Luni încep școala peste 2.9 milioane de elevi și copii de grădiniță / Primul modul durează până pe 27 octombrie

904 vizualizări
Foto: Inquam Photos / George Călin
Peste 2.9 milioane de elevi și copii de grădiniță încep luni școala. Este al doilea an consecutiv când anul școlar este organizat pe module de învățare. Primul modul începe luni, 11 septembrie, și ține până vineri, 27 octombrie, potrivit calendarului oficial.
  • Potrivit datelor cerute de Edupedu.ro, miercuri, 5 septembrie, figurau înscriși în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului Românesc (SIIIR) 2.862.000 de copii. “Este vorba despre elevi, preșcolari și antepreșcolari”, spune secretarul de stat Florian Lixandru. Datele se mai pot schimba ușor, vineri fiind ultima zi în care secretariatele școlilor mai înscriu elevii în aplicație.

Anul școlar 2023-2024 are o durată de 36 de săptămâni de cursuri. „Școala altfel” și „Săptămâna verde” au loc în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024, adică pot fi puse de școli în oricare dintre modulele 1, 2, 3 și 4, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare. Cele două programe se planifică în module diferite. Perioadele pentru cele două săptămâni „Școala altfel” și „Verde” vor trebui comunicate de către școli părinților și elevilor până la 1 octombrie 2023, conform ordinului de ministru.

Calendarul anului școlar 2023-2024 a fost aprobat de Ministerul Educației pe data de 9 martie 2023, prin ordinul 3.800, iar organizarea acestuia este pe module/ intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt 5 module, despărțite de 5 vacanțe. Cursurile se încheie pe 21 iunie 2024, potrivit structurii publicate în Monitorul Oficial.

Și anul acesta școlar va avea o vacanță „mobilă”, cel puțin așa a fost denumită de oficialii din Educație, alții o numesc „vacanță de schi”. Până acum, aceasta a fost fixată de doar câteva inspectorate școlare. Într-un articol Edupedu.ro am publicat calendarele pentru mai multe județe – le puteți descărca și imprima de aici. Asta face ca fiecare județ să aibă o structură ușor diferită a anului școlar, mai precis modulele 3 și 4 sunt diferite ca durată.

În acest an, elevii din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a nu vor avea manuale noi, ci tot pe cele aprobate în anul 2004, cu mult timp înainte să se fi născut. În locul noilor planuri-cadru pentru liceu și noilor programe care ar fi trebuit să fie elaborate pentru elevii care au traversat reforma curriculară începută în 2012, elevi care anul acesta intră în clasa a XI-a, Ministerul Educației a publicat, cu 10 zile înainte de prima zi de școală, un set de „repere metodologice”.

Ministerul Educației transmite profesorilor de Limba rămână că „o unitate de învățare poate sau nu să se încheie la finalul perioadei de cursuri”, după cum se arată în documentul cu reperele metodologice

  • Într-un interviu pentru Edupedu.ro, profesorul Cătălin Ciupală a menționat că modulele nu sunt corelate cu unitățile de învățare, ceea ce înseamnă că apar dificultăți în privința învățării elevilor. Acesta a adus în atenție că cei au făcut modulele „nu s-au gândit la conținuturile învățării”:
  • Modulele nu sunt corelate cu unitățile de învățare. Asta e o mare, mare problemă. Vă dau un exemplu: dacă în primul modul intră două unități de învățare, lucrurile sunt în regulă, dar dacă în primul modul intră o unitate de învățare și jumătate, fragmentarea acelei unități de învățare creează dificultăți copilului în învățare. Deci, micile vacanțe sunt bune, dar fragmentarea nu este în regulă, pentru că se fragmentează unitățile de învățare. Cred că oamenii, când au făcut modulele, s-au gândit doar la module și nu s-au gândit la conținuturile învățării și unitățile de învățare din materiile de școală. Aici, după părerea mea, este o problemă, plus că noi avem puține, foarte puține săptămâni de învățat.”
Burse în anul școlar 2023-2024

Noul proiect prevede ca elevii de clasa a V-a să primească bursă de merit, pe baza mediei aritmetice a notelor primite în primele două module. Modificarea vine după ce au existat critici din partea părinților și elevilor că, pentru al doilea an la rând, elevii de clasa a V-a ar fi privați de bursa de merit din simplul fapt că anul trecut, când erau în clasa a IV-a, au primit calificativele care se acordă în învățământul primar și care nu se pot converti în note.

