Marius Nistor, FSE, replică pentru Ligia Deca, după adoptarea în Guvern a deciziei care ar „răspunde cerinței sindicatelor”: Nu poate stabili niciun ministru ce este acceptabil pentru profesori. O țară care nu găsește bani pentru a-și plăti dascălii, nu are niciun fel de viitor

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

„Nu poate stabili niciun ministru ce este acceptabil pentru ei (angajații din Învățământ – n.red). Nu poate stabili niciun premier dacă ceea ce apare în memorandumul respectiv se ridică la înălțimea așteptărilor colegilor noștri”, a declarat pentru Edupedu.ro Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Astăzi, Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat a fost adoptată declarația privind politica de salarizare a personalului din învățământ. Deca a precizat că documentul răspunde cerinței sindicatelor de a avea un act normativ publicat în Monitorul Oficial.

„Este dreptul colegilor noștri să nu aibă încredere în momentul de față în astfel de documente, atâta vreme cât politicienii n-au respectat nici legi și ordonanțe de urgență”, a spus liderul sindical.

Marius Nistor: „Nu poate stabili niciun ministru ce este acceptabil pentru ei sau nu. Nu poate stabili niciun premier dacă ceea ce apare în memorandumul respectiv se ridică la înălțimea așteptărilor colegilor noștri.

Am cerut și cerem încă o dată Guvernului României să-l scoată pe domnul Predoiu, ministrul Justiției, să ne spună domnia să de ce nu se poate adopta o ordonanță de urgență care să reglementeze problemele legate de grila de salarizare. Până acum, n-a venit decât un comunicat de presă, nu de comunicate de presă de la Ministerul Justiției avem nevoie. Așa cum domnul Zegrean este o autoritate în domeniu, așteptam să vedem o reacție din partea Ministerului de Justiție, nu prin comunicate. Este dreptul colegilor noștri să nu aibă încredere în momentul de față în astfel de documente, atâta vreme cât politicienii n-au respectat nici legi și ordonanțe de urgență. (…)

În momentul de față, este vorba de credibilitate, pentru că indiferent ce ar fi, că ar fi lege, că ar fi ordonanță, că ar fi memorandum sau acord politic, e vorba de credibilitatea celor care trebuie să le ducă la îndeplinire. În România, politicienii au prorogat acte normative, au prorogat articole din legi care făceau referire la salarizarea celor din învățământ, făceau revenire la finanțarea învățământului. E greu să mai crezi că lucrurile s-au schimbat în momentul de față. Este vorba de o percepție generală. Oamenii nu cred.

Edupedu.ro: De ce credeți că a venit Guvernul cu încă un memorandum, având în vedere că primul a fost respins de către profesori?

Marius Nistor: Presupun că încearcă soluții de rezolvare a acestui conflict, dar soluția, până la urmă, nu poate să apară decât atunci când se vine totuși cu un act normativ sau cu explicații foarte clare din partea unor persoane care reprezintă Ministerul Justiției. Ei să spună de ce anume nu pot veni o ordonanță de urgență.

Edupedu.ro: Care este atmosfera în școli?

Marius Nistor: De neîncredere, de nemulțumire, de mobilizare pentru mitingul de mâine, de supărare vizavi de reacțiile politicienilor, pentru că așteptările lor după 30 de ani sunt foarte mari.

Edupedu.ro: Ministrul Educației a anunțat că a fost modificat Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ și că mediile vor putea fi încheiate cu două note.

Marius Nistor: Cred că este intenția Ministerului Educației de a încerca să închidă anul școlar. Noi, ca federații sindicale, nu am fost de acord cu modificarea ROFUIP-ului. Cred că toată lumea trebuie să fie foarte atentă, să țină cont de reacția sistemului de învățământ și să vină politicienii noștri, cei care au hotărâre de decizie la nivelul Guvernului, cei care se ocupă de legea salarizării, cei care se ocupă de Ministerul Justiției, cei care se ocupă de finanțele publice, să vină președinții celor două partide, să vină cu soluții așteptate de colegii noștri. Și spun încă o dată: o țară care nu găsește bani pentru a-și plăti dascălii, nu are niciun fel de viitor.

Edupedu.ro: Ce mesaj aveți pentru profesori?

Marius Nistor: Le cer colegilor noștri să aibă încredere în ei, să fie hotărâți și determinați ca până acum și să continue această lecție de demnitate, pentru a ne fi respectate drepturile, pentru a impune educația ca un domeniu prioritar, nu doar prin vorbe, ci și prin fapte. 

Exit mobile version