Mărturiile părinților care și-au retras copiii de la clasa învățătoarei din Târgu Mureș care-i umilea și agresa fizic și verbal: Îi trata așa pe cei din familii cu probleme sau care nu se descurcau la fel de bine la învățătură / Fata mea venea mereu mai nervoasă de la școală și începuse să strige la surorile ei

Foto: © 2mmedia2011 | Dreamstime.com

Mai mulți părinți ne-au trimis mesaje pe adresa redacție@edupedu.ro despre abuzurile suferite de copiii lor în clasa învățătoarei Mariana Alexa de la Școala Gimnazială „Romulus Guga” din Târgu Mureș, după ce Edupedu.ro a publicat înregistrările audio de la clasă, în care se aude cum învățătoarea îi umilește pe copii folosind expresii ca „ce-i cu capul ăsta al tău, groapă de nisip”, „minte îngustă!”, „specimene de colegi”, „unul mai bătut în cap ca altul”, „la școală specială pentru ăștia care nu învață”. Unii dintre părinți ne-au povestit cum și-au retras din clasă copiii, când au observat că li se schimbă comportamentul și manifestă reacții specifice de stres extrem: fac pe ei noaptea în pat, plâng, se retrag în sine, devin brusc necomunicativi, refuză să plece la școală, se autosabotează pentru a fi dați afară din școală sau imită comportamentul agresiv al învățătoarei.

Din 21 de copii, plus unul venit pe parcurs, câți au fost la început la clasa actuală a învățătoarei Alexa, doar 16 au rămas, restul părinților retrăgându-și copiii pentru a-i salva de traumele prin care treceau, ne-au mărturisit aceștia. Toți părinții cu care am vorbit până la ora publicării acestui prim material ne-au spus că directoarea școlii, Daniela Macavei, nu a spus adevărul atunci când a declarat pentru Edupedu.ro că doar doi copii au fost mutați de la clasă și că decizia nu ar fi fost făcută din cauza vreunei agresiuni asupra copiilor. Edupedu.ro a vorbit cu ambele familii la care face referire directoarea și părinții ne-au spus că au plecat din cauza comportamentului învățătoarei Alexa și că au sesizat schimbări la copiii lor.

Am ales să păstrăm identitatea părinților și a copiilor lor anonimă pentru a-i proteja. Spusele părintelui a cărui poveste am publicat-o mai jos sunt, de asemenea, susținute de dovezi și înregistrări.

„Mi-am dat seama că ceva nu e în regulă fiindcă eu nu așa mi-am educat copiii, la noi în casă nu se strigă”

Părintele a spus cum a observat că se schimba comportamentul copilului său din cauza violențelor la care asista zilnic, la școală, în clasa învățătoarei: „Am văzut la copila mea că venea mult mai agitată și mai nervoasă de la școală și începuse să strige la surorile ei, tot timpul era răutăcioasă și nervoasă. Atunci mi-am dat seama că ceva nu e în regulă fiindcă eu nu așa mi-am educat copiii, la noi în casă nu se strigă, nu ne certăm, nu ridicăm tonul. Am văzut la fata mea comportamentul acesta și mi-am pus întrebări. (…) Am auzit în timpul școlii online comunicarea pe care o făceau învățătoarele fetelor mele. În timp ce învățătoarea fetei de la pregătitoare era calmă și răbdătoare, învățătoarea de la clasa fiicei mare (Alexa Mariana) nici în online nu se putea abține, striga, era pur și simplu o atmosferă încărcată. Atunci am întrebat-o pe fata mea și mi-a povestit ce se întâmplă în școală.

Fiica mea mi-a povestit ce le face în clasă colegelor învățătoarea, eu deja știam cuvintele pe care le folosește la clasă învățătoarea. Ea nu își permitea asta cu toți copii, îi trata așa pe cei din familii cu probleme sau care nu se descurcau la fel de bine la învățătură și nu avea răbdare să-i aducă la nivelul celorlalți. Tot ce trebuia ea să facă normal ca învățător nu făcea, în schimb, îi umilea și își bătea joc de ei în clasă. Eu i-am explicat atunci directoarei asta, i-am zis că, într-un an și jumătate, șase copii deja s-au transferat, vorbisem și cu părinții respectivi și toți aveau aceeași problemă, toți și-au luat copiii din clasa învățătoarei Alexa pentru că au fost agresați fizic și psihic. Am întrebat-o pe directoare dacă nu-și pune un semn de întrebare. I-am spus că avem în vecini o familie care și-a mutat copilul la altă școală tocmai din cauza învățătoarei, de când a plecat a devenit alt copil, era fericit. Doamna directoare efectiv a mințit când a spus că nu știa de problemă, ea știa foarte bine care este situația.”

Tatăl a vorbit despre ședința cu părinții, ședință despre care ne-a relatat și inspectorul școlar general și directoarea în materialul publicat inițial.

„A fost o ședință cu părinții în care a venit și directoarea. Două mămici au ridicat anumite probleme ale învățătoarei, că strigă la ele, că le bruschează fizic și psihic. Una dintre mămici a dat în lacrimi explicând că fetița ei de 9 ani face pe ea noaptea de cât de traumatizată este și că nu vrea să mai meargă la școală. La fel, și cealaltă mamă a povestit de mai multe probleme. Învățătoarea le-a spus că exagerează copiii, iar directoarea îi lua apărarea că sunt copii mai sensibili. O mamă polițistă a spus atunci: „Mai lăsați-ne odată cu prostiile astea, noi nu am auzit nimic de așa ceva, să nu ne mai deranjați cu tâmpenii din astea la ședințe că nu există așa ceva”. În acel moment, eu nu am mai putut, m-am enervat, m-am ridicat în picioare și i-am spus mămicii polițiste: mămicile astea își apără copiii lor, au probleme, nu le spuneți lăsați-ne în pace dacă copilul dvs. nu are probleme”.

