că “eliminarea asociațiilor independente de reprezentare a elevilor din prevederile legale reprezintă un motiv de îngrijorare legat de poziția Ministerului Educației raportată la organizațiile neguvernamentale”. 

Organizațiile fac referire, în mod repetat, și la un act de “cenzură” prin această excludere:

  • “neconcordanța în opinii dintre autorități și societatea civilă nu ar trebui să se traducă în cenzurarea celei din urmă”
  • “luarea unor măsuri ce nu încurajează implicarea civică a elevilor, ba chiar cenzurarea acestora, în deciziile care îi vizează în mod direct, reprezintă o hotărâre care nu se raliază la valorile democratice”
  • “Dorința Ministerului Educației de a controla și cenzura opiniile reprezentanților elevilor, de altfel critice la adresa instituției, în mod justificat, este evidentă” – Ariana Dudună, președinte al Asociației Elevilor din Constanța

În proiectul de Lege a învățământului preuniversitar, prezentat la începutul săptămânii, reprezentarea elevilor este abordată în Secțiunea 3 – Art. 104 și face referire doar la Consiliul Național al Elevilor ca organizație reprezentativă. Astfel:

“Art. 104

(1) Consiliul Național al Elevilor este partener al Ministerului Educației, cu rol consultativ în procesul decizional.

(2) Consiliul Național al Elevilor funcționează după un Regulament de organizare și funcționare, aprobat prin ordin al ministrului educației.

(3) În vederea îndeplinirii misiunii sale de reprezentare a tuturor elevilor din învățământul preuniversitar, Consiliul Național al Elevilor are în subordine consilii județene ale elevilor, constituite în fiecare județ, respectiv Consiliul Municipal al Elevilor București, constituit la nivelul municipiului București. De asemenea, la nivel școlar, se constituie consilii școlare ale elevilor în fiecare unitate de învățământ preuniversitar.

(4) Alegerile pentru funcțiile vacante din cadrul Consiliului Elevilor sunt organizate fără ingerință din partea cadrelor didactice. Influențarea sesiunilor de alegeri din cadrul Consiliului Elevilor constituie abatere disciplinară și se sancționează în conformitate cu prevederile art. 205 alin. (1) din prezenta lege.

(5) În baza principiului subsidiarității, consiliile județene ale elevilor, respectiv Consiliul Municipal al Elevilor București sunt structuri partenere ale DJIP/DMBIP. Aceeași relație de colaborare trebuie să existe și între consiliile școlare ale elevilor, elevii reprezentanți în consiliile de administrație și echipele de conducere ale unităților de învățământ preuniversitar.

(6) Ministerul Educației, respectiv unitățile de învățământ preuniversitar sprijină activitatea Consiliului Național al Elevilor și a substructurilor sale.”

Scrisoarea deschisă a Asociațiilor de elevi, integral:

Foto © Damir Đuhera | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Șerban Iosifescu, Agenția care autorizează/acreditează școlile: Acum, că a devenit obligatorie grupa mare de grădiniță, ies la iveală sutele de grădinițe ilegale. Poliția tratează cu o inexplicabilă blândețe zecile de reclamații

“Primim zeci de reclamații privind aceste grădinițe ilegale”, care sunt mascate în centre educaționale sau pre-afterschool, iar poliția “le tratează cu o inexplicabilă blândețe”. Acuzația vine de la Șerban Iosifescu,…
Vezi articolul

Seminare pe tema numerologiei pentru profesori „nu ar trebui să constituie o prioritate pentru factorii decizionali de la nivel teritorial” – Consiliul Județean al Elevilor Galați

Consiliul Județean al Elevilor Galați își exprimă nemulțumirea față de inițiativa Inspectorului Școlar General, Selena Costea, care a transmis o adresă oficială către toate unitățile de învățământ din județul Galați,…
Vezi articolul

FOTO Îndemn al unor elevi din Focșani la vaccinare, într-o piesă de teatru: “Dacă nu ne mobilizăm și nu realizăm că, de fapt, vaccinarea ne ajută să eradicăm boala, probabil că învingătorul va fi altul și nu noi” – director

Elevii Liceului de Artă “Gheorghe Tattarescu” din Focșani, în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Vrancea, au organizat sâmbătă, 2 octombrie 2021, o acțiune de promovare a vaccinării împotriva Covid-19…
Vezi articolul