Măndița Baias, profesor de fizică, despre alternarea predării la școală-acasă: Putem lua în calcul prezența unui profesor asistent, care să asigure învățarea online – rezolvarea temelor, consolidarea noțiunilor predate în clasă

Mandita Baias / Foto: Facebook

Opinie semnată de Măndița Baias, profesor de fizică la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” și la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Baia Mare:

E momentul să ne gândim la anul școlar viitor. Cum va fi? Pentru elevi, acesta începe în 14 septembrie 2020. Vor trebui luate în calcul toate scenariile posibile.

Unul dintre aceste scenarii este acela că elevii vor urma cursuri atât în clasă, cât și online.

Numărul elevilor prezenți în clasă va trebui să nu depășească 15 elevi (jumătate dintr-o clasă obișnuită). Prezența la școală ar putea fi câte o săptămână, alternativ. Toți elevii unei clase vor lucra după același orar atunci când sunt la școală.

În săptămâna în care elevii sunt prezenți fizic în clasă, vor fi lecții de predare și exerciții (probleme) explicative pentru noțiunile predate. Volumul conținutului predat va fi mai mare decât într-o situație normală. Profesorul va preda de două ori lecția, va face exerciții de consolidare în două săptămâni consecutive care ar fi bine să fie diferite pentru ca elevii care sunt acasă să poată avea la dispoziție și alte exerciții. Toate materialele prezentate în clasă vor fi încărcate în clasa virtuală. Acolo unde sunt condiții lecția poate fi transmisă live.

Mare parte dintre exercițiile de consolidare se vor efectua acasă. Aici mai putem lua în calcul prezența unui profesor asistent care să asigure învățarea online: rezolvarea temelor, consolidarea noțiunilor predate în clasă.

De unde vin acești profesori asistenți? De oriunde din țară, din rândul studenților, din rândul profesorilor care vor să facă această activitate online în timpul lor extrașcolar, din rândul profesorilor pensionari. Ei vor fi remunerați (din fonduri publice stabilite prin lege).

Evaluarea poate fi în mai multe  variante: în clasă (oral sau scris), prin proiecte prezentate în ore special alocate pentru asta sau online cu ajutorul testelor pregătite din timp de către profesori după metodologia ce va fi legiferată pentru evaluarea online.

De ce avem nevoie pentru punerea în practică a acestui scenariu?

Sigur că acesta este doar un scenariu, vom dezvolta și alte variante, dar ar fi bine să prevedem orice situație posibilă, cu reguli clare care să poată fi puse în practică oricând se impune.

____

Despre autor:

Sunt Măndița Baias, profesor de fizică la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” și la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Baia Mare. Sunt membră a Comisiei Naționale pentru Politici Publice pentru Educație a PLUS, coordonată de Ștefan Pălărie. Problemele școlii sunt multe și ne aflăm în punctul în care ori evoluăm, ori vom rămâne în urma lumii civilizate. Împreună cu colegii din echipă încercăm să găsim soluțiile cele mai bune pentru educația din România.

 

 

Exit mobile version