Directoarea școlii, Daniela Macavei, a spus pentru Edupedu.ro, săptămâna trecută, că niciun părinte nu și-a retras copii de la clasa învățătoarei, în afară de doi copii despre care a spus că sunt altele motivele plecării.

Directoarea Daniela Luminița Macavei: „Am făcut ședință cu părinții, am încercat să discut la nivel de părinți să vedem exact ce se întâmplă și părinții au zis că pentru lucruri de genul acesta, sau afirmații ale unui singur părinte, să nu-i mai deranjez să-i aduc la ședințe cu părinții, pentru că părerile sunt împărțite, în sensul că o singură mămică are ceva împotriva la doamna învățătoare”.

 Edupedu.ro: Au fost părinți care și-au retras copiii de la ore, de la clasa învățătoarei?

Daniela Luminița Macavei: „Absolut niciun părinte, într-adevăr sunt doi copii care au plecat, dar au plecat în altă localitate, unul în altă țară. Niciunul dintre acești părinți care au plecat nu mi-au spus mie sau nu au depus nicio plângere împotriva doamnei învățătoare, deci absolut niciunul. Numai mama la o singură fetiță a depus plângere.”

Părintele care a contactat Edupedu.ro a povestit mai departe despre un dialog pe care l-a avut separat cu directoarea școlii „Romulus Guga”, la care a asistat și secretara șefă a instituției de învățământ. „M-am dus după aceea și separat la direcțiune și am discutat față în față cu directoarea. Directoarea și secretara au recunoscut că e o problemă și că a mai fost și în anii anteriori această problemă cu generațiile trecute. Au crezut că după ce au discutat cu învățătoarea s-a rezolvat problema, dar se pare că nu. Am văzut în articol că directoarea neagă în totalitate că nu era o problemă… nu, minte cu desăvârșire. (…) Mămica (n.red. părintele care a sesizat inițial acest caz) este „problema” pentru că este o mamă singură cu doi copii căreia nu-i permite situația financiară să-și mute copilul la altă școală, de aceea este singurul părinte care s-a luptat mai departe cu sistemul. Eu am discutat și cu cineva de la inspectorat, am întrebat dacă nu se poate face nimic și inspectoarea mi-a spus că și ea a avut aceeași problemă cu fiul ei și a ales să-l mute la o altă școală fiindcă e complicat sistemul când e vorba de schimbarea unei învățătoare”, a povestit tatăl despre discuția avută cu directoarea.

Inspectorul școlar general de Mureș, Sabin Pășcan, contactat de Edupedu.ro săptămâna trecută, a lăsat să se înțeleagă că este un caz izolat și că părintele reclamant ar fi de vină, în niciun caz cineva din școală.

Inspectorul școlar general din Mureș, Sabin Gavril Pășcan: „La ședința cu părinții, doar o singură doamnă, cea care face sesizările, este nemulțumită de activitatea doamnei învățătoare. Ceilalți părinți nu au spus absolut nimic. La un moment dat după ce noi ne-am terminat activitatea și iar au început sesizările din partea aceluiași părinte, părinții au refuzat să mai meargă la ședințe și au spus lăsați-ne domnule în pace că pentru un părinte, noi nu ne agităm, dacă nu-i convine, să-și ia copilul și să și-l ducă în altă școală”.

Ce se aude pe înregistrările primite de Edupedu.ro de la mama care a depus sesizările și dovezile audio la instituțiile competente:

„Ce-i cu capul ăsta al tău, groapă de nisip, ce-i în capul tău, creier nu este nici într-un caz, nici într-un caz”.

„2 împărțit la 8! Tu, deșteaptă care ești! 2 împărțit la 8!? Așa se află jumătatea lui 8?! Le împarți pe 2 la 8, tu, tu, minte îngustă! Minte îngustă!”

„Ce-i cu capul tău, măi, (…) ce-i în capul ăla al tău, varză că învățătură nu-i, varză! Nu știu ce e în capul ăla al tău că minte nu ai deloc”.

„Mulțumită câtorva specimene de colegi care nu se străduiesc să învețe, dar sunt campioni la prostii și la bârfe și la povești, dar la învățat ferescă sfântul!”

„Uite ce specimente avem în clasă! Vedeți?! O …, o … [nume de copii – N.Red.] care nu-și fac temele oră de oră, zi de zi, zi de zi, zi de zi, nu-și fac temele ca lumea, uitați-vă și voi cum ne trag înapoi și stăm pe loc”.

„Ce să-ți zic, măi, copile, ce să-ți zic? Care-i prima întrebare, că deja m-am lămurit cu tine! (…) Doamne, dă-mi răbdare! Doamne, unul mai bătut în cap ca altul, și moldovean, și (…)”.

„Bun, la școală specială pentru ăștia care nu învață, eu nu o să mă mai… cu ei, este școală specială pentru copiii care nu învață sau nu pot să învețe, dragă, și este loc suficient și pentru voi, n-am ce să vă fac”.

Foto: © 2mmedia2011 | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version