Amintim că toți elevii de gimnaziu și liceu cu medii generale între 9,50 și 10 în anul școlar trecut vor primi burse de merit, prevede același document consultat de Edupedu.ro. Aceștia se adaugă primilor 30% de elevi din fiecare clasă ordonați după media generală anuală, indiferent care este aceasta.

Elevii care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu nu vor mai primi bursa socială, după cum a declarat secretarul de stat Florian Lixandru, într-o intervenție la Știrile TVR.

„Având în vedere că vor beneficia de facilităţi la transport, li se va deconta transportul, această categorie de burse nu a mai fost primită în categoria burselor sociale în noua metodologie”, a declarat Florian Lixandru.

Elevii care intră în clasa a V-a acum vor fi primii care vor da examen suplimentar de admitere la liceu, în 2027

Elevii care încep gimnaziul în toamna lui 2023, adică intră în clasa a V-a, vor fi primii care vor da examen suplimentar de admitere la liceu în vara lui 2027, potrivit legii educației pentru Învățământul preuniversitar, publicată în Monitorul Oficial. Aceștia vor da Evaluarea Națională la final de clasa a VIII-a, urmând ca liceele – care vor – să organizeze propriul examen de admitere pentru 50% din locuri, cu subiecte standard elaborate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE). Pentru locurile rămase libere va avea loc repartizarea computerizată care se va face pe baza notelor de la Evaluarea Națională.

Examenul național sau cel de admitere nu vor fi digitalizate în acel an, potrivit unui articol din lege care spune că “evaluările și examenele naționale vor fi în integralitate standardizate și administrate în format digital începând cu anul școlar 2027-2028”.

Anul școlar 2023—2024 este structurat astfel:

Modulul 1 – de luni, 11 septembrie 2023, până vineri, 27 octombrie 2023;

  • Vacanță de toamnă: 28 octombrie 2023 – 5 noiembrie 2023

Modulul 2 – de luni, 6 noiembrie 2023, până vineri, 22 decembrie 2023;

  • Vacanță de iarnă: 23 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024

Modulul 3 – de luni, 8 ianuarie 2024, până vineri, 9 februarie 2024, respectiv vineri, 16 februarie 2024, sau vineri, 23 februarie 2024, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ;

  • Vacanță de schi: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024

Modulul 4 – de luni, 19 februarie 2024, respectiv luni, 26 februarie 2024, sau luni, 4 martie 2024, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până vineri, 26 aprilie 2024;

  • Vacanță de primăvară: 27 aprilie 2024 – 7 mai 2024

Modulul 5 – de miercuri, 8 mai 2024, până vineri, 21 iunie 2024;

  • Vacanța de vară: 22 iunie 2024 – 8 septembrie 2024.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 7 iunie 2024;

Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 14 iunie 2024;

Pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 28 iunie 2024;

Pentru clasele din învățământul postliceal, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectorul Remus Pricopie, despre tensiunile dintre partidul AUR și SNSPA: “Așa cum ieri cei de la AUR au intrat în sălile de clasă și încercau să spună că această școală nu e bună, veniți la noi la AUR, același mesaj era în perioada legionarilor, în ’39-’40”

Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), apreciază, într-un interviu acordat Digi24.ro, că atitudinea sa și a profesorilor SNSPA care au luat poziție publică față de…
Vezi articolul