Mai multe școli din București cer ca dosarele pentru bursele elevilor să fie depuse înainte de termenul legal – Școala 81, de exemplu, cere actele de la părinți până pe 16 septembrie, deși legislația prevede 28 septembrie data limită

Birocratizarea învățământului

Foto: © Oleg Dudko | Dreamstime.com

Art. (1) din ordinul privind structura anului școlar 2022-2023 prevede că „anul școlar 2022-2023 începe la data de 1 septembrie 2022, se încheie la data de 31 august 2023 și are o durată de 36 de săptămâni de cursuri. Cursurile anului școlar 2022-2023 încep la data de 5 septembrie 2022”.

Dacă ordinul pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor stabilește că cererile și documentele justificative pentru bursele sociale și cele de studiu se depun „în primele 20 de zile lucrătoare ale anului școlar”, iar anul școlar curent a început pe 1 septembrie, atunci termenul limită este 28 septembrie, potrivit calculelor Edupedu.ro.

De menționat este că nu există nicio prevedere în ordin care să permită școlilor să reducă perioada în care pot fi aduse dosarele de către părinți și elevi.

Concret, Școala Gimnazială nr. 81 solicită documentele cu 8 zile lucrătoare mai devreme, ceea ce înseamnă că nu este respectat termenul din ordinul citat mai sus.

Foto: Captură

De precizat este că această unitate de învățământ nu a actualizat criteriile pentru care pot fi acordate bursele, deoarece sunt prezentate extrase din ordinul trecut, cel cu nr. 5.870 din 22 decembrie 2021.

În anunț se arată că „nu se primesc dosare incomplete şi/sau după expirarea termenului de depunere” și că documentele vor fi depuse fizic la învățător sau diriginte, într-un dosar de plastic.

Anunțul postat pe site-ul Școlii Gimnaziale nr. 81 poate fi consultat mai jos:

O altă unitate de învățământ care solicită dosarele înainte de termenul limită este Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Capitală. În anunț apare că termenul de depunere a dosarelor este 8-23 septembrie 2022.

Spre deosebire de Școala Gimnazială nr. 81, Colegiul Național „Mihai Viteazul” a făcut referire la ordinul actual ce stabilește criteriile de acordare a burselor, cel nr. 5.379 din 7 septembrie 2022.

În aceeași situație se află și Școala Gimnazială nr. 195 din Bucureștii. Părinții trebuie să depună dosarele pentru bursă în perioada 9 septembrie – 23 septembrie 2022.

Pe de altă parte, sunt și unități de învățământ care permit elevilor și părinților să aducă cererile și documentele necesare până la sfârșitul lunii septembrie. Spre exemplu, Colegiul Emil Racoviță din Capitală a informat că dosarele pot să fie depuse la secretariat până la data de 30 septembrie.

Și părinții elevilor de la școala „Școala Gimnazială I.G. Duca” pot să aducă la școală documentele justificative până pe 30 septembrie, conform anunțului instituției de învățământ.

Foto: Captură Școala „I.G. Duca”

Vezi aici criteriile pentru care se acordă bursele școlare

Foto: © Oleg Dudko | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
OFICIAL Criteriile de acordare a burselor pentru elevi au fost publicate în Monitorul Oficial / Bursa rurală de 200 de lei pe lună nu se mai acordă liceenilor, iar în acest an școlar niciun elev de clasa a V-a nu va putea lua bursă de merit
DOCUMENT Criteriile pentru bursele elevilor au fost aprobate prin ordin de ministru / Elevii de clasa a V-a nu mai primesc burse de merit, iar pentru bursele de studiu și cele de ajutor social cererile se mai pot depune până la finalul lunii septembrie
Exit mobile version